maritbet girişmaritbet
Çanakkale Köprüsü'ne Türkiye-Güney Kore imzası!

Çanakkale Köprüsü'ne Türkiye-Güney Kore imzası!

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Çanakkale Köprüsü’nün yapımını 4 yılda 2 Türk ve 2 Güney Kore firması ile bitirmeyi hedefliyor.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temelinin 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacağını belirterek, "Hedefimiz, 4 yılda Çanakkale Köprüsü'nü 2 Türk firması, 2 Güney Kore firması bir araya gelerek, kurduğumuz bu ortaklıkla bitirmek." dedi.

Özdemir, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde, Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisat Topluluğu tarafından düzenlenen "Youth Economic Forum 17"de yaptığı konuşmada, bir ülkenin büyümesinde ve hedeflerine ulaşmasında, faiz ve enflasyon ile dolar ve avro kurunun çok önemli faktörler olduğunu söyledi.
Bu üç faktörün dengeli olması durumunda ekonomide özgürlük ve güven olacağını vurgulayan Özdemir, "Bunlardan biri aksadığında daima o ekonomi, sıkıntılarla karşı karşıya kalmak mecburiyetindedir. 2016'nın sonundan itibaren dövizde bir hareketlenme oldu. Neredeyse dolarda 4'ü, avroda 4,30'u gördük. Ben Merkez Bankasının elinde birçok silahı olduğuna inanıyorum. Henüz daha kullanmadığı çok önemli silahları var. Bunlardan birkaç tanesini kullanarak doları 3,50-3,60 seviyelerine düşürdü. Bugün 3,70'lerde seyrediyor ama biz bütün hesaplarımızı 2017 yılında doların değerinin 3,50-3,60 bandında yürüyeceğini kabul ederek yaptık." diye konuştu.

Özdemir, Limak Grubu ve bağlı ortaklıklar olarak yapılacak yatırımların gelirleri dövize dayalı olduğunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: 

"İhracatımızın fazla olduğu sektörlerde, dövizin bu hareketliliği bizi çok fazla etkilemiyor ama gelirimiz, Türk Lirası ise ve finansmanını yabancı parayla yapmışsak, çok zorlanıyoruz. İhracatımız yoksa çok zorlanıyoruz. Çünkü Türkiye'de uzun vadeli bir finansmanı Türk Lirası olarak bulmamız çok zor. Ancak yabancı para, dolar ya da avro olarak borçlanabilirsek bulabiliyoruz finansmanı. Türk Lirası olarak uzun dönem; 3 yıl ödemesiz, 12 yıl vadeli, toplam 15 yıllık bir finansman modelini Türk Lirası olarak bulmak, mümkün değil."

"İstihdama yatırımla cevap vermeliyiz"

Türkiye Varlık Fonu'na da değinen Özdemir, bunun yıllarca evvel konuşulduğunu ancak gerçekleştirilemediğini, şimdi ise ülkenin önemli varlıklarının Türkiye Varlık Fonu kapsamına alındığını belirtti.

Özdemir, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde 23 ili kapsayan bir cazibe merkezleri projelerinin bulunduğunu, bunların Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğunu anlattı.  

Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini ancak bu mücadelenin yalnız silahla olamayacağını ifade den Özdemir, "Ekonomik olarak da mücadele etmek, yatırımlar yapmak lazım. Türkiye'nin cari açığını azaltacak stratejik yatırımlar yapmak lazım. Savunma sanayinde önemli eksikliklerimiz var. Bu yatırımların devam etmesi gerekli. Türkiye, bu yatırımları yaparken belli bir miktarda ancak öz sermaye koyabiliyor. Gerisini finans arayıp bularak yapabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

"Faiz oranının yüksekliği de yatırımcıyı rahatsız ediyor"

Özdemir, döviz kurlarındaki hareketliliğe işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Maalesef Türkiye'de bugün döviz kurlarındaki yükseklik kadar yatırım kredilerindeki faiz oranının yüksekliği de yatırımcıyı rahatsız ediyor. Yatırım yapacak yatırımcının yatırım yapmamak üzere kararlar almasını sağlıyor. Bu da bugün çift rakamlı işsizlik oranları ki gençlikte bu, yüzde 20'lere, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 25'lere dayanmakta. Türkiye'nin başının en büyük belası olan istihdama bizim mutlak suretle yatırımla cevap vermemiz gerekiyor. Devlet, artık yatırım yapmıyor. Bu yatırımları yapacak tek yer var, o da özel sektör. Türkiye Varlık Fonu, düzgün yönetilirse ki şu andaki çalışmalar o yönde, Türkiye'ye çok önemli finans kaynakları sağlayacağına inanıyorum. Dünyada çok önemli finanslar, büyük miktarda finans merkezleri var. Bunları buraya kanalize edebiliriz. Bunlarla önemli altyapı yatırımlarını, stratejik yatırımları, özel sektörle devletin beraber müşterek yapabileceği yatırımlara fon, kredi veya finans sağlayabiliriz. Bunun için faydalı görüyorum."

