maritbet girişmaritbet
Fırat Sezginsoy "Ev almak için en doğru zaman"

Fırat Sezginsoy "Ev almak için en doğru zaman"

Prime Property Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Fırat Sezginsoy, konut almak için en doğru zaman olduğunu söyledi.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü, 2017'ye büyük umutlarla girdi. Piyasaların canlanması için yıl öncesinde yeni teşvik paketleri açıklanmıştı. Öte yandan inşaat firmalarının konut alıcılarına sunduğu kampanyalar ve konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına seyretmesi önemli bir fırsat olarak gözüküyor. Tüm bunlarla birlikte ev fiyatlarının uzun süredir yükselmemiş olması da ev almak isteyenler için büyük bir avantaj olarak göze çarpıyor.

Emlaktasondakika.com olarak gayrimenkul sektörünün son durumunu Prime Property Solutions Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucu Ortağı Fırsat Sezginsoy'la konuştuk…

Nasıl bir 2016'yı geride bıraktık?

"2016 yılı beklentilere bağlı olarak değişiklik gösterdi. Satışlar, son yıllarda üzerine koyarak gidiyordu. Genel tabloya bakıldığında yine de rakamlar yakalandı. Ancak 15 Temmuz yaşanmasaydı çok daha büyük bir rakam görebilirdik. 2016, zorlu bir yıl olacağını hissettirmişti. Ancak Emlak Konut GYO ve GYODER kampanyaları satışları patlattı. Normalde Ağustos ayları sektör için çok hareketli geçmez ancak bu kampanyalarla birlikte Ağustos 2016'da rekor kırıldı. Doğru pazarlama faaliyetleri de bu noktalarda çok önemli"

Dövizdeki artışın sektöre etkisi nasıl olur?

"Normal piyasa koşullarında bu artışlar fiyatlara yansır. Ancak tüketicinin bekle gör politikasına geçmesinden dolayı 1-3 ay süren alım kararları bugün 3-6 aya çıktı. Projelerin sayısı ve seçeneklerde çok fazla, rekabet arttı. Alıcı tarafında bekleme var, buradan bakınca fiyatların artması zor gözüküyor. Aslında ev almanın tam zamanı. Faizler düşük, firmalar fiyatları artırmıyor, kampanyalar var.  Alıcılar için bu dönemde çok büyük bir fırsat söz konusu"

Kentsel dönüşümde ne durumdayız?

"Kentsel dönüşüm çok büyük bir ihtiyaç aslında. Mevcutta bir deprem gerçeğimiz var. Bu dönemde de hızlı adımlar atmamız gerekebilir. Süreçler uzatacak ihtimaller, yeni tebliğlerle ortadan kaldırılıyor. Bu işin sosyal sorumluluk tarafı da çok önemli. Yapılarn projeler, çocuklarımızın çocuklarına kalacak. Yapılacak projelerde eskiden yüzde 50-50 anlaşmalar oluyordu. Bugünlerde bu anlaşma oranı yüzde 80-20 seviyelerinde. Kentsel dönüşümde devlete çok önemli görevler düşüyor"

Yabancılara satış konusunda nasıl bir yol izlenmeli?

"Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra önemli işer yapıldı ancak Ortadoğulu yatırımcılar tarafında bazı güven kayıpları yaşandı. Son dönemde yabancılar biraz kendilerini geri çekti ancak yabancı yatırımcı oranı çok fazla değildi. Genele bakıldığında yabancıların ev sahibi olma oranı en baştan beri düşük seviyelerde. Burada seviyeyi yükseltmek için önemli stratejiler geliştirmemiz gerekiyor. Orta ölçekli firmaların ya da yurtdışına pazarlama aktivitesi gerçekleştirmemiş firmaların buralara biraz daha strateji kurmaları gerekiyor"

2017'den beklentilerini neler, orta kesime neler yapılabilir?

"B ve C segmentinde bir konut ihtiyacı var, oralara yönelmek lazım. Ama tabi doğru projeleri üretebilmek gerekiyor. Arsa fiyatları çok yüksek olduğu için bu ihtiyaca cevap verilemiyor. Burada ihtiyaç olduğunu herkes çok iyi biliyor. İhtiyaçtan fazla konut üretiliyor gibi gözüküyor ancak reelde ihtiyaç rakamlardan çok daha fazlası. 2017 zor bir yıl olacak ancak firmalar çok bilinçlendi. Kurumları bu dönemlerde neler ypaılması gerektiğini iyi biliyor hale geldi. Doğru proje, doğru pazarlama, doğru satış ekibi ve doğru fiyat kriterleri satış konusunda çok önemli bir rol oynuyor"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fırat Sezginsoy "Ev almak için en doğru zaman"
  • 11.01.2017 11:41

Fırat Sezginsoy "Ev almak için en doğru zaman"

Prime Property Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Fırat Sezginsoy, konut almak içi ...