maritbet girişmaritbet
Günlük kiralık evlerde vergi kaybı: 500 milyon dolar!

Günlük kiralık evlerde vergi kaybı: 500 milyon dolar!

Günlük kiralık evler hem Türkiye'nin büyük vergi kayıplarından sayılabiliyor hem de suçluların barınma ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, günlük kiralık evler hakkında birtakım açıklamalarda bulundu. İstanbul'daki 65 bin evden, yıllık 500 milyon dolar kayıt dışı kazanç elde edildiğini belirten Aşa, “Bu iş için özel şebekeler kuruluyor. Turizm acenteleri paravan işler görebiliyor. Kirli ilişkileri ranta çeviren günlük ev kiralayanlar, gizlenmek için de farklı yollar deniyor. Evlerdeki göçmenler üzerinden “patates hat” diye tabir edilen hatları alıp, iletişim kurabiliyorlar. Daha çok internet üzerinden kiralanan bu günlük evlerde 1+0 ve 1+1 daireler kullanılıyor.” dedi.

Günlük kiralık evlere yeni düzenleme getirildi

Son olarak günlük kiralık evler hakkında, OHAL kapsamında yayımlanan son KHK ile, günübirlik kiralanan evlerde de kimlik bildirimi zorunlu hale getirilmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan 678 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname kapsamında; 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun ikinci maddesinin birinci fıkrasına, "bekar odaları" ibaresinden sonra gelmek üzere "günübirlik kiralanan evler" ibaresi eklendi.

Söz konusu düzenleme ile kanunun ikinci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunda. 

Suçluların barınma ihtiyacını karşılıyor

TÜROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, geçtiğimiz yıl günlük kiralık evlerle ilgili olarak, Başbakan Binali Yıldırım ile İçişleri, Maliye ve Kültür ve Turizm bakanlıklarına bir rapor sunmuştu. Raporda; “Raporda, turistlerin ve gezginlerin yanı sıra teröristlerle suçluların da sıklıkla kullandığı yaklaşık 25 bin evin olduğu belirtildi. Otel yatırımcıları gerek inşaat, gerekse de işletme aşamasında birçok ruhsat ve izin almak durumunda. Ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan koşullar ile pay almak isteyenlerin sayısı da son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Bir mekanın konaklama için aynı kişiye 6 aya kadar tahsisi, ister 1 saat, ister 3 gün, ister 3 ay olsun kira değildir. Devamlılık arz eden bu faaliyet, ticari faaliyettir. Ticari kazancın tabi olduğu koşullar vergilendirilir”  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Günlük kiralık evlerde vergi kaybı: 500 milyon dolar!
  • 27.01.2017 09:28

Günlük kiralık evlerde vergi kaybı: 500 milyon dolar!

Günlük kiralık evler hem Türkiye'nin büyük vergi kayıplarından sayılabiliyor hem ...