maritbet girişmaritbet
Antalya 2B arazi satışları yüzde 60 seviyelerine ulaştı!

Antalya 2B arazi satışları yüzde 60 seviyelerine ulaştı!

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya'da bugün itibarıyla satışa konu 2B arazilerinin yüzde 60'ının satıldığını bildirdi

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya'da bugün itibarıyla satışa konu 2B arazilerinin yüzde 60'ının satıldığını bildirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mat,  2B arazilerinin satış ve iadesiyle ilgili 6292 sayılı Kanun'un 26 Nisan 2012'de yürürlüğe girdiğini, bu tarihten itibaren başvuruların alınmaya başlandığını ve 82 bin civarında başvuru geldiğini anlattı.

Hak sahipliği tespit edilen kişilerin adreslerine Defterdarlık, Mal Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü tarafından taşınmazın satış bedeli, ödeme koşulları ve yükümlülükleri belirten tebligatların yapılmasıyla sürecin başladığını dile getiren Mat, Antalya'da satışa konu, satılabilir nitelikte 65 bin 189 adet 2B arazisi tespit edildiğini söyledi.

"Bugün itibarıyla satışa konu 2B arazilerinin 37 bin 390'u, yani yüzde 60'ı satıldı" diyen Mat, şöyle konuştu:

 "Son tebligatları temmuzun son haftasında yapmıştık. Bu hak sahiplerinin de gelip satış işlemlerini tamamlama süresi 15 Kasım'da doluyor. 2B satış sürecinin tamamlanması için 1,5 aylık bir süre var. Bu süre sonunda satış oranının yüzde 95 civarına ulaşacağını düşünüyoruz. Antalya, 2B arazilerine sahip çıkmış gibi görünüyor. Önümüzdeki 1,5 ay içinde geriye kalanların satışını tamamlayıp 2B sorununu Antalya'nın gündeminden çıkarmayı istiyoruz."

Mat, 82 bin civarında başvurunun yaklaşık 17 bininin satışının, doğal ve arkeolojik sit alanı veya kamusal alanda kalması nedeniyle yapılmadığını kaydederek, bu arazilerin yerine başka Hazine arazileri önerileceğini, böylece bu kişilere de satış yapılacağını bildirdi.

- İadeler

Defterdar Mat, 6292 sayılı Kanun ile 2B şerh terkini ve iadelerinin de düzenlendiğine işaret ederek, tapu iptal tescil davası açılan yaklaşık 10 bin 230 arazi ile dava açılmamış fakat 2B şerhi bulunan yaklaşık 25 bin arazinin de hiçbir ücret alınmadan 2B şerhinin kaldırılması için yazılarının yazıldığını veya şerhlerin kaldırıldığını söyledi.

2B taşınmazlarının satış bedelleri konusunda hatırlatmalarda bulunan Mat, tarımsal amaçlı kullanılan yerler için satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 50'si hesaplanarak belirlendiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Satış bedeli, tarımsal amaç dışında kullanılan taşınmazlarda ise yüzölçümünün 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si, fazlası için yüzde 70'i üzerinden hesaplanıyor. Peşin ödemelerde satış bedeli üzerinden yüzde 20, satış bedelinin yarısının peşin ödenmesi durumunda satış bedeli üzerinden yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Hak sahiplerinden varsa başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden mahsup edilecek. Ecrimisilin tahsil edildiğinin sonradan anlaşılması halinde ise bu bedel, kalan taksitlerden mahsup edilecek. Tarımsal amaçlı kullanılan taşınmazlar ile üzerinde tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutlar bulunan taşınmazlar için satış bedelinin yüzde 10'u, diğer taşınmazlar için satış bedelinin yüzde 20'si, tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenmesi durumunda kalanı belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle, belediye ve mücavir alan sınırları dışında en fazla 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecektir."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 8 milyonu aştı!
  • 18.08.2022 11:40

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 8 milyonu aştı!

Türkiye'de en fazla 5 yıldızlı otele sahip Antalya'ya, yılın 7,5 ayında yurt dış ...