maritbet girişmaritbet
3. Havalimanı'nda 15 ülkeden 13 bin kişi çalışıyor!

3. Havalimanı'nda 15 ülkeden 13 bin kişi çalışıyor!

İlk bölümü Şubat 2018'de açılacak olan 3. Havalimanı'nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Çalışmaların tüm hızıyla  devam ettiği İstanbul Üçüncü Havalimanı'nın inşaatında 15 farklı milletten 13 bine yakın personel çalışıyor.

Anadolu Ajansının son halini havadan görüntülediği havalimanı  tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak. 90 milyon yolcu kapasiteli birinci  bölümünün 2018'in Şubat ayında tamamlanması planan havalimanı inşaatında, 15  farklı milletten 12 bin 600 kişi çalışıyor.

Çalışmalar, bin 66'sı beyaz yakalı, 11 bin 534'ü mavi yakalı bu  personel tarafından gece gündüz aralıksız sürdürülüyor. Personel sayısının en  yoğun dönemde 30 bine kadar çıkacağı belirtiliyor.

Tüm etapların tamamlanması halinde 10 milyar 247 milyon avroluk  harcamanın yapılacağı yeni havalimanı bitirildiğinde 165 köprüsü, yıllık 150  milyon yolcu kapasitesi, 6 pisti ve 12 taksi yolu bulunacak. Tesis, aynı anda 500  uçak, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla başlı başına bir şehir olacak.

Eş zamanlı çalışma yürütülüyor

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alana sahip ve yer teslimi 1 Mayıs  2015'te yapılan projenin ilk etabında kısa süreli iş programından dolayı   projelendirme, altyapı ve üstyapı işleri sahanın farklı bölgelerinde eş zamanlı  yürütülüyor.

Bu sayede tasarım, toprak işleri, terminal binası ve diğer destek  tesislerinin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Terminal binasında kaba inşaat,  elektromekanik sistem montajları, çatı montaj çalışmaları başladı ve eş zamanlı  sürdürülüyor.

İlk etapta bitirilecek bölümde 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal  binası, bir adet hava trafik kontrol kulesi, 3 bağımsız pist, uçak park alanları,  hangar, antrepo, catering (ikram servisi) gibi gerekli tüm havaalanı destek  tesisleri, 18 bin araç kapasiteli katlı otopark bulunacak.

İşletmeye açıldığında 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak  havalimanı, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak.

Çevre ve hayvan hakları konusunda hassasiyet

Bütün işleri tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak  yeni havalimanında, zamanla 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye  çıkılabileceği de dile getiriliyor.

Çevre ve hayvan hakları konusundaki hassasiyetin vurgulandığı  havalimanı inşaatı sürecinde, 40 bin kaplumbağa tek tek toplanarak ormanın başka  alanlarına taşındı.

Çok sayıda soğanlı bitkinin Atatürk Arboretumu'na teslim edildiği  projede çevre mühendislerinin yanı sıra 5 ornitolog (kuş bilimci) çalışıyor.

Her kesilen ağacın yerine 5 ağaç

Ağaç konusunda da hassas davranılan çalışma sahasında, taşınmaya  müsait fidan ve ağaçlar Arnavutköy ve Eyüp'teki okul bahçeleri ile ormanın farklı  alanlarına götürülüyor.

Taşınması mümkün olmayan ve kesilen her ağaç için ise 5 adet ağaç  dikilecek. Yöneticiler, proje bitimine kadar Türkiye genelinde 10 milyon ağaç  dikmeyi hedeflerken, bu sayının kesilen ağaçların 5 katından fazla olduğuna  dikkati çekiyor. Ayrıca kesilen ağaçlar tek tek kayıt altına alınıyor.

Kolay ulaşım seçenekleri

Havalimanına ulaşımda pek çok alternatif yol olacak. gayrettepe - yeni  havalimanı metro hattının kısa süre içerisinde ihalesinin yapılması bekleniyor.

D-20 yeni karayolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey  Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı, havalimanına araçla ulaşımı  sağlayacak. Öte yandan havalimanına hızlı trenle de gitmek mümkün hale gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününde açılacak

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2 ay önce  gazetecilere yaptığı açıklamada, havalimanı inşaatının yüzde 15'inin  tamamlandığını, en zor kısımlarının şu anda halledildiğini söylemişti.

Havalimanı projesini yürüten Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon  konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi s?irket I?GA'nın  (İstanbul Grand Airport) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Özdemir, havalimanı  açılışını 2018'in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini vurgulamıştı.

Özdemir, "Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip  Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine  havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda  sürdürüyoruz" ifadelerini de kullanmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Koyları etkin bir koruma modeliyle yönetilecek
  • 16.03.2022 13:47

Göcek Koyları etkin bir koruma modeliyle yönetilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’nde su kalitesin ...

Limak Enerji, milli takımımıza destek için video hazırladı!
  • 11.06.2019 15:14

Limak Enerji, milli takımımıza destek için video hazırladı!

Limak Enerji Uludağ Elektrik, "Milli takımımıza İzlanda karşısında başarılar dil ...