maritbet girişmaritbet
Diyanet Vakfı Ortaköy Camisi'nin benzerini Küba'da yapacak

Diyanet Vakfı Ortaköy Camisi'nin benzerini Küba'da yapacak

Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul'daki Ortaköy Camisi'nin benzerini Küba'nın başkenti Havana'da yapmak için çalışmalara başladı

Küba Din İşleri İdaresi'yle görüşen vakıf yöneticileri, ilk kazmayı vurmak için onay bekliyor. TDV Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışındaki Müslümanlara yönelik yardım çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bu çalışmaların arasında cami yapımının da yer aldığını dile getiren Tutkun, 26 ülkede TDV tarafından yaptırılan camilerin olduğunu, aralarında KKTC'nin de bulunduğu bazı ülkelerde ise inşa çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Güney ve Orta Amerika'daki Müslümanlara yönelik de yardım faaliyetlerine önem verdiklerini ifade eden Tutkun, bu kapsamda Küba'ya gittiklerini belirtti. Küba Din İşleri İdaresinin resmi davetlisi olarak Havana'da temaslarda bulunduklarını dile getiren Tutkun, ülkede yaklaşık 3 bin 500 Müslümanın olduğu bilgisini verdi.

Müslümanların mescit olarak kullandıkları evlerde cuma ve bayram namazlarında bir araya gelebildiğini anlatan Tutkun, "Küba'da İslam eğitimine yönelik ciddi bir çalışma yok. Bununla ilgili fiziki imkan, yetişmiş insan ve materyal konularında sıkıntılar var" dedi.
İnsanların kendi gayretleriyle İslamiyete ilişkin bilgi sahibi olmaya çalıştığını bildiren Tutkun, davet ettikleri 7 kişinin Türkiye'de aldıkları dini eğitimin ardından ülkelerine döndüğünü söyledi. 

Ortaköy Camisi'nin rölöveleri çıkartılıyor

Ülkede bir caminin inşası için de yetkililerle görüştüklerini söyleyen Tutkun, Küba Din İşleri İdaresi yetkililerinin cami yapımı için "Eski Havana" olarak adlandırılan bölge yakınlarındaki araziyi ayırdıklarını belirtti. Tutkun, "Caminin yapımı için özelde Türkiye Diyanet Vakfı genelde ise Türkiye olarak talip olduğumuzu belirttik. Onlar da bundan büyük memnuniyet duyduklarını söylediler" diye konuştu.

Konuya ilişkin Kübalı yetkililerin kararını beklediklerini dile getiren Tutkun, şunları kaydetti:
"Eski Havana olarak adlandırılan bölgede barok mimarisi eserler ağırlıkta. İstanbul Beşiktaş'taki Ortaköy Camisi de barok mimarisinin en güzel örneklerinden. Eski Havana bölgesinin mimarisine uyabilecek yapısı var. Vakıflar Genel Müdürlüğünün uhdesindeki bu caminin rölövelerini çıkarttırıyoruz. Onun üzerinde yapacağımız çalışma ve caminin üç boyutlu fotoğraflarının da yer aldığı bir dosya hazırlıyoruz. Dosyayı önce Küba'nın Ankara Büyükelçisine ardından Küba Din İşleri İdaresine sunacağız. Orada yapmak istediğimiz caminin mimarisinin Kübalı yetkililer tarafında da beğenileceğini tahmin ediyoruz. Kübalı yetkililerle görüşmelerimiz olumlu geçti. Gelecek yanıtı bekliyoruz. Olumlu yanıt gelmesi durumunda caminininşaatını bir sene içinde de tamamlamayı planlıyoruz."

Küba Din İşleri İdaresi yetkililerini Türkiye'ye davet edip Ortaköy Camisi başta olmak üzere bazı eski camileri göstermeyi planladıklarını da aktaran Tutkun, "Gezimiz bizim açımızdan çok verimli geçti. Bundan sonra da bu coğrafyada yapacağımız çalışmaların planlanması konusunda çok faydalı oldu. Ayrıca bu ziyaretle Türkiye Diyanet Vakfı olarak Küba devleti nezdinde akredite olduk" diye konuştu.

Haiti'deki cami yıl sonunda açılacak

Haiti'deki Müslümanlara yönelik de yardım faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Tutkun, ilk olarak 2011'de bu ülkeye gittiklerini anımsattı. Haiti'deki Müslümanlara yardım etmek için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını dile getiren Tutkun, "Orada yarım kalan bir okulun inşasını tamamladık ve okulumuz resmi olarak bu sene çalışmalarına başladı. 'Umudun Çocukları' adı verilen okulumuzda 280 öğrencimiz var. Öğrencilerin servise kadar tüm giderlerini biz karşılıyoruz" dedi.

Okulun yanında bir cami inşası için de başlattıkları çalışmalarda son aşamaya geldiklerini ifade eden Tutkun, "Caminin yerine kadar her şey belli. Bununla ilgili sözleşmeyi de imzaladık. Buhara El İman Camisi adını verdiğimiz camimiz yıl sonuna kadar tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

AA

Yorum Yaz