maritbet girişmaritbet
İzmir’de Sümerbank arazilerinin devriyle ilgili tartışmalar sürüyor!

İzmir’de Sümerbank arazilerinin devriyle ilgili tartışmalar sürüyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, il özel idarelerinin görevlerinin tamamına yakınının büyükşehir belediyelerince üstlenilecek olması nedeniyle mal varlıklarının da büyükşehir belediyelerine verilmesi gerektiğini savundu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, il özel idarelerinin görevlerinin tamamına yakınının büyükşehir belediyelerince üstlenilecek olması nedeniyle mal varlıklarının da büyükşehir belediyelerine verilmesi gerektiğini savundu.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Kocaoğlu, toplantının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Sümerbank'ın kapatılmasının ardından İzmir'de İl Özel İdaresine devrolan Alsancak'taki arazisinin, il özel idarelerinin de 2014 yılında yapılacak mahalli idareler seçimleriyle lağvedilecek olması nedeniyle mülkiyetinin devredilmesiyle ilgili tartışmalara değindi.

Büyükşehirlere ilişkin çıkarılan yeni kanun ile il genel meclisleri ve onun yönetimindeki il özel idarelerinin kapatılacağını, mal varlıklarının da valiliklerde kurulacak komisyon tarafından dağıtılacağını hatırlatan Kocaoğlu, kapatılması öncesi bu süreçte İzmir İl Genel Meclisine Alsancak'taki Sümerbank arazisinin devri konusunda çeşitli kurumlardan talep yağdığını belirtti.

- İçişleri Bakanlığı keşke imzalasa ama imzalamaz"

Kocaoğlu, bu gelişmeler üzerine kendilerinin de talepte bulunduklarını ve yapılan son il genel meclisinde, ezici bir çoğunlukla bu arazinin Büyükşehir Belediyesine tahsisi yönünde karar alındığını dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Tabii bunun geçerli olması için İçişleri Bakanlığının imzalaması lazım. İçişleri Bakanlığı keşke imzalasa ama imzalamaz. Bizim şöyle bir duruşumuz var. İl özel idaresinin malları yerel yönetimin malıdır. İl özel idareleri ve belediyeler, yerel yönetimlerdir. Bunların varlıkları, sermayeleri, her neyi varsa taşınır, taşınmaz malları, yerel servettir ve yerel hizmet için oluşturulmuştur. İl özel idaresinin görevlerinin tamamına yakını büyükşehire devredildiğine göre, servetinin tamamının da bize devredilmesi gerekir. İnşallah bu normal şartlarda olur." 

- "Kültür ve Turizm Bakanlığının talebi rahatsızlık verici" 

İzmir İl Özel İdaresinin mal varlıklarının dağıtımı sürecinde, "milli eğitime lazım olan milli eğitime, sağlığa lazım olan sağlığa" gibi sözleri sıklıkla duyacaklarını savunan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Mal bize verilir, hakkımızı teslim ederler, sonrasında biz bu malı evimize götürecek halimiz yok. İzmir'in menfaatine olacak konuda biz zaten seve seve veririz. Bunun en son örneği Üçkuyular'daki çok güzel bir köşkümüzü Dışişleri Bakanlığı Temsilciliği açılsın diye verdik. Bir çok konuda veriyoruz zaten ama Kültür Bakanlığının bu süreçte, böyle bir durumunun olması bizi fazlasıyla rahatsız etmiş durumda."

- EXPO'ya hazırlık

Aziz Kocaoğlu, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları ile İzmir'in EXPO 2020 organizasyonuna ev sahipliği adaylıklarına da değinerek, "Olimpiyatları kaybettiğimiz için ülkemiz ve İstanbul adına üzüldük ama EXPO için yoğun bir şekilde çabalıyoruz" dedi.

EXPO 2020 organizasyonunu İzmir'e kazandırılması için kasım ayında yapılacak oylama öncesi 6-7 Ekim'de, organizasyonu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin katılımıyla sempozyum gerçekleştirileceğine işaret eden Kocaoğlu, bu sempozyum öncesi kentin, Büyükşehir Belediyesince yapılacak çalışmayla EXPO logolarıyla ve organizasyonu tanıtıcı afişlerle giydirileceğini bildirdi.

Toplantıda daha sonra kurul üyelerine, İzmir Büyükşehir Belediyesince yürütülen Üçkuyular'dan Mavişehir'e kadar kentin tüm sahil kesiminde bisiklet yolu oluşturulması projesiyle ve Gaziemir'de yapımı devam eden yeni fuar alanı çalışmaları hakkında bilgi verildi.   

- Kurul çalışmaları tatil edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde, 2009 mahalli idareler seçimlerinin ardından ilgili oda, borsa ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, iş adamları, üniversite rektörleri ve akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan İEKKK'nın 43. toplantısında, kurulun 4. yılı pasta kesilerek kutlandı.

Kurul, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun, 2014 yılında yapılacak yerel seçimler nedeniyle kurul çalışmalarına ara verilmesi teklifiyle 43. toplantı sonunda tatil edildi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"
  • 21.04.2022 18:55

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ...