maritbet girişmaritbet
Baharla birlikte hobi bahçeciliği de canlandı!

Baharla birlikte hobi bahçeciliği de canlandı!

Baharla beraber bahçesi olanlar ve bitkilere ilgi duyanlar da harekete geçiyor

Kışın soğuğu, karı geride kalırken, doğanın canlandığı ve bitkilerin yeşerdiği bahar kendini gösterdi. Baharla beraber bahçesi olanlar ve bitkilere ilgi duyanlar da harekete geçiyor. Bu da hobi bahçeciliği sektörünü canlandırıyor. Bahçesi olmayanlar da balkonlarında, saksılarında baharın coşkusunu yaşamaya hazırlanıyor. Bahçeler, çiçekler ve bitkilerde sulamadan budamaya, beslenmeden ilaçlamaya kadar pek çok alanda bakım süreçleri ön plana çıkıyor. Türkiye'de her geçen gün büyüyen ve krize karşı duran hobi bahçeciliğinin boyutu 200 milyon dolara ulaşıyor.

Baharla birlikte hobi bahçeciliği de hareketleniyor. Bitki örtüsü, çiçekler, ağaçlar, börtü böcekle beraber bahçesi olanlar da canlanıyor. Bahçeler, çiçekler, bitkilerde sulamadan, budamaya, beslenmeden ilaçlamaya kadar pek çok alanda bakım süreçleri ön plana çıkıyor. Baharla beraber, yaz aylarını yeşil ve rengarenek bir bahçede karşılamak isteyenleri de harekete geçiriyor. Krize karşın büyümeyen hobi bahçeciliğinde, 2010 sezonunun iyi geçmesi bekleniyor. Depremden sonra müstakil yapılaşmanın arttığı Türkiye'de hobi bahçeciliği son on yılda yüzde 100, son iki yılda ise yüzde 30 oranında büyüdü. Sektör, bahçe bakım ürünleri, ekipmanları, outdoor ve yan ürünler, çiçek tohumu, çim biçme makineleri, sulama sistemleri, saksı, süs eşyaları, bitki besinleri, çadırlar, aydınlatmalardan oluşuyor. Büyüklüğü de 200 milyon dolarlara (yak. 300 milyon TL) kadar çıkıyor.

TOPLANTILAR BAHÇEYE ALINIYOR
Gardena-Dost Genel Müdürü Mine Salari Özkaya, sektörün sürekli gelişme gösterdiğini ve hobi bahçeciliği arttıkça sektörün de kendini yenilemek ve ilerlemek zorunda kaldığını söylüyor.
 
Özkaya, “Bahar aylarında eski topraklar ve saksılar değiştiriliyor. Bitkiler gübreleniyor, budama ve çimlendirme çalışmalarına hız veriliyor. Kıştan yorgun olarak çıkan tüm bitkilerin canlanma zamanı bu mevsim” diyor. Krizde hobi bahçeciliğine eğilimde artış yaşanmış. Evde daha fazla zaman geçirmeye başlayanlar bahçelerine yönelmişler. Özkaya, özellikle ev dışında yapılan arkadaş ve aile toplantılarının bahçe, teras ve balkonlara taşınacağını kaydererek, hobi bahçeciliğinde geçen yılki ciroları yakalamayı umduklarını ifade ediyor. Sağlıklı yaşam konseptinin yaygınlaşması ve günlük koşuşturmaca içerisindeki insanların hobilerine vakit ayıramaması gerçeği, hobi bahçeciliğinde kullanılan ürün dizaynlarındaki trendleri de belirler hale gelmiş.
Mine Salari Özkaya, yeni trendler hakkında da şu bilgileri veriyor: “Aynı işi görecek şekilde aletler daha da küçüldü. Birçok aletin özelliklerinin tek bir alette toplanması ve ergonomik özelliklerle ürünler herkes tarafından kullanılabilir hale geldi. Boyun ve sırt ağrıları nedeniyle el becerisi gerektiren işleri yapamayanlar da artık bahçelerindeki bitkilerle ilgilenebilecekler. Aletlerin küçülmesiyle depolama sorunları da ortadan kalkmış oldu.”
 
