maritbet girişmaritbet
Kızıl Meydan AVM'leri!

Kızıl Meydan AVM'leri!

Sosyalizm denince akla gelen simgelerden ‘Kızıl Meydan’da karşınıza tarihi bir bina çıkıyor...

Işıl ışıl binayı müze sanmak mümkün. 1950'li yıllarda restore edilen ve AVM'ye dönüşen binada dünyanın en lüks markaları bir arada...

Rusya'nın başkenti Moskova'daki ‘Kızıl Meydan' denince aklımıza belirli şeyler gelir; Sosyalizm, komünizm, Lenin, tarihi konuşmalar ve idamlar, meşhur Kızıl Ordu'nun yürüyüş fotoğrafı...Her Moskova'ya gidenin turistik gezisinde ilk görmek isteyeceği yerlerden biridir Kızıl Meydan. Stalin'in ve Castro'nun tarihi konuşmalarına tanıklık eden Kızıl Meydan her zaman kalabalıktır.

Renk cümbüşü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmek ve cami açmak için geldiği Moskova gezisini izlemek için bulunduğum Moskova'da tarihi alanda bir süre dolaştım. Meydana gelince bir tarafında renk cümbüşü olarak karşınıza çıkan Aziz Vasil Katedrali, bir tarafında Kremlin'in duvarı ve Lenin'in Mozolesi, bir tarafında da Milli Tarih Müzesi.

100 yıllık tarihi bina

Katedral tarafından gelince sağ tarafta kalan uzun bir tarihi bina da dikkat çekiyor. İlk bakışta ışıl ışıl renklendirilen binayı müze türü bir şey sanıyorsunuz. Ancak binanın içine girince gerçek anlaşılıyor. 100 yılın üstünde olan ve 1950'li yıllarda restore edilen tarihi bina AVM olarak karşımıza çıkıyor. Lenin'in mozolesinin tam karşısında bir alışveriş merkezi. Tavanı cam olan AVM'de dünyanın en lüks markalarını bir arada görüyorsunuz. Biraz gezince de AVM'de dolaşanların azlığı dikkat çekiyor. Lüks mağazalar o kadar rağbet görmüyor. Daha çok alt kattaki ve üst kattaki kafelerde oturanlar olduğunu görüyorum.

Kapitalistler Moskova'ya!

Kızıl Meydan'dan çıkıp Kremlin Sarayı'na doğru hemen sola dönünce yine bir sürpriz bekliyor beni. Tarihi mekânı yaşatmak için çeşitli figürler konmuş; üstü donatılmış uzun bir yemek masası, fotoğraf çektirilmesi için taht ve eski at arabaları gibi... Bu, AVM'den daha iyi düşünürken hemen yeni sürprizle karşılaşıyorsunuz. Bu masal görüntüsünün hemen yanında yine bir AVM. Ama bu defa yer altına ‘eksi 3' kat olarak yapılmış. Üstü dışarıya kubbeler olarak verilmiş. Burasını daha kalabalık buluyorum.

Sağ sol çatışmaların olduğu dönemlerde “Komünistler Moskova'ya” denirdi. İnsan, Kızıl Meydan ve çevresini görünce de aklından ister istemez “Kapitalistler Moskova'ya” diye geçiriyor.

Sokaklar sürekli yıkanıyor

Moskova sokaklarında dikkatimi çeken bir başka şey geniş caddelerin sürekli yıkanması oluyor. Yıkama araçları yayalara yönelik sürekli klakson çalarak yıkamayı gerçekleştiriyor.

Moskova sokaklarında ayrıca taksi bulmakta da zorlanıyorum. Metronun çok hatlı olması nedeniyle taksilerde pek ortalıkta gözükmüyor. Bulduğunuz taksilerde müşteri almak için sürekli farklı ve yüksek fiyatlar veriyor.

Kremlin Sarayı'nda sade ve tarihi salon

Erdoğan ile Putin'in görüşmesi için Kremlin Sarayı'na giriyorum. Yoğun bir aramadan geçirildikten sonra Putin'in Erdoğan'la görüşeceği sarı tarihi binaya geliyorum. Binanın karşısında kilise dikkat çekiyor. Ayrıca ziyaretçilere de açık olan Kremlin Sarayı'nın içinin de kalabalık olduğunu görüyorum. Çantamı da başka bir arama noktasında bıraktığım binada ise dar koridorlardan geçirilip ikili görüşmenin yapıldığı salona gidiyoruz. Beyaz ve yeşil hakimiyetinin olduğu salonda şöminenin önünde ikili ve heyetler birlikte görüntü veriyor. Sade ve tarihi bir salon görüyoruz Kremlin Sarayı'nda.

Milliyet/Abdullah Karakuş

Yorum Yaz