maritbet girişmaritbet
6-7 Ekim olaylarında zarar gören okullar onarıldı

6-7 Ekim olaylarında zarar gören okullar onarıldı

6-7 Ekim olaylarının en büyük hedefi olan ve saldırıya uğrayan eğitim kurumları, yeniden bölge halkının hizmetine açıldı.

HDP Merkez Yürütme Kurulunun 6 Ekim 2014'teki olağan toplantısının ardından yapılan çağrı üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller olmak üzere birçok kentte çıkan olaylarda, zarara uğrayan eğitim kurumları hizmete açıldı. 

Tunceli'de 2, Mersin'de 3, Diyarbakır'da 34, Şırnak'ta 55, Adıyaman'da 1, Batman'da 4, Şanlıurfa'da 19, Bitlis'te 8, Bursa'da 2, Gaziantep'te 1, Mardin'de 36, Muş'ta 6, İstanbul'da 11, Bingöl'de 2, Hakkari'de 28, Siirt'te 13 ve Van'da 18 okul ile 50'yi aşkın dershane, kütüphane ve Kur'an kursu saldırıya uğradı. 

Zarar telafi edildi

Siirt İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörün kente verdiği zararın, misli ile hizmet verilerek telafi edildiğini söyledi.

Yakılan eğitim kurumlarının yerine daha modern binaların yapıldığını ve bu sayede kaliteli eğitim verildiğini vurgulayan Suay, "Kobani olaylarında 11 tane okul saldırıya uğramıştı. Bir hafta içerisinde 9 okulumuzun onarımını gerçekleştirdik. Ancak Halk Eğitim Merkezi ile Hürriyet Ortaokulu yıkılıp yerine yeni bina yapıldı." dedi.

Olaylarda Siirt'teki eğitim kurumlarına yaklaşık 12 milyon lira zarar oluştuğunu dile getiren Suay, şöyle konuştu:

"Allah devletimize zeval vermesin. Şu anda 220 milyon liralık yatırımlarımız devam etmektedir. İlimiz eğitim yatırımları konusunda gerçekten şanslı bir ildir. 220 milyon liralık yatırım bugüne kadar görülmemiş bir durumdur. Kobani olaylarında Hürriyet Ortaokulu hariç eğitimde aksama olmadı. Çağrılara rağmen halkımız çocuklarının eğitimine devamını sağladı."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu ise o tarihte yakılan halk kütüphanesinin yerine modern il halk kütüphanesi yapımı için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kütüphanenin 5 milyon liraya mal olacağını dile getiren Uslu, "6 kattan oluşacak binada konferans salonu da yer alacak." dedi.

Hasarlar 1 milyon 118 bin lira harcamayla giderildi 

Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, o dönem terör örgütü yandaşlarının Şırnak'ta 55 okula zarar verdiğini belirterek, okuldaki hasarların 1 milyon 118 bin lira harcamayla giderildiğini söyledi.

Saldırılar dolayısıyla 72 bin öğrencinin eğitiminin aksadığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Şırnak kent merkezinde 14, Silopi'de 12, İdil'de 9 ve Cizre'de 20 olmak üzere 55 okulumuz saldırıya uğradı. Öğretmen ve öğrencilerimize 'Okula gitmeyin.' tehditlerine maruz kaldı. Bunlara rağmen biz gene eğitim yuvalarımızı onarıp tekrar eğitime kazandırdık. Öğrenci ve öğretmenlerimiz büyük travma yaşadı. Bu süreci atlatmak kolay olmadı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığımızın desteğiyle bunu aşmayı başardık. "

6-7 Ekim olaylarında, 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da 3 arkadaşıyla yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü'nün de aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaşla 139 polis yaralanmış, izinsiz gösterilerde saldırıya maruz kalan 25'i kaymakamlık binası, 67'si emniyet, 29'u siyasi parti olmak üzere bin 113 bina hasar görmüştü.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

6-7 Ekim olaylarında zarar gören okullar onarıldı
  • 07.10.2016 15:30

6-7 Ekim olaylarında zarar gören okullar onarıldı

6-7 Ekim olaylarının en büyük hedefi olan ve saldırıya uğrayan eğitim kurumları, ...