maritbet girişmaritbet
Sahibinden satılık 1000 çiftlik!

Sahibinden satılık 1000 çiftlik!

Siz de büyüklüğü 1-1.5 dönüm, fiyatları da 15 bin lira ile 20 milyon dolar arasında değişen bu çiftliklerden birine sahip olabilirsiniz

ŞEHRİN karmaşasından uzaklaşıp şöyle doğayla baş başa bir yaşam sürmek isterdiniz değil mi? İşte size fırsat. Ekonomik krizin de etkisiyle Türkiye'nin hem her köşesinde satılık yüzlerce hatta binlerce çiftlik var. Türkiye'nin her ilinde, her ilçesinde, her köyünde herkese ve her keseye göre çiftlik satılıyor.

Çiftliklerin özelliği bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Küçük ve büyükbaş hayvan yetiştirmeye uygunu da var, tavuk besiciliğine de... İsterseniz zeytin ve meyve bahçeleri arasında huzurlu bir hayat sürmeniz de mümkün. Ya da ben hiç biriyle uğraşmak istemiyorum diyorsanız sadece hobi için bile küçük bir çiftlik satın alabilirsiniz...
 
YOK PAHASINA SATILIYOR
En çok Ankara, Afyon, Aydın, Balıkesir, Bunsa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Elazığ, Edirne, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kırklareli, Malatya, Manisa, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Yalova, İstanbul ve İzmir'in ilçe ve köylerinde satılık çiftlik var. Adana, Aksaray, Amasya, Bilecik, Bolu, Burdur, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Mardin, Niğde, Osmaniye, Sinop, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak'ın ilçe ve köylerinde de satılık çiftlik bulabilirsiniz.

Yaklaşık 1 dönümlük çiftliği 15 bin, 3-4 dönümlük olanları ise 55-90 bin liraya satın almak mümkün. Çiftliğin alanı, ağaçların sayısı ve niteliği, içindeki evin durumu, ahırının olup olmadığı gibi etkenler fiyatları etkiliyor. Örneğin, İstanbul'un çevre köylerinde 120 dönümlük bir çiftliği 20 bin dolara satın almak mümkün. İzmir'de 1.5 milyon metrekarelik bir arazinin fiyatı ise 12.5 milyon kadar çıkıyor.
 
Satılan çiftliklerin hemen hepsi kurulu bir düzene sahip. Çoğunun evi, ahırı, ağaçları, depoları bulunuyor. Hatta bazıları traktörleri, pullukları hatta içlerindeki küçük veya büyükbaş hayvanlarıyla birlikte satılıyor. Zeytini, mandalinası, kayısısı, hicaz narı dikili ve yılda 60-70 ton ürün veren çiftlikler de var...
 
KRİZ Mİ İHTİYAÇ MI?
Çiftlik sahiplerinin çoğu satışa gerekçe olarak ihtiyacı gösteriyor. Bir kısmı ev ya da arabayla takas yapabileceğini açıklıyor. Bazı çiftlik sahipleri ise yaşlandıklarını ve artık bakamadıklarını belirterek çiftliklerini satışa çıkarmış. Bazıları ise ekonomik krizden etkilenmiş ve acil olarak satmak zorunda kalmış...
Gerekçesi ne olursa olsun bir gerçek var ki, o da Türkiye genelinde binlerce çiftliğin satılık olduğu. Çiftliğini satışa çıkaranların hemen hepsi belirlediği fiyatın pazarlığa tabi olduğunu belirtiyor. Yani sıkı bir pazarlıkla beğendiğiniz bir çiftliği belirtilen fiyatların çok daha altında alabilirsiniz.
 
KOLEKTİF BİRLİKTELİK
Şimdi çiftlikte yeni trendin ceviz, kiraz ve defne yetiştiriciliği olduğu belirtiliyor. Bir kısım girişimci bu doğrultuda şimdiden harekete geçmiş bile. Spekülasyona yol açmamak için adını vermek istemeyen bir girişimci, Edirne taraflarında yan yana küçük arazileri toplamaya başladıklarını, AB fonlarından da yararlanarak ceviz, kiraz ve defne ağacı yetiştireceklerini söylüyor.

Geçmişte ortaklaşa alınan çiftliklerde sorun yaşanması, bir grup girişimcinin bir araya gelerek yan yana arazileri satın almasını gündeme getirmiş. Bu girişimi “kolektif birliktelik” olarak tanımlayan girişimci, herkesin kendine ait tapusuyla ortaklık kurduğunu söylüyor. Bu sayede ilerde bu birliktelikten ayrılmak isteyenlerin sorun yaşamayacağını düşünüyorlarmış.
 
Bülent PEHLİVAN / Selent Gayrimenkul Danışmanlık
“Arazi alırken bunlara dikkat edin”

Alınacak arazide en önemli kıstas tapunun hissesiz olmasıdır. Çiftliğin imarlı olup olmadığına ve iskanı bulunup bulunmadığına dikkat etmek gerekiyor. İskanı yoksa kaçaktır. Bir de su havzalarının üzerinde bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. Çiftlik yatırımı yapmak isteyenler, öncelikle bulundukları şehrin ziraat odasından keşif ve uzman incelemesi talep etmeli.

Bir de gerçekten kendileri ilgilenebilecek olanlar bu yatırımı yapmalı. Ekonomisi tarıma dayalı bölgelerde işçi bulmak kolay olabilir. Ancak özellikle büyük şehirlere yakın bölgelerde eleman bulmakta zorlanabilirsiniz.
Bazı yatırımcılar 20-30 milyon dolarlık yatırım yaptıkları çiftliklerine yılda bir kez gidiyor. Bu tür çiftliklerin bekçileri adeta 5 yıldızlı bir hayat sürüyor. Çiftliğe yatırım yapanlar, kendileri ilgilenmedikleri takdirde bir önceki sahibinin yaşadığı sorunları yaşayabilir.
 
Kaynak: Bülent Ekimci/Para Dergisi

Satışa sunulan 1000 çiftliğin tam listesine ulaşmak için tıklayınız!

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sahibinden satılık çiftlik sayısı yüzde 13 arttı!
  • 29.05.2012 11:53

Sahibinden satılık çiftlik sayısı yüzde 13 arttı!

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından sahibinden.com’un verilerine gör ...

Sahibinden satılık 1000 çiftlik!
  • 26.03.2010 21:20

Sahibinden satılık 1000 çiftlik!

Siz de büyüklüğü 1-1.5 dönüm, fiyatları da 15 bin lira ile 20 milyon dolar arası ...