maritbet girişmaritbet
Çevre dostu yapı malzemesi Gazbeton enerji tasarrufu sağlıyor

Çevre dostu yapı malzemesi Gazbeton enerji tasarrufu sağlıyor

Gazbeton, doğal hammaddelerle ve çevre dostu üretim teknolojisi ile üretilen, beton ve geleneksel kagir malzemelere oranla hafif kagir bir malzemedir

Gazbeton, doğal hammaddelerle ve çevre dostu üretim teknolojisi ile üretilen, beton ve geleneksel kâgir malzemelere oranla hafif, buna ek olarak içindeki hava kabarcıkları nedeniyle yüksek ısı yalıtım özelliğine sahip kagir bir malzemedir. Yapısındaki hava kabarcıkları nedeniyle bu malzemeye gazbeton adı verilmiştir. Bir tür hafif beton olarak da biliniyor.

Uluslararası tanımında AAC (Autoclaved Aerated Concrete) olarak ifade edilmektedir. Gazbeton; silisli kum, çimento, kireç ve su karışımıyla oluşturulan harcın, basınçlı buhar altında sertleşmesi ile üretiliyor. Görüldüğü gibi, Gazbetonun ana hammaddesini kuvarsit yani silisli kum oluşturmaktadır, dolayısıyla, hammadde temini aşamasında verimli tarım topraklarına hiçbir biçimde zarar verilmez. Ürünlerde insan sağlığına zararlı herhangi bir madde bulunmadığından üretim aşamasında çevresel atık oluşmaz. Bu nedenle gazbeton çevre dostu bir yapı malzemesidir.

Gazbeton üretimi, diğer yapı malzemelerine kıyasla metreküp başına çok daha az hammadde ihtiyacı gösterir. Bu oran, diğer bazı yapı malzemelerinin neredeyse % 20'si mertebesinde olabilmektedir. Üretim prosesinde hiç hammadde kaybı olmadığı gibi, üretim fireleri de üretim sürecinde yeniden değerlendiriliyor. Malzemenin, otoklavlardaki kürleme periyodunun ardından kalan fazla malzemeler de, tekrar öğütülerek üretimlerde kullanılmak üzere değerlendiriliyor.

Gazbeton üretimi, diğer duvar malzemesi ürünlerin üretimlerinden daha az enerji gerektirir ve böylece fosil yakıtların tüketimini ve buna bağlı olarak da CO2 emisyonunu azaltır. Enerji tasarrufu, kürleme periyodunda da sözkonusudur. Çünkü buhar kürü göreceli olarak düşük ısılarda yapılır ve otoklavlarda kullanılan sıcak buhar, takip eden üretim sürecinde yeniden kullanılır. Üretim prosesinde endüstriyel kalitede su kullanılır ve ne su ne de buhar çevreye salınmaz ve zehirli gaz oluşmaz.

Gazbetonun yüksek kaynak verimliliğinin nedeni, ürünün hammadde işlenmesi aşamasından, atık fazına kadar çevreye olumsuz etkisinin çok az olmasından kaynaklanıyor.

Gazbetonun fabrikadan sahaya nakliyesi de, ürünün hafifliği ve daha az enerji kullanarak taşınmasını mümkün kılması nedeniyle avantaj sağlıyor. Gazbetonun betondan beş kat ve diğer kagir malzemelerden iki kat hafif olması, taşıma sırasında oluşan CO2 emisyonunda önemli azalma sağlıyor. Ayrıca, taşıma konusunda mesafelerin kısa tutulabilmesi için, gazbeton üreticileri, pazar bölgelerine mümkün olduğunca yakın üretim yapmak prensibini uygularlar. 

Kagir malzeme olarak Gazbetonun sahip olduğu çok iyi yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma konusunda enerji tüketimini çok azalttığı için, çevresel koruma konusunda doğrudan etkilidir. Diğer duvar malzemelerinden farklı olarak, gazbeton sahip olduğu çok iyi yalıtım özellikleri nedeniyle, ilave yalıtım malzemelerine ihtiyaç duyulmadan tek başına kullanılabilir. 

Gazbetonun kolay işlenebilmesi sayesinde yanlışsız kesim yapılır ve işlenme sırasında ortaya çıkan atık ve zayiatların minimum düzeyde olmasını sağlanır. Gazbetonun kullanım ömrü tamamlandığında, inşaat sahalarında ve yıkım alanlarında, ayrılmış ve sınıflandırılmış gazbeton atıkları toplanarak yeniden değerlendirilebiliniyor.

Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği     
     

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fethi Hinginar, 2 yıl için TGÜB’ün başkanı seçildi
  • 07.05.2018 14:22

Fethi Hinginar, 2 yıl için TGÜB’ün başkanı seçildi

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar 2 yıl için dernek başkanı se ...

AKG Gazbeton’dan yanmaz özellikli yeni ürün: Minepor
  • 11.07.2017 17:10

AKG Gazbeton’dan yanmaz özellikli yeni ürün: Minepor

AKG Gazbeton İşletmeleri'nin yeni ürünü 'Yeni Nesil Isı Yalıtım Plağı Minepor’, ...

Yozgat Şehir Hastanesi'nde AKG Gazbeton tercih edildi
  • 19.01.2017 10:38

Yozgat Şehir Hastanesi'nde AKG Gazbeton tercih edildi

Sağlık Bakanlığı tarafından projelendirilen Türkiye’nin ilk şehir hastanesi Yozg ...

Yanmayan duvar yaptılar!
  • 17.11.2015 08:52

Yanmayan duvar yaptılar!

Gazbeton'un yangına 240 dakika boyunca dayandığı kanıtlandı. ...

Gazbeton denildiğinde akla ilk gelen isim…
  • 19.11.2014 16:01

Gazbeton denildiğinde akla ilk gelen isim…

Mimar Aydan Volkan, Gazbeton denildiğinde aklına AKG Gazbeton geldiğini ifade et ...

Çevre dostu yapı malzemesi Gazbeton enerji tasarrufu sağlıyor
  • 30.04.2014 16:22

Çevre dostu yapı malzemesi Gazbeton enerji tasarrufu sağlıyor

Gazbeton, doğal hammaddelerle ve çevre dostu üretim teknolojisi ile üretilen, be ...