maritbet girişmaritbet
Dünyanın en büyük canlı halısı 3. kez İstanbul'da serildi

Dünyanın en büyük canlı halısı 3. kez İstanbul'da serildi

Dünyanın en büyük canlı halısı 564 bin Lalenin rengarenk çiçekleriyle 3. kez İstanbul Sultanahmet Meydanı’na serildi.

İlk olarak üç yıl önce 1 - 30 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen Lale Festivali kapsamında hazırlanan canlı Lale halısı bu yıl İstanbul'un fethine ithafen hazırlandı. İstanbul'un Fetih tarihi olan 1453 ve İstanbul'un Fethinin 564.yıl dönümüne ithaf edilen canlı Lale halısında 564 bin canlı Lale kullanıldı ve 1453 metre kare ebadında hazırlandı.

Cuma günü Başkan Topbaş'ı makamında ziyaret eden UCLG Avrasya Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Yakutistan'ın Başkenti Yakutsk Belediye Başkanı Aisen Nikolaev'in eşi Ludmila Nikolaeva, Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Belma Satır, Ahmet Hamdi Çamlı, Harun Karaca'nın da yer aldığı Sultanahmet Meydanı'ndaki canlı Lale açılışına yerli ve yabancı turistler de yoğun ilgi gösterdi.

lale halısı

Bu yıl 12.düzenlenen Lale Festivali kapsamında açılışı yapılan canlı Lale halısının açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul artık rengarenk oldu. Renk cümbüşünü görmektesiniz. Bu şehrin duvarlarında çiçekler açtırdık. Bunu başaran firmalar artık yurtdışından işler almaya başladı. Çiçek sektörümüz yurtdışında rekabet eder hale geldi” diye konuştu.

Alım garantili Lale üretimi yaptırdıklarının altını çizen Başkan Topbaş, bunun ekonomiye katkısının büyük olduğunu söyledi. “Geçmişin değerlerini geleceğe taşıyarak güçlü bir Türkiye'nin İstanbul'u olmaya çalışıyoruz” diyen Başkan Topbaş, “İnanıyorum ki yarının İstanbul'u bundan çok daha farklı olacak” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 12. Lale Festivali'ni yaptıklarını vurgulayan Başkan Topbaş, 1-30 Nisan tarihleri arasında değişik aktivitelerin İstanbullularla buluşacağını ifade etti. Yapılan aktivitelerden birinin de canlı Lale halısı olduğunu belirten Başkan Topbaş canlı halıya dair şu bilgileri paylaştı: “Bu yıl İstanbul'a 26.5 milyon Lale dikildi. Festival boyunca yaptığımız en önemli organizasyonlardan biri Sultanahmet Meydanı'nda bugün açılışını yaptığımız canlı Lale halısı. İstanbul'un Fetih tarihi olan 1453 yılına ithafen 1453 metre kare ebatında ve yine İstanbul'un fethinin 564.yılına ithafen 564 bin Laleden oluşuyor bu canlı Lale halımız. Dünyanın en büyük çiçek halısı olarak görülmekte. Ayrıca Lale üreticilerimiz 100 bin metre karelik buğday tarlasından daha karlı diyor Lale üreticiliği için. Hem ekolojiye katkısı hem estetiğe olan katkısıyla Lale tekrar vatanıyla buluştu. Biz bir iş yapıyorsak her yönünü düşünerek yapıyoruz.”Başkan Topbaş geçtiğimiz Pazar günü yapılan Referandumla ilgili de konuşarak, “Türkiye artık ayağındaki pırangalardan kurtulmuştur” dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “16 Nisan'da bir karar verdiniz. Türkiye'nin önü açıldı ve prangalardan kurtuldu. Vesayet bitti artık hamdolsun. Bundan sonraki çalışmalarımız çok daha farklı olacak. Çok daha güzel bir Türkiye'yi beraber inşa edeceğiz. Evlatlarımız bu ülkede yaşamaktan gurur duyacaklar. Dostlarımız bizlerle dostluklarını pekiştirecek. Dünyada ezber bozan bir Türkiye imar etmenin gururunu birlikte yaşayacağız.”

lale halısı

Başkan Topbaş daha sonra misafiri Ludmila Nikolaeva ile birlikte Ebru sanatından örnekler sunulan bir stanta uğradı. Nikolaeva daha sonra da Ebru sanatçısının yardımıyla Lale figürlü bir Ebru çalışması yaptı.

Dünyanın en büyük canlı halısı 30 Nisan'a kadar Sultanahmet Meydanı'nda ziyarete açık olacak.

Canlı lale halısı:

- Canlı Lale Halısının kapladığı alan: 1.453 m2
- Etrafını çevreleyen yeşil bant ile toplam alanı: 1.731 m2 
- Kullanılan lale sayısı: 564 bin adet

Lale halısında kullanılan lale türleri:

- Sarı Lale-Yellow Flight :115 bin 386
- Beyaz Lale-White Flag :121 bin 380
- Kırmızı Lale-Seadov :304 bin 086
- Mor Lale- Purple Flag :23 bin 148
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Yeşil Alanlara Daire Başkanlığı ekipleri, canlı lalelerden oluşan halıyı 1 tam gün aralıksız çalışarak saksı saksı dokudu. Dünyada ilk defa bu kadar çok canlı su içindeki lalelerle dokunan halı, şehrin tarihi meydanında muhteşem bir motif oluşturdu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İç mimar Alara Koçibey kamera başına geçti!
  • 11.05.2021 10:14

İç mimar Alara Koçibey kamera başına geçti!

Elif Dürüst'ün evini yeniden dekore eden Alara Koçibey, çekim sırasında kameranı ...

Sultanahmet Camisi’nin minaresi söküldü!
  • 15.11.2018 17:25

Sultanahmet Camisi’nin minaresi söküldü!

Sultanahmet Camisi’nde yaklaşık 1 yıldır devam eden restorasyonda bir minare sök ...

Dünyanın en büyük canlı lale halısı Sultanahmet'te görücüye çıktı
  • 12.04.2018 20:44

Dünyanın en büyük canlı lale halısı Sultanahmet'te görücüye çıktı

İstanbul'da farklı renkte 565 bin lale ile hazırlanan dünyanın en büyük canlı la ...