"İnşaat sektörünün istihdama önemli katkısı var"

Türkiye'nin yüzde 7-8'lerde büyürken, şimdi 5-6, hatta 5'in altında büyüdüğünü ifade eden Özdemir, inşaat sektörünün yüzde 10-12 civarında büyüme oluşturduğunu belirtti.
Özdemir, şunları kaydetti: 

"Hem üst yapıda yani konut, kentsel dönüşüm hem de büyük altyapı projelerinde çok önemli büyük yatırımlar olduğu için inşaatta böyle bir büyümeyi gördük. İstihdama çok önemli katkısı var. İnşaattaki büyüme kadar sanayide de büyüme olması gerekiyor. İhracat büyüdü, büyüdü ve şimdi hep 150 milyar dolarları telaffuz ediyoruz. Gerekli büyümeyi sağlayamadık. Dünyayla bu konudaki entegrasyonu iyi yapamadığımız, sanayi ve ihracattaki kaliteyi artıramadığımız, üretimdeki çeşidi artıramadığımız için bunu sağlayamadık. Bu da hem büyümede düşüklük hem de inşaat sektörüyle büyüme arasındaki farkı oluşturdu."
Yabancı yatırımcının gelmesi için güven ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Bizim ofisimize 2013'e kadar her gün 2-3 yabancı geliyordu. Birçok ihaleye yabancılarla ortak girdik ama 2013'ten sonra dünyada, Türkiye'de ve komşularla yaşananlar, terör olaylarından dolayı yabancı sermayenin gelişinde bir yavaşlama oldu. Rakamlara baktığımızda bunu görüyoruz. Ne zaman güvenli ve huzurlu bir ortam bulursa yabancı sermaye ancak o zaman gelir." ifadelerini kullandı.

Çanakkale 1915 Köprüsü

Her türlü müteahhitlik işini yaptıklarını, en son köprü yapmayı hayal ettiğini dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:
"Çünkü en çok gözüken o. Otoyoldan geçerken kimse 'Bunu kim yapmış?' diye düşünmüyor. Havalimanı yapmak, bir köprü yapmak hayalimdi. Biz Osmangazi Köprüsü ihalesine girdik, kaybettik, ikinci olduk. Ardından 3. Boğaz Köprüsü ihalesine girdik, onda da ikinci olduk ve kaybettik. Arkasından 3. havalimanını aldık ama köprü alamıyorduk. Allah nasip etti, Çanakkale Köprüsü'nün ihalesini biz kazandık. İnşallah 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde köprünün temelini Cumhurbaşkanı ve Başbakan atacak. Biz de işe başlayacağız. Hedefimiz, 4 yılda Çanakkale Köprüsü'nü 2 Türk firması, 2 Güney Kore firması bir araya gelerek, kurduğumuz bu ortaklıkla bitirmek."

Özdemir, Türkiye dışında birçok ülkede yatırım yaptıklarına işaret ederek, "Kosova'nın tüm enerjisini biz dağıtıyoruz. Kosova'nın havalimanı bizim. Gittik, orayı yaptık ve şimdi 25 yıl çalıştırıyoruz. Şimdi Senegal-Dakar havalimanını aldık. İnşallah ağustos ayında bitecek ve 25 yıl çalıştıracağız." dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Kazık Çakım Töreni'nde konuştu
  • 19.03.2018 13:35

Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Kazık Çakım Töreni'nde konuştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ...

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında denize iniliyor
  • 19.03.2018 10:10

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında denize iniliyor

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne il ...

Çanakkale Köprüsü havadan görüntülendi
  • 16.03.2018 10:48

Çanakkale Köprüsü havadan görüntülendi

Yapımına tüm hızıyla devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Mart 2018 tarihli s ...

Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını inceledi
  • 22.01.2018 10:18

Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını inceledi

AK Parti Çanakkale İl Kongresi'nin ardından Çanakkale Valiliğini ziyaret eden Yı ...

"Köprü Çanakkale tarihinde bir dönüm noktası olacak"
  • 13.09.2017 14:18

"Köprü Çanakkale tarihinde bir dönüm noktası olacak"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün şehrin tarih ...

'Türkiye'ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak'
  • 18.03.2017 15:13

'Türkiye'ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak'

Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Kang, 1915 Çanakkale Köprüsü temel ...