maritbet girişmaritbet
Sosyete pazarlarına sıkı denetim başladı!

Sosyete pazarlarına sıkı denetim başladı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Pazarcı Esnaf Buluşması"nda pazarlardaki denetimlerini yoğun bir şekilde başlattıklarını belirtti.

Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünce ATO Congresium'da düzenlenen "Pazarcı Esnaf Buluşması"nda yaptığı konuşmada, pazarların hem kaliteli hem de taze ve ucuz bir şekilde tüketiciye ürün sunulması imkanı sağladığını söyledi. Canikli, "Eğer pazarcı esnafımız olmasaydı, çok büyük bir ihtimalle bugün Türkiye'de tüketicilerimiz başta sebze ve meyve olmak üzere birçok ürünü çok daha pahalı fiyattan almak zorunda kalabilirdi" diye konuştu.

Pazar yerleri ve pazarcılar ile alışveriş merkezlerini zorlayan bir rekabet ortamının da oluştuğuna dikkati çeken Canikli, "Siz alışveriş merkezlerinin ensesindesiniz" ifadelerini kullandı.

Aile olarak sebze ve meyve alışverişlerini pazardan yaptıklarını anlatan Canikli, gerçek anlamda taze ürünleri ve esnafın samimi ve candan yaklaşımını orada bulduklarını söyledi.

Sosyete ve organik pazarlarda denetim

Canikli, pazarcıların sosyete pazarlarına ilişkin eleştirilerine de değinerek, şunları kaydetti:
"Sizi sıkıntıyı sokan başta bazı sosyete pazarları, ona benzer pazarlar olarak kurulan ve orijinal ürün sattıklarını iddia eden pazarlardaki denetimlerimizi yoğun bir şekilde başlattık. Size haksız rekabet anlamında oluşacak olan bu yapıyı kırmak için gerekli talimatları verdik. İnşallah önümüzdeki günlerde onunla ilgili gelişmeleri hep birlikte göreceksiniz. Organik pazarlarda satılan ürünlerin organik olup olmadığını, özellikle tüketicinin lehine olmak üzere denetleyeceğiz onunla ilgili de gerekeni yapacağız. Talimatlarımızı verdik."

En son çıkarılan perakende ticaretle ilgili kanunla getirilen düzenlemelerin tamamının esnafının lehine olduğuna dikkati çeken Canikli, bu kapsamda özellikli esnafın alışveriş merkezlerine girmesini sağlayacak radikal reform mahiyetinde düzenlemeler yapıldığını bildirdi. Canikli, "Bundan sonra esnafımız alışveriş merkezlerinde de ticaretini devam ettirecek, oranın imkanlarından faydalanacak ve tüm alışveriş merkezleri yüzde 5'ini sizler için ayıracak, sizlere kiraya vermek zorunda kalacak" görüşüne yer verdi.

Pazarcılar Federasyonu Başkanı Karaca

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca da son yıllarda ulusal basının sebze ve meyve fiyatlarında artışın hep pazarcıdan kaynaklandığı şeklinde yayın yaptığını iddia ederek, bunun doğru olmadığı pazarcı esnafın sektörün dengesi olduğunu, basının market fiyat reyonlarına da göz atması gerektiğini söyledi.

Vatandaşın pazara gitme geleneğinin Ahilik kültüründen geldiğini anlatan Karaca, insanların AVM'lerle sosyal yaşantıdan uzaklaştıklarını fark edince, pazar yerlerine dönüş yaptığını söyledi.

Market zincirlerinin pazarların kurulduğu gün fiyatları yarıya çekmelerini eleştiren Karaca, son dönemde kurulan sosyete pazarlarının kayıtdışı olduğunu, bunların yönetmelikte yeri olmadığını savundu. Karaca, üretici pazarlarıyla organik semt pazarlarının bir arada olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Pazarcı Esnaf Buluşmasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile çok sayıda pazarcı esnafı katıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kapalı Pazar hayali Beykoz’da gerçeğe dönüşüyor!
  • 27.03.2015 10:44

Kapalı Pazar hayali Beykoz’da gerçeğe dönüşüyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Pazarcı Esnaf Buluşması’nda yaptığı konuş ...

Sosyete pazarlarına sıkı denetim başladı!
  • 26.03.2015 10:23

Sosyete pazarlarına sıkı denetim başladı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Pazarcı Esnaf Buluşması"nda pazarlar ...