maritbet girişmaritbet
Hamdi Topçu '3. havalimanına ihtiyaç var, ertelenemez'

Hamdi Topçu '3. havalimanına ihtiyaç var, ertelenemez'

ÇED olumlu raporuna durdurma kararı da İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın inşaatını engelleyemeyecek

Uluslararası hava taşımacılığında İstanbul'u merkez yapacak 3. havaalanı, ÇED engeline takılmayacak. Bilirkişi raporunda tespit edilecek eksiklikler nihai raporda yer alacak ve süreç aynen devam edecek. Mahkeme kararının sadece ÇED'in geçici durdurmasına yönelik olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Hiçbir şekilde çalışmaları etkilemeyecek” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3. havalimanıyla ilgili verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını onaylamış, sonrasında ise mahkemeye yapılan bireysel başvurularla yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştı. Açılan davaya bakan İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 3. Havaalanı projesinin ihaleye çıkmasına yol açan ÇED olumlu kararının yürütmesini, “alanda yapılacak keşif ve bilirkişi raporunun mahkemede incelenmesine kadar” durdurdu. Mahkeme kaynaklarından edinilen bilgilere göre; nihai raporun halka duyurulmasında 10 günlük hukuki süreye uyulmadığı belirtildi. Ancak bu konuda Valilik ve Çevre İl Müdürlüğü'nde 30 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında 15 gün ilana çıkıldığı öğrenildi. Bununla ilgili belgeler mahkemeye sunulacak. ÇED raporunda eksiklikler olduğu yönündeki iddialar üzerine ise mahkeme, bilirkişi görevlendirilmesine karar verdi. Bilirkişi raporuyla eğer eksiklik tespit edilirse nihai raporda bunlar yer alacak ve süreç devam edecek. Bütün bu işlemlerin 9 -10 ay sürmesi bekleniyor. 

GÜLLÜCE: MUTLAKA YAPILACAK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “3. havaalanı ÇED raporu olumlu kararı İstanbul Valiliğinde 30 Nisan 2013'te askıya çıktı ve 15 Mayıs 2013'e kadar kaldı. Yani 12 iş günü, 15 takvim günü. Hiçbir itiraz bugüne kadar olmamıştır. İtirazımızı yapacağız, Bu havaalanı mutlaka yapılacak” diye konuştu.  Mahkemenin kararının ÇED'in geçici durdurulmasına yönelik olduğuna dikkat çeken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da, “Havalimanına yönelik herhangi birşey sözkonusu değil. Hiçbir şekilde çalışmaları etkilemeyecek. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nun ÇED raporu olumlu yöndeydi” dedi.

Hamdi Topçu: İhtiyaç varken böyle projeler ertelenemez
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, böyle büyük projelerinin ertelenmesinin doğru olmadığını belirterek, “İhtiyaç olduğu için bir an önce yapılması gerekir. Eminim ki hükümetimiz ve devletimiz, bu konuyla ilgili önlemleri ve girişimleri yapacaktır” dedi. İstanbul'un dünyada önemli bir aktarım merkezi olduğunu vurgulayan Topçu, “Hem jeopolitik açıdan hem siyasi açıdan hem de tarihsel açıdan önemli bir kavşak. Bu kavşağın hak ettiği potansiyeli henüz tamamlayamadık. Önümüzdeki yıllarda hem yabancı havayolu şirketlerinin hem THY ve Türk sivil havacılık şirketlerinin gelişimiyle İstanbul'un merkez olma özelliği daha da gelişecek. İhtiyaçlar daha da artacak. Hem Türkiye'ye hem bölgeye hizmet verecek büyük bir havaalanının olması hepimizin yararınadır” diye konuştu. Topçu, ÇED raporuyla ilgili olarak ise zaten inşaat çalışmalarına engel olmadığını kaydetti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan THY Genel Müdürü Temel Kotil de, üçüncü havalimanı ile dünyanın merkezinin İstanbul'a kayacağını söyledi. Kotil, “Bu yıl sonu itibarıyla Frankfurt ve Paris'i geride bırakacağız. 3. havalimanının olmaması diye bir şey olamaz. Hayal etmek bile mümkün değil. 3. havalimanı Türkiye'nin önünü açacaktır. Bu raporlara inşallah bakılacaktır. Hallolacaktır. Geçici bir olay olarak görüyorum. Üçüncü havalimanı, düşündüğümüzden çok daha da önemlidir. Singapur'dan yeni geldim. Yabancılar da üçüncü havalimanını çok merak ediyor” dedi.

Cenk Esen/Türkiye Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...