maritbet girişmaritbet
Alışveriş merkezlerinde plaka tanıma sistemi devreye giriyor

Alışveriş merkezlerinde plaka tanıma sistemi devreye giriyor

Alışveriş merkezlerinin açık ve kapalı otopark giriş çıkışlarına AVM yönetimi tarafından plaka tanıma sistemi kurulacak.

Alışveriş merkezlerindeki kontrollerin daha sıka şekilde yapılabilmesi adına açık ve kapalı otoparkların giriş çıkışlarına plaka tanıma sistemleri kurulacak.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş merkezlerine (AVM) plaka tanıma sistemi kurulması ve verilerin kolluk kuvvetleriyle paylaşılmasına ilişkin, "Elbette ki bu konunun AVM yatırımcısına ciddi bir maliyeti olacaktır ancak söz konusu kamu güvenliğine hizmet ve emniyet güçlerimiz ile iş birliği olduğunda, bu maliyet hiçbir yatırımcı için külfet haline gelmeyecektir." dedi.

Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanan "Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e göre, AVM'lerde açık ve kapalı otopark gibi kontrollü alanların giriş ve çıkışlarına AVM yönetimi tarafından plaka tanıma sistemi kurulması ve işletilmesi sağlanacak. Söz konusu sistemden elde edilen veriler, kolluk birimleri ile anlık olarak paylaşılacak.

İçişleri Bakanlığınca kamu güvenliği açısından gerekli görülmesi halinde de araçla giriş çıkış yapılan açık ve kapalı otopark gibi kontrollü alanların girişlerine AVM yönetimi tarafından araç altı görüntüleme sistemi kurulup işletilecek.

Söz konusu sistemlere ilişkin teknik özellikler ve veri paylaşımına ilişkin hususlar ile bu sistemlerin işletilmesine ilişkin diğer hususlar İçişleri Bakanlığınca belirlenecek.

"AVM'lerin güvenle ziyaret edilebilmesi adına önemli bir adım"

AYD Başkanı Belgü, düzenlemenin temsil ettikleri AVM'ler adına büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Yönetmelik gereği alışveriş merkezlerinin açık ve kapalı otopark alanlarına plaka tanıma sistemi kurulmasının, her şeyden önce kamu güvenliğini sağlamak ve halkımızın güvenle AVM'leri ziyaret edebilmesine olanak sunmak adına atılmış önemli bir adım olduğuna inanıyoruz." dedi. 

"Verilerin kolluk kuvvetleriyle paylaşılmasına odaklanılmalı"

Hulusi Belgü, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 377 AVM'nin özellikle büyük şehirlerde yaşanılan otopark sorununa çözüm sunmakla beraber bu özelliği ile ciddi bir veri topladığına dikkati çekerek, plaka tanıma sistemi ile bu verilerin faydalı bir şekilde kullanılması sonucu kamu güvenliği için de hizmet etmiş olacaklarını söyledi.

"Elbette ki bu konunun AVM yatırımcısına ciddi bir maliyeti olacaktır ancak söz konusu kamu güvenliğine hizmet ve emniyet güçlerimiz ile iş birliği olduğunda, bu maliyet hiçbir yatırımcı için külfet haline gelmeyecektir" diyen Belgü, bu noktada odaklanılması gereken en önemli hususun toplanacak verilerin, ilgili emniyet ve kolluk kuvvetleriyle düzenli ve hızlı paylaşımının sağlanması olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!
  • 12.02.2022 13:07

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!

Multi Turkey, Pınar Yalçınkaya'nın görevinden ayrıldığını ve yerine Hulusi Belgü ...

AVM girişlerinde HES kodu zorunluluğundan vatandaş memnun
  • 02.12.2020 14:36

AVM girişlerinde HES kodu zorunluluğundan vatandaş memnun

Kovid-19 ile mücadele kapsamında AVM'lere girişte çalışanlar ve müşteriler için ...

Dünyanın en büyük alışveriş merkezleri!
  • 12.12.2014 10:32

Dünyanın en büyük alışveriş merkezleri!

Bütün mağazalara tek bir alanda ulaşma imkanı veren ve oldukça ilgi gören alışve ...

Rize'de alternatif turizm merkezleri mercek altında
  • 22.07.2020 13:43

Rize'de alternatif turizm merkezleri mercek altında

Rize İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt, Petran ve Meles yaylalarında yapıla ...

AVM'lerin kapanış saatleri ramazanda uzatılacak
  • 17.05.2018 13:24

AVM'lerin kapanış saatleri ramazanda uzatılacak

AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM'lerin kapanış saatlerinin ramazan ayında uzatılmas ...

2018 yılında AVM sayısı 410'a çıkacak!
  • 13.05.2018 11:52

2018 yılında AVM sayısı 410'a çıkacak!

2018 yılında yeni açılacak AVM'lerle birlikte Türkiye'deki AVM sayısı 410'a ulaş ...