maritbet girişmaritbet
Hazine'den çiftçilere büyük piyango!

Hazine'den çiftçilere büyük piyango!

Hazine'ye ait tarım arazilerini satın almak isteyen çiftçiler, uygun ödeme koşulları ile toprak/mal sahibi olacak.

Hazine'ye ait tarım arazilerini satışa çıkardığını açıklayan Milli Emlak Genel Müdürlüğü, hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına olmak üzere tarihi bir fırsat sundu. 

19 Nisan 2012′de kabul edilen 6292 sayılı 'Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırlarının Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun ile Hazine'ye Ait Tarım Arazileri' satışa çıkarıldı. Fakat tarım arazilerinin satışı ile ilgili beklenen ilgi gerçekleşmeyince Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine'ye ait arazilerin satışı için çiftçileri bu arazileri almaları için uyardı. 

Çiftçileri zenginleştirmek ve önemli arazileri değerlendirmek amacıyla indirimli fırsatlar ve ödeme kolaylığı sunan Milli Emlak, istekli çiftçilerin harç ve damga vergisinden muaf tutulacağını açıkladı. 

Kimler satın alabilecek? 

Hazine'ye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracılar, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcılar, hissedarlar satın alabilecek. Yani kısaca tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına doğrudan satışa sunulacak. 

Hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına indirim fırsatı… 

Hissedarlarına satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si, satış bedelinin peşin ödenmesi durumunda yüzde 20, en az yarısının ödenmesi durumunda ise yüzde 10 indirim; kiracılarına 6 yıla kadar faizsiz taksit imkanı ve kullanıcılarına son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedeli kadar indirim imkanı da sunuluyor. 

Son başvuru tarihi ne zaman? 

Son başvuru tarihinin 27 Nisan 2015 olarak belirlendiği satış için defterdarlıklar ve malmüdürlüklerine başvuru yapılabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar başvuru yapmayan çiftçiler haklarını kaybetmiş olacak. 

“Bu tarihi bir fırsattır, kaçırmasınlar” 

Daha önce Hazine'ye ait arazi vasıflı toplam 862 bin 893 taşınmaz olduğunu ve tarım arazilerini satın alma hakkına sahip vatandaşların ellerini çabuk tutması gerektiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Başvurusunu en geç 27 Nisan 2015′e kadar yapmayanlar, haklarını kaybedecek. Çiftçimizi, topraklarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu tarihi bir fırsattır, kaçırmasınlar” açıklamasında bulunmuştu. 

İlgili haber için tıklayın 

Satış koşulları arasında neler var?

Çiftçilerin zenginleştirilmesini sağlayan ve tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyen kanun ile taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacak. 

Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50′si olarak belirlendi. Peşin ödemede ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Satış bedeli 6 yıl faizsiz olarak 12 taksitle ödenebilecek. Ayrıca indirimli taksit seçeneği var. Satış bedelinin en az yarısını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim yapılacak. Kalan yarısı için taksitlendirme yapılacak.

Tamamen tarımsal amaçlı kullanılan alanlar ile bu alanlardaki tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelinin yüzde 50′si üzerinden satılacak. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibariyle son 5 yıl için tahsis edilen ecrimisil ve kira bedelleri hesaplanacak. 

Başvurular nasıl değerlendirilecek?

İlçe ve köy geçişlerinin tutarlı olması amacıyla yapılan başvurular topluca ele alınacak. Türkiye genelinde rayiç bedel belirleme faaliyetine eş zamanlı başlanılacak.

Kıymet takdirlerinin belirlenmesi ve kontrol çalışmalarının bitmesinin peşinden satışında sakınca olmayan taşınmazlar, başvuru yapan hak sahiplerine satılacak. Böylece şu anda Hazine'ye ait tarım arazilerini fiilen kullanan çiftçiler bu taşınmazları satın alacak.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Baymak’ın “Sıkça Sorulan Sorular” reklam serisi yayında
  • 20.04.2021 09:29

Baymak’ın “Sıkça Sorulan Sorular” reklam serisi yayında

Türkiye iklimlendirme sektörünün öncü ismi Baymak, “Sıkça Sorulan Sorular” rekla ...

Hazineye ait tarım arazilerine 23 bine yakın başvuru
  • 05.10.2018 13:10

Hazineye ait tarım arazilerine 23 bine yakın başvuru

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazineye ait tarım arazilerinin çiftçile ...

Hazine arazileri çiftçilere kiralanacak
  • 14.09.2018 10:42

Hazine arazileri çiftçilere kiralanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, hazineye ait tarım arazilerinin kiralanması il ...

'Yenilenebilir enerjiye daha fazla teşvik gerek'
  • 12.04.2018 09:36

'Yenilenebilir enerjiye daha fazla teşvik gerek'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yenilenebilir enerjiye daha çok teşvik verilm ...

'Her yıl asgari 800 bin konuta ihtiyaç var'
  • 23.03.2018 15:59

'Her yıl asgari 800 bin konuta ihtiyaç var'

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek önemli açıkl ...