maritbet girişmaritbet
Emlak Konut GYO güvenin markası oldu!

Emlak Konut GYO güvenin markası oldu!

Yılın ilk 5 ayında 4.071 adet bağımsız bölüm satışı gerçekleştiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, özel açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkul sektörü için kaliteli konutlar inşa eden Emlak Konut GYO, yılın ilk 5 ayında 4.071 adet bağımsız bölüm satışı gerçekleştirerek 2 milyar 570 milyon lira gelir elde etti. Emlak Konut, bu verilerle ilk altı aylık hedefini aştı. 

Seçimin ardından ‘durmak yok, üretime devam' mesajı veren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ''Konut alıcıları Emlak Konut markasına güven duyuyorlar. Projelerimizin potansiyeline her zaman inanıyorlar. Bu güveni sağlayan şimdiye kadar başardığımız işlerdir'' dedi. Kurum, şirketin geleceğe dönük planları ve vatandaşların ucuz ev beklentilerini karşılamak için yürüttükleri çalışmalarıyla ilgili Yeni Akit Gazetesi yazarı Mehmet Canıtatlı'nın sorularını cevaplandırdı.

Mayıs 2015 itibariyle portföyünüzde kaç metrekarelik arsa mevcut?

Portföyümüzde yer alan ve üzerinde henüz proje geliştirilmeyen arsaların toplamı 11 milyon metrekareyi aştı. Şunu da belirtmek durumundayım, bu arsaların içerisinde, sene başından bugüne kadar ihale süreçlerini tamamladığımız ve sözleşme aşamasında olan ciddi büyüklükte olanlar mevcut.

Herkesin kendi bütçesine göre ev sahibi olmanın yolu sizce nereden geçiyor?

Öncelikli konu tasarrufların arttırılmasıdır. Bununla birlikte yeni gelişmekte olan bölgelere önem verilmesi tavsiyesini verebiliriz. Alt yapı yatırımlarının ve ulaşım imkânlarının gelişmeye başladığı bölgeler insanlarımıza kendi bütçelerine göre ev sahibi olma fırsatı sunarken, iyi bir yatırıma da imkân sağlıyor. Zira özellikle İstanbul'da, bu gibi bölgelerde konut fiyat artışı yıllık bazda yüzde 25'lerin üzerine çıkmış durumda.

TOKİ ve KİPTAŞ'ın zaman zaman alt ve orta gelir sınıfındaki vatandaşlar için ürettiği projelere benzer planlamalarınız var mı?

“Anahtar Teslimi Götürü Bedel” iş modeliyle geliştirdiğimiz projeler zaten orta gelir grubuna yönelik geliştirdiğimiz projeler. Vatandaşlarımızın bu tür projelerimize ilgisi çok yoğun. 20 yıla varan vadeler, potansiyeli olan bölgelerde geliştirilen projeler ve tatmin edici inşaat kalitesiyle her zaman ilgi odağı olan projelerimizin birçoğunda yaşam başlamış durumda. Şu ana kadar bu tipte geliştirdiğimiz projelerimizden örnek verecek olursak; Tuzla Emlak Konutları, Gebze Emlak Konutları, Alemdağ Emlak Konutları, Sultanbeyli Emlak Konutları'nı sayabiliriz.

Yine bu kapsamda yakın zaman içerisinde Başakşehir ilçesinde geliştirmekte olduğumuz Başakşehir Emlak Konutları'na ilave olarak Ayazma Emlak Konutları'nı satışa sunup süreci yüksek bir taleple tamamladık.
Bugünlerde ise, Emlak Konut Ispartakule Evleri projesini satışa sunduk. Bu projemizde gazi ve şehit yakınları ve alt gelir grubu için de önemli bir bölüm ayırmış bulunmaktayız. Satışa sunulan toplam bin 500 konutun bini alt gelir grubu ve gazi/şehit yakınları ve engellilere tahsis edilmiş durumda. Anahtar teslimi projelerimiz gelecek yıllarda da devam edecek.

Yeni dönemde Emlak Konut GYO'yu hasılat paylaşımlı geliştirme projeleriyle öncelikli olarak İstanbul'un hangi semtlerinde göreceğiz?

İstanbul'un her bölgesinin ayrı ve kıymetli bir hikayesinin olduğunu düşünüyoruz. Her bölgeyi değerli kılan farklı unsurlar bulunmakta. Bu yüzden belli bir bölgeye odaklanma gibi bir yaklaşımımız yok. Karlı ve gelecek vadeden tüm arsalar Şirketimizin yatırım planlarına dahil olabiliyor. Gerek Anadolu yakası gerek Avrupa yakasının birçok bölgesinde arsalarımız bulunmakta. Bununla birlikte, Başakşehir ve kuzeyindeki arsalarımızın alanlarımızın görece daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Başakşehir Kayabaşı ve Hoşdere bölgelerinde çok yakın parseller üzerinde geliştirmekte olduğumuz gerek gelir paylaşımı gerekse anahtar teslimi projeler, tamamlanmalarıyla birlikte çok büyük bir sinerji ve etkileşim içerisinde yaşamaya başlayacak. Bu yaşamı taçlandıracak yüzbinlerce metrekare büyüklüğündeki botanik park ve şehir parkı gibi yaşam alanları da bu projelerimizin yanı başında yer almaktalar.

Anadolu'da hangi şehirlerde olacaksınız?

Ankara'da Sofa Loca projesinde satışlar devam ediyor. Yakın zamanda Konya Meram'da bulunan arsamız için çok başarılı geçen bir gelir paylaşımı ihalesi düzenledik. Ankara Mühye ve Ankara Yenimahalle'de de geliştireceğimiz projelerle ilgili de çok önemli seviyede talep alıp ihalelerini tamamladık. İzmir, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Denizli, Niğde, Nevşehir ve Yalova gibi şehirlerimizde de kıymetli bir arsa stokumuz bulunuyor. Bunlar üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız Emlak Konut markasını ve bu marka arkasındaki hikayemizi İstanbul dışındaki şehirlere de taşımaktır.