ORGANİK ÜRETİM TRENDİ
Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi de, hobi bahçeciliğinin bahar ayıyla beraber canlandığını, mart ve nisan aylarında bu canlanmanın başladığını aktarıyor:
 
“Pazarın büyüklüğü 200 milyon dolar. Sektörün bu yıl geçen yıla göre daha iyiye gideceği görülüyor. Hobi bahçeciliğinin 2010'u hareketli geçirmesi bekleniyor. Dünyada doğal konseptlerde ilerleme yaşanıyor. Özellikle 2010 yılı ile artık kendi bitkilerini yetiştirme dönemi iyice ön plana çıkıyor. Son yıllarda bu iş, artık bir trend haline geldi.” Dünyada değişen trendlerin hobi bahçeciliğinin sürekli canlı kalmasını sağladığına dikkat çekiyor, Eskenazi. Gelişen teknolojiyle ortaya çıkan ürünler, daha az suyla daha efektif bir bahçeciliğin yapılmasını sağlıyor. Susuzluğa daha çok dayanabilen bitkiler son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlandı. Eskenazi, hobi bahçeciliğinde dünyadaki diğer bir trendin ise organik gıda üretimi olduğunu anlatıyor. Hormonlu gıdalarla ilgili soru işaretleri nedeniyle insanlar kendi besinlerini kendileri yetiştirmenin yolunu seçiyor.
 
Bahçelere en çok ne ekiliyor
* Bahçelerde ağırlıklı olarak çim tercih ediliyor.
* Anadolu kökenli villa sahipleri bahçelerinin bir bölümünü domates, biber gibi sebzeleri yetiştirmeye ayırıyor.
* Sebze ekiminin büyük kısmı da organik tarım merakından kaynaklanıyor.
* Müstakil bahçelerde genellikle bakımı kolay çiçekler ve yaz kış yaprak dökmeyen ağaçlar tercih ediliyor.
* Farklı çam türleri en popüler ağaçlar.
* Ayrıca meyve ağaçları da yaygın.
* En yaygın çiçek, gül. Son dönemlerde lale gibi soğanlı çiçeklerin ekimlerinde de oldukça artış gözleniyor. Mevsimlik çiçek ekiminden de vazgeçilmiyor.
Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi, özellikle sebze ve meyve üretimi yapan kişisel bahçelerde gözle görülür bir artış olduğunu dile getirerek “Organik yaşama yönelim, kentlerdeki insanların bahçecilik aktiviteleri ile özlerini bulmaları, şehrin kaosundan ve bunalım ortamından uzaklaşmaları, bir bitkiyi yetiştirmeleri ve büyümesine şahit olmaları, Türk halkının da bahçeciliğe bakışını olumlu yönde değiştirdi. Ürünlerin satışı, mevsime göre değişiyor. Ekim, dikim aylarında tırmık, çiçek dikiciler özellikle çok satılıyor. Bahar ve yaz aylarında sulamaya yönelik ürünlerin satışında artış var. Yılın her mevsiminde bahçe aksesuvarı satışları oluyor” diyor.

Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk usulü 'hobi bahçeciliği' yayılıyor
  • 07.09.2011 11:24

Türk usulü 'hobi bahçeciliği' yayılıyor

Tamamen yerli sermayeyle kurulan Botanika, uluslararası 8 marka ve kendi ürünü b ...

Baharla birlikte hobi bahçeciliği de canlandı!
  • 24.03.2010 12:24

Baharla birlikte hobi bahçeciliği de canlandı!

Baharla beraber bahçesi olanlar ve bitkilere ilgi duyanlar da harekete geçiyor ...