maritbet girişmaritbet
AVM'ler Pazar günü kapalı olacak mı?

AVM'ler Pazar günü kapalı olacak mı?

2014 yılında 20 milyar liralık vergi getirecek olan AVM'lerin Pazar günü kapanmasını hükümet istemiyor.

Alışveriş merkezlerinin Pazar günleri kapatılmasının gündeme gelmesiyle birlikte hareketli bir süreç başladı. Ancak hükümetin, AVM'ler Pazar günü kapatılmamalı demesinin altında yatan gerçek ise 2014 yılında yaklaşık 20 milyar lira vergi gelecek olması ve 70 milyarlık dev ciro.

‘Dördüncü sektör oldu'

Alışveriş merkezlerinin bu yılsonunda toplam cirosunun 70 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. Araştırma sonuçlarına göre, üretilen ciro üzerinden devletin kasasına girecek KDV miktarı ise yüzde 18 üzerinden hesaplandığında 12.6 milyar TL'nin üzerine çıkacak. KDV oranının düşük olduğu kalemler düşüldüğünde elde edilecek KDV gelirinin 10 milyar TL'nin üzerinde olacağı hesaplanıyor.
Türkiye'nin dördüncü büyük sektörü olan AVM'lerin yaratacağı bu vergi geliri, 2014 bütçesinde Kurumlar Vergisi'nden elde edilecek 31 milyar TL'nin yüzde 32'sine denk geliyor.

‘Ekonominin nabzı bu alanda atıyor'

AYD Başkanı hulusi belgü, alışveriş merkezlerinin kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusundaki önemine dikkat çekerek, “Bu rakamlar, alışveriş merkezlerinin yarattığı değerin en önemli kanıtıdır. AVM'lerin ürettiği değer sadece sağladığı istihdam ve sosyal imkanlar ile değil, aynı zamanda devlete yarattığı kaynak nedeniyle de çok önemli” dedi. Belgü, şöyle devam etti: “Alışveriş merkezlerinin sektör olarak devlete sağladığı katkı son derece değerli hale geldi. AVM'lerin bu ölçüde gelişmediği bir ortamda bu değerin yaratılması mümkün olamazdı. AVM'ler bugün ekonominin nabzının attığı alanlara dönüştü. Bundan toplumun tüm kesimleri yarar sağladı. Ancak en büyük fayda, bu kadar büyük bir kaynağın aktarıldığı devlet oldu.”

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDEN FAZLA...

Araştırmaya göre, AVM'lerin ürettiği KDV geliri 2014 bütçesinde 9 milyar TL olarak öngörülen Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirini de aşmış olacak. Türkiye'de 2014 yılı itibariyle satılan Otomobil sayısının 500 bin olması bekleniyor. Türkiye ekonomisi için son derece önemli olan bu kaynağın üzerinde bir KDV geliri, AVM'ler tarafından yaratılmış olacak. Türkiye'de yapılan tüm anlaşma ve sözleşmelerden alınan Damga Vergisi'nden elde edilecek gelir, 2014 bütçesine göre 10 milyar TL olacak. AVM'lerdeki ciro üzerinden alınacak KDV, bu rakamı da aşacak.

400 bin kişilik istihdam

AVM'lerin devlete sağladığı katkının sadece KDV geliriyle sınırlı olmadığını vurgulanıdğı araştırmada, şu bilgilere yer verildi: “Yarattığı 400 bin kişilik istihdam ile özellikle genç istihdamına yönelik önemli katkıda bulunan AVM'ler, kayıtlı istihdamı ve ödediği sosyal güvenlik primleri sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na da önemli bir kaynak sağlıyor. AVM'lerde çalışanların ortalama brüt ücretleri 3 bin 600 TL üzerinden hesaplandığında, AVM'lerde çalışan personelin sosyal güvenlik ödemeleri için devlete yıllık yaklaşık 7.5 milyar TL kaynak aktarılmış olacak. Bir diğer kalem ise kiralar üzerinden alınan KDV... 2014 yılında ortalama kira geliri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, AVM'lerde kira üzerinden devlete ödenecek KDV tutarı 1 milyar lirayı bulacak.”

Kârlılık analizine göre...

Kurumlar Vergisi ise AVM'lerin ve AVM'lerde faaliyet gösteren markaların devlete katkı sağlayacağı bir diğer alan olacak. 2014 yılında ciro baz alınarak yapılan kârlılık analizine göre, alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren markalar ve AVM'lerin toplam Kurumlar Vergisi ödemeleri 1.5 milyar lirayı aşacak. Tüm bu kalemler toplandığında, alışveriş merkezlerinin 2014 yılında devlete sağlayacağı kaynak toplamı 20 milyar lirayı bulacak. 

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'ler Pazar günü kapalı olacak mı?
  • 28.12.2014 11:30

AVM'ler Pazar günü kapalı olacak mı?

2014 yılında 20 milyar liralık vergi getirecek olan AVM'lerin Pazar günü kapanma ...