maritbet girişmaritbet
Su faturasını yüzde 74 DÜŞÜRECEK YÖNTEM!

Su faturasını yüzde 74 DÜŞÜRECEK YÖNTEM!

Su tüketiminde tasarruf evden başlıyor: %74 tasarruf mümkün

Kişi başına su tüketiminin 100 litre olduğu Türkiye'de tasarrufun önemine dikkat çekilirken şirketler de ev aletleri üretimlerinde tasarrufu ön planda tutuyor

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Türkiye'de yararlanılmakta olan 40.1 milyar metreküp suyun 6.2 milyar metreküpü içme suyu olarak kullanılıyor. 4.3 milyar metreküp suyun sanayide kullanıldığı Türkiye'de tüm suyun yüzde 74'üne denk gelen 29.6 milyar metreküpü ise tarımsal amaçlı kullanılıyor.
Tüm bu veriler ışığında her ne kadar evlerdeki kullanım sanayi ve tarıma oranla daha az olsa da damlayan bir musluğun yılda 1 ton su kaybettiği dile getiriliyor. Buradan yola çıkarak evde su kullanımında tasarruf için ev ürünleri üreten şirketler de her yıl yeni geliştirdikleri teknolojilerle ürettikleri 3A, 4A sınıfı makinelerle tüketimi azaltmaya çalışıyor.
 
Yüzde 74 tasarruf imkanı
Evlerde kullanılan çamaşır, bulaşık makineleri, dondurucular ve fırınlarda hem su hem de elektrik tüketimini düşürmeyi hedefleyen şirketler, önceki yıllarla karşılaştırıldığında, A sınıfı ürünleriyle yüzde 74'e kadar tasarrufu mümkün kılıyor. Çamaşır makinesi satın alırken daha az enerji ve su harcayan A sınıfı tercih edildiğinde haftada bir kez daha az çalışan çamaşır makinesi kullanımıyla yılda 9 ton su tasarrufunun sağlanabildiği dile getiriliyor. Yapılan araştırmaya göre, çamaşır makinelerinde tercih edilen A sınıfı ürünler, elektrikte yüzde 50, su tüketiminde ise yüzde 46'ya varan tasarruf sağlıyor. Bulaşık makinelerinde bu oran, elektrikte yüzde 45, suda ise yüzde 66'ya kadar çıkabiliyor. Yine soğutucu ve dondurucu kombinasyonlarda 100 litre su kullanım hacminin 24 saat içindeki güç tüketimi, 1994 yılındaki ürünlerde 0.82 kilovatken, son teknoloji ürünlerle 2009'de yüzde 74 gerileyerek 0.216 kilovata düştü.
Su tasarrufu için...
- Banyo yerine duş: Banyo yaparken 120-150 litre su tüketilirken, duş alırken bu rakam 40-60 litreye düşer.
- Düşük akımlı duş başlığı: Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken, düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları 9-10 litre su tüketir.
- Tıraş olurken tıpalı lavabo: TıpalıTıraş bıçağınızı durulamak için tıpalı lavaboya biraz su koyun. Bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa, yılda 10 ton su harcar.
- Kapalı muslukla diş fırçalayın: Diş fırçalarken musluğu kapatın. Bir kişinin günde iki kez
bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur.
- Laf olsun diye sifon çekmeyin: Günde bir kez amacı dışında sifonu çekmek, yılda 4 ton su harcamasına neden oluyor.
- İkinci kalite musluk kullanmayın: AAA sınıfı muslukları standart musluk teçhizatından yüzde 50 oranında daha az su kullanır.
- Yeni nesil çamaşır makinası: 4A sınıfı çamaşır makineleri enerji ve su tasarrufu sağlar.
- Yeni nesil bulaşık makinası: 3A sınıfı modeller eski bulaşık makinelerinden yüzde 64 oranında daha az su kullanır ve enerji tasarruf eder.
- Araba yıkarken kova kullanın.
- Sayaç kontrolü: Su kaçaklarına karşı sayacınızı kontrol edin.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz