maritbet girişmaritbet
Deprem için 3 bin 567 toplanma alanı planlandı!

Deprem için 3 bin 567 toplanma alanı planlandı!

İstanbul'da yaşanacak olası depremde toplanma alanları, İBB Meclisi gündeminde konuşuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın, deprem sonrası toplanma alanlarının planlara işlendiğini belirterek, "Belediyemiz tarafından ilgili mevzuat gereği toplanma alanı olarak kullanılabilecek toplam 3 bin 567 adet, her birisi 20 hektardan büyük, toplamda 14 bin 399 hektar alan planlandı." dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında İstanbul'da muhtemel depremle ilgili çalışmalar gündeme geldi. Aydın, İstanbul'da deprem riski ve İBB tarafından yapılan çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi. Aydın, İstanbul için en büyük doğal afet ihtimalinin deprem olduğuna dikkati çekerek, depremin bir dünya gerçeği olduğunu söyledi. Depremlerin yaklaşık yüzde 81'inin Pasifik bölgesin gerçekleştiğini belirten Aydın, yaklaşık yüzde 17'sinin de Akdeniz-Alp-Himalaya kuşağında ve yüzde 2'sinin de Okyanus ortası sırtlarda (Riftlerde) meydana geldiğini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın

Depremlerin fay hatları üzerinde olduğunu vurgulayan Aydın, Türkiye'de u¨c¸ ana fay hattı bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"İstanbul ve civarını etkileyebilecek ve hasar verici depremler üreten Kuzey Anadolu fayının üzerinde son 100 yılda birçok deprem meydana gelmiş ve en son olanı da bilindiği üzere İstanbul'a yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki 1999 İzmit depremi. Ancak, tablo göstermektedir ki İstanbul'un güneyinden geçen Kuzey Anadolu fayının bu bölümü suskundur ve yıkıcı bir deprem üretme potansiyeli yüksektir."

Aydın, İstanbul'da yaşanan tarihi depremlerle ilgili bilgi verdiği sunumunda, bugüne kadar kayıt altına alınan 6 ve üzeri şiddetinde toplam 48 deprem olduğunu söyleyerek, "İstanbul depremi Kuzey Anadolu fayı üzerinde ve Marmara Denizi'nde bulunmaktadır. Bu fayda en son 1766 yılında deprem olmuş. Bu fayın tarihsel süreçlerine baktığımızda yaklaşık her 250 yılda bir deprem üretmiş. Bilim adamlarının zaman zaman şu kadar yıl içerisinde deprem olabilir demeleri bu istatistiksel veriye dayanıyor." diye konuştu.

Deprem için "erken uyarı sistemi"

"Depremlerden hemen sonra oluşabilecek ikincil afetleri, (elektrik kaçaklarına bağlı yangın, doğalgaz patlamalarına bağlı sorunlar, su baskınları vb.) önlemek ve her açıdan güvenliği sağlamak adına deprem erken uyarı sistemi oluşturuldu" diyen Aydın, muhtemel yıkıcı depremler sonrası yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere I·BB lojistik biriminde, afetzedelere yiyecek verebilme imkanları geliştirildiği ifade etti.

Aydın, bu kapsamda günlük 230 bin kişiye yemek verebilme imkanı mevcut olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da 42 adet toplam bin 58 hektar riskli alan ilan edilmiş olup, 33 bin 802 hektar büyüklüğünde 8 adet rezerv yapı alanı bulunuyor. Deprem sonrası toplanma alanlarına gelince. Bu konuda bu mecliste çok rakamlar verildi ve hatta 'çoğu imara açıldı, İstanbul'da böyle bir afet durumunda toplanılacak yer kalmadı' denildi. Bu alanlara AVM'ler yapıldığından bahsedildi. Bu konu ile ilgili olarak kurumdan gelen resmi yazışmalar sonrası elde edilen bilgi, 77 adet toplanma alanının olduğudur. Ancak, vizyonu gereği bu husus ile yetinmeyen belediyemiz tarafından ilgili mevzuat icabı toplanma alanı olarak kullanılabilecek toplam 3 bin 567 adet, her birisi 20 hektardan büyük, toplamda 14 bin 399 hektar alan planlandı."

