maritbet girişmaritbet
Çiftçiye hibe desteği geliyor!

Çiftçiye hibe desteği geliyor!

Tarım Bakanı Mehdi Eker, nakit karşılıksız hibe desteğinin 2015'te 10 milyar liraya çıkacağını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Geofit Bahçesi Açılış Töreni'nde, ülkede yetişen binlerce soğanlı bitkinin kurtarılması, kayıt ve muhafaza altına alınması, bunlardan yeni renk ve desenler üretilmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Tarımın genetik kaynaklarının muhafaza edilmesinin önemine işaret eden Eker, "Bio çeşitlilik, bir coğrafyanın en büyük zenginliğidir" ifadesini kullandı. Eker, tarımı sadece kırsal alanda yaşayan köylü vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek olarak görmediklerini belirterek, "Biz tarıma hep stratejik baktık. Türkiye'nin bu sahadaki önemli servet alanını nasıl geliştirir, nasıl zenginleştirir, nasıl dünyanın önemli ülkeleri arasında yerleştiririz diye düşündük" diye konuştu. 

'Tarımda Avrupa birincisiyiz'

Tarımda Ar-Ge harcamalarını, gen kaynaklarının korunması çalışmalarını ve destekleri büyük oranda artırdıklarını anlatan Eker, "2002 yılında 1 milyar 800 milyon lira olan nakit karşılıksız hibe desteği, 2015'te 10 milyar liraya çıkacak. Türkiye'nin tarım sektörü 61 milyar dolarlık hasılası ile AB'de birinci hale geldi" dedi. 
Eker, tarım ihracatını da 18 milyar dolara çıkardıklarını bildirerek, bu alanda net 5 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini ifade etti. 

Tebliğ detayları için tıklayın!

'2016 Expo'su Antalya'da'

Eker, Türkiye'de ilk kez 2016 yılında çiçek ve çocuk temalı Expo'nun Antalya'da gerçekleştirileceğini ifade ederek, 23 Nisan - 29 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek fuarın önemini anlattı. 

Dünyanın son 150-200 yıllık tarihinde sanayinin katkısının yadsınamayacağının altını çizen Eker "Ama tarım milletlerin ebedi servet alanıdır. Kalıcı servet alanı tarımdır, arazilerdir. Çünkü diğer bütün sanayi ürünlerinin ömrü sınırlıdır. Ama tarım arazileri ve toprak öyle değildir. Toprağın bereketi ve serveti kalıcı ve ebedidir. Bizim bu servet alanını değerlendirmemiz ve korumamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.  

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu da toprağa hizmet ettikleri için gurur duyduklarını belirterek, "Yok olma tehlikesi içinde bulunan endemik bitkilerin olmayacağı için gurur duyuyoruz" diye konuştu. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak da gelişmişliğin temelinde Ar-Ge olduğunu, Türkiye'nin son dönemde Ar-Ge'ye ayırdığı payın giderek arttığını söyledi.  

Bakanlığın Ar-Ge'ye ayırdığı payın 2002'de 11 milyon lira olduğunu hatırlatan Burak, bu rakamın geçen sene 200 milyon liraya kadar yükseldiğini belirtti.   

Konuşmaların ardından Bakan Eker'e "Eker Soğanı" fotoğrafı hediye edilirken, Eker de projeyi yöneten ekibe plaket takdim etti.  

Eker ve beraberindeki heyet daha sonra Türkiye Geofit Bahçesi'nde incelemelerde bulundular. 

Geofit bahçesi 20 bin metrekare alana sahip 

Geofit bahçesi, 20 bin metrekare alan üzerinde yer alıyor, içinde Türkiye'de bir ilk olan Alpin Serası'nın yanı sıra tropik sera, peyzaj alanları, herbaryum kompleksi ve laboratuvarlar bulunduruyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarımsal destekleme ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılacak
  • 17.03.2023 16:17

Tarımsal destekleme ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 115 milyon 508 bin 658 liralık tarımsal des ...

Plajlara işletme belgesi zorunluluğu geldi!
  • 31.03.2021 10:30

Plajlara işletme belgesi zorunluluğu geldi!

Plaj işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra 1 hafta içinde ...

İkinci el aracını satan ev alıyor
  • 26.09.2020 13:09

İkinci el aracını satan ev alıyor

İkinci el araç fiyatlarında son dönemde yaşanan yüzde 100'lük değer artışının ar ...

Hazineye ait tarım arazileri için 90 bin kişi başvurdu
  • 15.11.2018 13:42

Hazineye ait tarım arazileri için 90 bin kişi başvurdu

Hazineye ait arazilerin çiftçilere kiralanmasını sağlayan düzenlemeye 90 bin kiş ...

Hazine arazisi fırsatını kaçırmayın! Son 8 gün
  • 12.11.2018 11:24

Hazine arazisi fırsatını kaçırmayın! Son 8 gün

Hazine’ye ait 3.4 milyar metrekare tarım arazisi, kira bedelinin yarısına 10 yıl ...

Faruk Çelik: EXPO, özelleştirme kapsamına alındı
  • 30.04.2017 16:09

Faruk Çelik: EXPO, özelleştirme kapsamına alındı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, EXPO 2016 Antalya'nın yeni bir sürece g ...