maritbet girişmaritbet
Akçay Barajı'yla Sakarya'nın enerji üretimi 2 katına çıkacak

Akçay Barajı'yla Sakarya'nın enerji üretimi 2 katına çıkacak

Sakarya - Pamukova'da inşa edilen Akçay Barajı'na elektrik türbinlerinin montajı başlıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Pamukova'da inşa edilen Akçay Barajı projesiyle enerji harcamak yerine enerji üreteceklerini ve şehrin enerji üretim kapasitesini iki katına çıkaracaklarını bildirdi.

Keleş, yaptığı yazılı açıklamada, SASKİ tarafından Pamukova Eskiyayla'da inşa edilen Akçay Barajı'na yakın zamanda elektrik türbinlerinin montajlanacağını, şehrin enerji girdilerine önemli katkılar sunacak yeni bir aşamaya geçileceğini belirtti. 

Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 47 kilometrelik isale hattı üzerine 3 HES inşa edeceklerini aktaran Keleş, şöyle devam etti:

"Kısa süre içerisinde bu hat üzerindeki elektrik türbinlerinin montajına başlıyoruz. Hem Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturacak hem de şehrin enerji üretim kapasitesini arttıracak Akçay Barajı projesinde önemli bir aşamaya geçiyoruz. Kısa süre içerisinde hat üzerinde elektrik türbinlerinin montajını gerçekleştireceğiz. Şehrimiz için dev bir projeyi hayata geçirdik. 100 milyonluk yatırımla inşa ettiğimiz Akçay Barajı Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. Projeyle bir taraftan Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluştururken bir taraftan da enerji üreteceğiz. Proje ile bir ilki gerçekleştireceğiz. İkramiye, Hacımercan ve Hızırilyas bölgelerinde isale hattı üzerine toplamda 12 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip 3 adet elektrik türbini yerleştireceğiz. Proje ile enerji harcamak yerine enerji üreteceğiz. Şehrimizin enerji üretim kapasitesini iki katına çıkaracağız."

Keleş, projenin tamamlanmasıyla şehrin en az 50 yıllık içme suyu geleceğini garanti altına alacaklarını ifade etti.

Akçay Barajı'nın gövdesi tamamlandığında 75 metre yüksekliğe sahip olacağını aktaran Keleş, şunları kaydetti:

"Alanda gövde için toplamda 700 bin metreküp dolgu yapacağız. Projemizin tamamlanmasıyla şehrimiz için toplamda 40 milyon metreküplük su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Böylelikle şehrimizin en önemli su kaynağı olan Sapanca Gölü'nden temin ettiğimiz içme suyundan da tasarruf sağlayacağız. Ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İnşallah hızlı bir şekilde baraj gövdemizi tamamlayarak alanda su toplamaya başlayacağız." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum Sakarya'da konuştu
  • 03.07.2021 14:10

Bakan Kurum Sakarya'da konuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, ...

Sakarya Akçay Barajı'nda sona doğru!
  • 17.05.2017 10:05

Sakarya Akçay Barajı'nda sona doğru!

SASKİ tarafından, Sapanca Gölü’ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturmak için y ...

Akçay Barajı'yla Sakarya'nın enerji üretimi 2 katına çıkacak
  • 10.02.2017 15:44

Akçay Barajı'yla Sakarya'nın enerji üretimi 2 katına çıkacak

Sakarya - Pamukova'da inşa edilen Akçay Barajı'na elektrik türbinlerinin montajı ...