Üretim ve gelir kaleminizde yer alan lüks konutların oranı nedir?

Emlak Konut olarak hedef kitlemiz “orta ve orta-üst gelir grubu”. Gerçekleştirdiğimiz tüm projelerimize baktığınızda ise; fiyatlandırma olarak daha çok orta gelir grubuna hitap eden anahtar teslimi projelerimizin ağırlığının yüzde 15-20 civarında olduğunu görebilirsiniz. Bu projelerimizde dahi inşaat ve malzeme kalitesinin tatmin edici düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Satışını tamamladığımız ve halen satışına devam ettiğimiz bazı projelerimizin satış fiyatlarının diğerlerine oranla daha yüksek olduğu ve “lüks konut” tanımına biraz daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu konutların toplam satışlarımızdaki oranı hiçbir zaman yüksek olmamıştır.

Ekonomik yönlü diğer faaliyet alanlarınız neler?

Kuruluşumuzdan beri özen gösterdiğimiz konuların başında konuta yoğunlaşmak geliyor. Bu açıdan başka gelir getirici faaliyetlerimiz bulunmamakta. Elimizdeki tüm imkânları güçlü bir arsa portföyüne sahip olmak için harcadık ve harcıyoruz. Bunun meyvelerini de geliştirdiğimiz projelerle zaten ziyadesiyle almaktayız.
Bununla birlikte bazı projelerimizde imar koşullarından ötürü ticari bölümler de geliştirmekteyiz ve bu konuda da elle tutulur satış başarıları elde ettik. Fakat, kısa ve orta vadede sadece ticari gayrimenkul geliştirmeye yoğunlaşmak gibi bir hedefimiz bulunmamakta. Önceliğimiz uzun bir süre daha “konut” projeleri olacaktır.

Yakında yüzde 100 ticari ünite üretimine dönük projeleriniz var mı?

Bugüne kadar yüzde 100 ticari imarlı Kayaşehir bölgesinde “Merkez Kayaşehir” adı altında tek bir proje geliştirdik. Bu projenin de o bölgede önemli bir ihtiyacı giderdiğini düşünüyorum. Burada önemli olan arsalarımızın imar durumlarının ne olduğudur. Önümüzdeki bir yıl içerisinde, yukarıda bahsedilenler dışında hangi arsalarımızı ihale edeceğimiz kesinleşmiş durumda değil. Halka açık bir şirket olmamız sebebiyle bununla ilgili gelişmeleri zaman kaybetmeden halkımızla paylaşıyor olacağız.

İhalelerinize katılım sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

İhalelerimize katılan yüklenici adayları geçmiş projelerimizde, yüklenicilerimizle birlikte elde ettiğimiz proje gelirlerinin hedeflenen rakamların çok üstünde gerçekleştiğini fark etmeye başladılar. Ön satışların hızlı gerçekleşmesi ve projelerimizde arsa yatırımının bizzat Emlak Konut tarafından yapılıyor olması inşaat firmalarını proje finansmanı anlamında da rahatlatıyor. Özellikle İstanbul'da büyük proje geliştirmeye uygun arsaların gün geçtikçe azalıyor olması diğer bir etken. Emlak Konut sahip olduğu büyük ölçekli arsalarla önemli bir imkân sunuyor ve bu arsalara “arsa yatırımı” yapmadan ulaşma konusunda yerli ve uluslararası gayrimenkul geliştiricisi yüklenici adaylarına köprü görevi üstleniyor.

Yeni dönemde ihale şartnamelerinde bir değişikliğe gidilecek mi?

İş modellerimiz ve ihalelerimiz akılcı kurgusu ve güvenilir altyapısıyla şimdiye kadar örnek gösterilir özellikte oldu. Bununla birlikte günümüz koşul ve gerekliliklerine göre de küçük düzenlemelerle güncellemeler yapıyoruz ama bu köklü değişiklik anlamına gelmiyor tabii ki.

Devletin ‘konut yardımı' uygulamasıyla ilgili ek desteğiniz olacak mı?

Hükümetimizin halkımızı tasarrufa teşvik eden ve sektörümüzü de destekleyen bu duruşunu takdir ediyoruz. Bu desteğe ilişkin mevzuat çerçevesinde yatırım yapan tüm konut alıcılarının bundan faydalanabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsam dışında Emlak Konut olarak bizim ilave bir ek desteğimiz bulunmamaktadır.

İmzanızın olduğu sosyal projelerden de söz eder misiniz?

Sosyal sorumluluk konusunda duyarlıyız. Şu ana kadar toplam 328 derslikten oluşan 13 okul, 2 kreş, 2 sağlık tesisi ve 1 caminin yapılmasına vesile olduk. İnşaatı devam eden 15 okul, 2 kreş, 4 sağlık tesisi ve 9 cami daha bulunmakta. Bunların hepsi halkımızın faydalanması için onların hizmetine sunuldu ve sunulacak.

Halka yeni bir arz konusunda öngörünüz nedir?

Gerek nakit akışı olarak gerek arsa portföyü olarak kendimizi güçlü görmekteyiz. Bu yüzden yeni bir halka arz planımız şuan yoktur.

15 bin TL peşinatla ev

Bu arada Emlak Konut Ispartakule'de inşa edilecek “Ispartakule Evleri”için 15 bin TL peşinatlı başvurular 3 Temmuz'a kadar devam edecek.12 Temmuz 2015 tarihinde ise bin daire için kura çekimi yapılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...