Muhtemel depremde "ekmek" dağıtımı

Depremde yaşanacak yiyecek sıkıntısından bahseden Aydın, "Olası yıkıcı depremler sonrası yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere I·BB iştiraklerinden olan İstanbul Halk Ekmek (I·HE) vasıtası ile günlük 2,5 milyon ekmek üretme imkanı mevcut. Yine bu kapsamda uzun su¨re dayanabilen özel ekmeklerin üretilme imkanları geliştirildi. Olası yıkıcı depremler sonrası yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere, I·BB iştirakleri olan I·SKI· vasıtası ile toplanma alanlarına ve ihtiyaç duyulan yerlere su temini yapılacak." diye konuştu.

"Deprem 12 saniye önce öğrenilebilecek"

Meclis'te, İstanbul'da muhtemel depremle ilgili sunumuna ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Aydın, depremi 5-12 saniye öncesi haber veren erken uyarı sistemine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: 

"Erken uyarı sistemiyle ilgili 28 istasyon var. 10 istasyonu Büyükşehir olarak biz işletiyoruz. 18'ini de Kandilli'ye teknolojileri eskidiği için devrettik. Bunun sayılarını arttırmak lazım. İstasyonlar birbirleriyle bağlantılı. Toprakta olan en ufak hareketlilikte, birbiriyle haberleşip Kandilli Rasathanesi'ne bilgi verecek. İstanbul'da fay hatları denizde. Dolayısıyla orada olan bir hareketlilik deprem karaya gelene kadar bir 5-12 saniyelik süre kazandırıyor. Bu sürede biz doğalgazı ve elektriği kesebiliyoruz. Bu merkezler sayesinde bütün İstanbul'un doğalgazı ve elektriği anında kesilmiş olacak. "  

İstanbul'un muhtemel depremde can ve mal kaybına yönelik sorusuna Aydın, deprem riskinin boyutlarını anlamak adına 2002 yılında İBB ve Japon İşbirliği Ajansı- JICA (Jayka) ortaklığında, Afet Önleme/Azaltma Temel Planı projesi gerçekleştirildiği cevabını verdi. Mevcut veriler ışığında, yıkıcı bir deprem olması ihtimaline karşılık oluşabilecek hasar belirlendiğini ifade eden Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu konuyla ilgili 2 çalışma var. 2002 yılında Japon İşbirliği Ajansı (JICA)) ile 2010 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi'yle yapılan bir çalışma vardı. İstanbul'da 2002 yılında 7.7 şiddetinde depremde 70-90 bin can kaybı, 2010 verilerinde ise 15 bin-35 bin arasında can kaybı olması tahmin ediliyor."   

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İSKİ'nin zam teklifi İBB Meclisi'nde reddedildi
  • 17.02.2022 10:13

İSKİ'nin zam teklifi İBB Meclisi'nde reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Olağanüstü Genel Kurulu için to ...

Sağlıkçılar ve minibüsçüler İSPARK'lardan ücretsiz faydalanacak!
  • 15.07.2021 11:29

Sağlıkçılar ve minibüsçüler İSPARK'lardan ücretsiz faydalanacak!

Sağlık çalışanları ve minibüsçülerin İSPARK'lardan ücretsiz yararlanmasını içere ...

İBB'nin Merter'deki hizmet binasının satışı iptal edildi
  • 12.07.2021 17:03

İBB'nin Merter'deki hizmet binasının satışı iptal edildi

İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İBB'nin satışa çıkardığı Me ...

İSKİ'nin su zammı teklifi İBB Meclisi'nde reddedildi
  • 01.06.2021 10:22

İSKİ'nin su zammı teklifi İBB Meclisi'nde reddedildi

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından su fiyatlarına yüzde 25'e varan z ...

Sosyal konutların satışı için İBB Başkanı'na yetki verilmedi
  • 10.02.2021 17:25

Sosyal konutların satışı için İBB Başkanı'na yetki verilmedi

İBB Meclisi, bazı sosyal konutların tahsis, kiralama ve satışı için İBB Başkanı ...