maritbet girişmaritbet
Nizamettin Aşa: Köprü yolunda fiyat şişti, seneye düşer!

Nizamettin Aşa: Köprü yolunda fiyat şişti, seneye düşer!

Emlak Odası Başkanı Aşa, “Kanal İstanbul ve Üçüncü Köprü çevresinde arsalar astronomik yükseldi, seneye düşer” dedi

İstanbul'da 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelere bağlı olarak arsa fiyatlarında aşırı yükseliş yaşanıyor. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, bazı bölgelerdeki artışın normal olduğunu ancak birçok yerde şişirilmiş fiyat talepleri bulunduğunu kaydetti. Aşa, “Bu balon 2014'te söner” dedi.

İstanbul'da yapımı devam eden ya da plandan ibaret olan büyük devlet projelerinin geçtiği yerler ateş pahası. Konut fiyatları da arsalarda olduğu gibi astronomik rakamlara çıkabiliyor. Arsa fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa ise, fiyatların bu denli yükselmesinde alan kıtlığının etkili olduğunu söyledi. İstanbul'un merkezinde arsa bulmanın büyük bir sorun olduğunu aktaran Aşa, “Kamunun elinde olan alanlar var bunlar ya ihale ile ya da TOKİ'nin gelir paylaşımı yöntemi ile satılıyor. Burada büyük meblağlar var” dedi. Şu an arsa fiyatlarının “balon” olduğunu belirten Aşa, şöyle devam etti:

Satan var alan yok

“Merkezde ev almaya ve satmaya niyetlenen çok. Ama fiyatlar fahiş. Temelinde satıcı da var, alıcı da ancak talep yok. Meblağların büyüklüğü tabelada. Bu satışlara sirayet etmiyor. Benim ilçem Beşiktaş. Oraya gidin bakın, bütün emlakçılarda bol miktarda alıcı, satıcı var. Ama bunlar buluşup tapuya gidemiyor. Burada bir balon var, ondan fiyatlar fahiş. Ondan satışlar yapılamıyor. Bedeller büyük, bu da sunî fiyat artış arından ileri geliyor. Bu fiyatların alıcıları yok ama kimi inşaat firmaları ücretleri ısrarla artırıyor. Yani büyük kar marjları ve arsaların kıtlığı fahiş bedellerde önemli rol oynuyor. Ben bir Şişli, Kadıköy ve Bakırköy'de fiyatların artma nedenlerini anlıyor ve doğal buluyorum. Ama İstanbul'a 50 kilometre ötede bulunan bir bölgede fiyatların artma nedenine anlam veremiyorum. Buralarda pahalı olduğu için satılamayan binlerce arsa var. Yani arsa fiyatlarında ısrar etmenin pek bir anlamı yok. Ama 2014'te bu balon sönecektir.”

“Alâkasız yerlerin fiyatı artıyor”

3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul'un önemli projeler olduğunu vurgulayan İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, “Bu projeler ile İstanbul'un kuzeye kaydırılması hedefleniyor. Ancak bu yakın vadede değil uzun vadede olacak bir şey. Kanal İstanbul kuzeyde, İstanbul'a uzak olmayan bir yer, 3. Havalimanı da öyle, 3. Köprü belki öyle değil ama otoyol hattı öyle. Yani bu bölgelerde fiyat artışı anormal değil. Fiyatın geldiği yer anormal. Anormal olan bu projelerle ilgili olmayan tarlaların, sulak alanların bedeli ki; bunlar da spekülasyon bence” değerlendirmesinde bulundu.

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"
  • 18.04.2022 16:29

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbul'da yaz ayları itibarı ...