maritbet girişmaritbet
Diyarbakır'da katı atık tesisi inşaatına başlandı!

Diyarbakır'da katı atık tesisi inşaatına başlandı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 10 ilçe belediyesi ile birlikte kentteki entegre katı atık yönetimi tesisinin inşaat çalışmalarına başladı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, entegre katı atık yönetim tesisinin inşaat çalışmalarına başladı. Çınar'ın Sevindik Mahallesi'nde inşaatına başlanan tesis ile Diyarbakır Büyükşehir, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Dicle, Eğil, Ergani, Bismil, Hani ve Çınar ilçe belediyelerinin katı atık sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.

2017 yılında tamamlanacak proje kapsamında, bir adet düzenli depolama sahası, bir adet 15 bin ton kapasiteli kompost tesisi, bir adet sızıntı su arıtma tesisi, bir adet tıbbi atık sterilizasyon tesisi, bir adet ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 adet aktarma istasyonu, 4 adet çöp depolama alanı yapılarak, belediyelerin sınırları içindeki katı atık sorunu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamaları yönetilecek ve işletilecek. 34 milyon 46 bin euroya mal olacak projenin, yüzde 77,22'si AB hibelerinden, yüzde 9,11'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.67'lik kısmı ise Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları belediyelerin eş finansmanıyla sağlanacak.

Proje çalışmaları hakkında bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, Ağustos 2015 itibariyle inşaat çalışmalarına başladıkları projeyi Mart 2017'ye kadar tamamlayacaklarını açıkladı.

Kıraç, tesisin açılması üzerinden 4 yıl geçtikten sonra oluşan gazlardan elektrik enerjisi üretmeye başlayacaklarını ve üretilen elektriğin tesiste kullanacağını kaydederek, "Projenin kapsamında, şu an çalışmaya başladığımız alan bir düzenli depolama alanıdır. Düzenli depolama alanına ulaşım yoluyla çalışmaya başladık. Saha açma çalışmaları devam ediyor. Bu alanda bir düzenli depolama alanı, bir arıtma tesisi, bir kompost tesisi ve elekftrik enerjisi üretimi için de ayrıca ünitelerimiz bulunacaktır. Buranın ömrü yaklaşık 30 yıldır. Tesis 30 yıl gibi bir süre bu kente hizmet edecek. Tesis 30 yıllık kullanımdan sonra yeni projelerle genişletilecek. Bu kentin tüm evsel ve tıbbi atıklarının depolanma kapasitesine sahip. Aynı zamanda organik atıklar da burada komposta çevirip tarımsal ve peyzaj alanlarımızda kullanmayı hedefliyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Diyarbakır'da katı atık tesisi inşaatına başlandı!
  • 18.08.2015 13:24

Diyarbakır'da katı atık tesisi inşaatına başlandı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 10 ilçe belediyesi ile birlikte kentteki enteg ...