maritbet girişmaritbet
Türkiye'de AVM sektörü ne durumda?

Türkiye'de AVM sektörü ne durumda?

AYD Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'de 348 adet, İstanbul'da ise 101 adet AVM olduğunu söyledi.

Türkiye'de son dönemde büyüyen AVM sektörü nereye gidiyor. Her gün binlerce insanın ziyaret ettiği AVM'lerin sayısı ise artmaya devam ediyor. İstanbul'da sayıları 100'ün üzerinde olan AVM'lerin gelecekte nasıl bir tablo oluşturacağı merak ediliyor.

Emlaktasondakika.com ekibi olarak AVM sektörünün önde gelen ismi Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü'yle görüştük. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Belgü, AVM sektörünün son durumunu ekibimize anlattı.

Her şey Turgut Özal'la başladı

“Turgut Özal döneminde Galleria ile başlayan AVM sektörü hızlı bir şekilde ilerledi. 2005'ten sonra AVM sektörü çığ gibi büyümeye başladı. Türkiye'deki AVM'ler herhalde Avrupa'daki en yeni olanlar diyebiliriz. Yurtdışından gelen insanlar Türkiye'deki AVM'lerden çok etkileniyor”

AVM olmayan şehirler var

“Kişi başına düşen AVM  metrekare büyüklüğü 220'lerde olması gerekirken bu rakam Türkiye'de hala 120 metrekare seviyelerinde. Ankara bunu aşmış, İstanbul buna yakın gibi gözüküyor ama daha kaldırır gibi gözüküyor. Ancak AVM'nin olmadığı şehirler hala var”

hulusi belgü röportajı

Sektör Türk ekonomisinden memnun

“AVM sektörü cirosal olarak büyümeye devam ediyor. AVM'ye giden müşteriler ciddi rakamlar harcıyor. Mayıs 2015 endeksine göre ciroda 20'ye yakın artış olmuş. Metrekare verimlilikleri 718 lira bandında. Alanların genişlemesine rağmen olumlu gelişmeler var. AVM sektörü Türkiye'deki ekonomik durumdan memnun”

AVM alışkanlığından şehir meydanları kurtarır

“Avrupa'da kimse AVM'ye gidip yemek yemiyor, yiyenlerin sayısı ise çok az. Biz de ise bu rakam çok fazla. Çünkü bizim şehir merkezlerimiz yok. Alternatif az olduğu için AVM'ler tercih ediliyor. Dışarıdaki AVM alışkanlıkları Türkiye'ye göre farklı. Avrupa'da şehircilik daha ileride olduğu için eski şehirlerin merkezinde bile büyük alanlar var. Özellikle alışveriş alanlarının ferah olması dikkat çekici. Türkiye'de şehir meydanlarına bakıldığında ticaret düşünülmeden yapılmış. Bizdeki şehir meydanlarının çoğalması lazım. Belediyenin sahip olduğu yerler o kadar az ki”

Yeni AVM'ler yola çıktı

“Türkiye'de 348 AVM var. İstanbul'da ise bu rakam 101 bandında. Sene sonuna kadar 12-13 AVM daha açılır. Firmalar, AVM'nin yanında residence yapılınca daha iyi satış yapılabileceğini düşünüyor, haklılar da. Ancak bunu yaparken iyi planlama yapılmalı. Özellikle lokasyona çok dikkat edilmeli. Bu ciddi bir tehlike. Bunu pazarlama aracı olarak görüyorlar ancak AVM boş kalınca konutun dahi değeri düşüyor”

Yakın ve açık AVM'lere dikkat edilmeli

“Yakın AVM'ler kendilerini iyi konumlandırdığı takdirde birbirlerini olumlu etkileyebilir. Farklı markalar ve farklı hedef kitleyle bu sağlanabilir. Ancak biz yan yana 7-8 AVM açıyoruz ve abartıyoruz. Dikkat edilmeli. Üstü açık AVM'yi çok sıcak ve çok soğuk yerde yapamazsınız. Riskli bir konsept. Mersin'de yarısı açık yarısı kapalı AVM'miz var mesela. Genel itibariyle açık AVM'ler daha hoş. Ancak iklim şartları kesinlikle göz önünde bulundurulmalı. İstanbul'da böyle bir şey yaptığınız zaman riskli bir işin altına imza atmış olursunuz”

Ciroya göre kira olmalı

“AVM'lerde önemli olan sürdürülebilirlik. Kira-ciro oranlarının çok yakından takip edilmesi lazım. Yani ciroya göre kira talep edilmesi lazım. Yüksek kira bedelleri perakendeciyi bitirir bu da AVM'nin batması anlamına gelir. Türk insanı hizmet sektörünün nasıl olması gerektiğini Avrupa'dan çok daha iyi biliyor”

Outletler çok fazla

“Türkiye'de çok fazla outlet var. Normalde 2-3 tane olması gerekirken Türkiye'de 35 outlet var. Eğer bu konseptte olacaksa gerçekten hakkını vermek lazım. Yeni perakende yasasıyla bu iş organize ediliyor. Elde kalan, mevsimi geçmiş veya defolu malların satıldığı, insanların ucuza alışveriş yapabileceği yerler olması lazım. Biz de sonuna outlet ekleyince işi çözmüş zannediyoruz”

Avrupalılar Türk AVM hastası

“Yabancı yatırımcılar Türkiye'den AVM almayı çok istiyor. Ancak Türkiye'deki Türk yatırımcıların istediği fiyatlar çok yüksek. Yani ciddi talep var fakat arz yok. Şu anda tok satıcı rolünü oynuyoruz”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM arzı 12.3 milyon metrekareye ulaştı!
  • 15.04.2018 15:49

AVM arzı 12.3 milyon metrekareye ulaştı!

Yeni açılacak olanlarla birlikte sayıları hızla artacak olan AVM'lerin büyüklüğü ...

Yeni nesil AVM'ler geliyor, alışveriş caddeleşiyor!
  • 02.12.2017 10:17

Yeni nesil AVM'ler geliyor, alışveriş caddeleşiyor!

JLL Bölge CEO'su Avi Alkaş, 4. nesil AVM'lerin hayata geçmeye başladığını ve cad ...

Türkiye'de AVM sayısı 393'e ulaştı!
  • 15.10.2017 11:15

Türkiye'de AVM sayısı 393'e ulaştı!

JLL Türkiye'nin ticari raporu açıklandı, Türkiye genelinde AVM sayısının 393'e u ...

AVM'ye doymuyoruz, 65 tane daha geliyor!
  • 26.09.2017 15:38

AVM'ye doymuyoruz, 65 tane daha geliyor!

Türkiye genelinde yapımı devam eden 65 AVM bulunuyor, bunun 30'u İstanbul'da ola ...

Konut alma alışkanlıklarımız nasıl?
  • 12.02.2016 15:25

Konut alma alışkanlıklarımız nasıl?

Son dönemde konut kredisi faizlerinin artması konut yatırımcılarını farklı ödeme ...

Türkiye'de AVM gelişim hızı yavaşlıyor!
  • 07.08.2015 11:42

Türkiye'de AVM gelişim hızı yavaşlıyor!

2005 ile 2010 arasında yüzde 200 olan AVM artış oranı son 5 yılda yüzde 67'ye ge ...