maritbet girişmaritbet
Hasankeyf'teki "Mağara Evler" örnek köy oluşturacak

Hasankeyf'teki "Mağara Evler" örnek köy oluşturacak

Batman'da "Mağara Otel ve Ekolojik Köy Projesi" ile Türkiye'nin örnek köyünün oluşturulması hedefleniyor

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol köyünde hayata geçirilecek "Mağara Otel ve Ekolojik Köy Projesi" ile Türkiye'nin örnek köyünün oluşturulması hedefleniyor.

Mağaralar şehri olarak bilinen tarihi Hasankeyf ilçesinde mağaraların turizme kazandırılması amacıyla Kaymakamlıkça "Mağara Otel ve Ekolojik Köy Projesi" hazırlandı. Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve Batman Valiliğinin de desteğiyle Üçyol köyünde uygulanacak proje hayata geçirilecek.

Hasankeyf Kaymakamlığınca hayata geçirilecek projeyle ilçeye bağlı Üçyol köyündeki mağaralar butik otele dönüştürülecek, hobi bahçeleri, yürüyüş yolları ve kamp alanları yapılacak. Türkiye'nin örnek köyünün oluşturulmasının hedeflendiği proje, DİKA'nın da desteğiyle 2,5 milyon liraya mal olacak.

Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye atandıktan sonra mağaralardan bir şekilde faydalanmak istediğini belirterek, bunun için bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Hasankeyf'te binlerce mağara bulunduğunu ve ilçenin mağaralar şehri olarak bilindiğini aktaran Ayca, bunları turizme kazandırmayı hedeflediklerini, bu nedenle akıllarına mağara otel oluşturma konseptinin geldiğini kaydetti.

Hazırladıkları "Mağara Otel ve Ekolojik Köy Projesi"ni birinci derece sit alanı olması nedeniyle ilçe merkezinde hayata geçiremediklerini bildiren Ayca, bu nedenle ilçe merkezine çok yakın olan ve sayısız mağarası ile bilinen Üçyol köyünde projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini anlattı.

Köyün yeni kurulan Hasankeyf'e de çok yakın ve ulaşımının çok rahat olduğunu aktaran Ayca, mağara otel konseptini Üçyol köyünde uygulayacaklarını, köy olunca projeyi biraz daha genişlettiklerini, mağara otelin yanı sıra ekolojik turizme yönelik çalışmaların da proje içerisinde yer alacağını belirtti.

Mağara Evler 2,5 milyon liraya mal olacak 

Ayca, DİKA'nın projeye destek verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"DİKA 2 milyon lira destek sunacak. Valiliğin desteğiyle projenin maliyeti 2.5 milyon lira olacak. Proje kapsamında köydeki mağaralar butik otel olacak. Köyde hemen hemen her evin altında mağaralar var. Çok enteresan bir köy. Bütün evlerin altında bulunan mağaralar ahıl ve depo gibi alanlar olarak kullanılıyor. Bu mağaraları turizme açmak istiyoruz. Örnek olarak köydeki birkaç evin altındaki mağaraları restore edeceğiz. Köyde kalmak isteyen turistler isterlerse aile ile kahvaltı yapacak, köy hayatı ile içiçe olacak. Yürüyüş yolları, kamp alanları ve hobi bahçeleri yapacağız. İzci kamp alanları olacak. Köyü bütünsel olarak değerlendireceğiz."

İlk kapsamda 15 mağaranın butik otele dönüştürüleceğini, köyde çok farklı mağara türlerinin bulunduğunu kaydeden Ayca, mağaralardan oluşan toplantı salonu yapılacağını, projenin konseptinin mağara olacağına dikkati çekti.

Türkiye'de ilk olacak

"Dıştan bakıldığında mağara ama içine girildiği zaman çok modern mekanlar olacak. Bir otele gidildiğinde alınan tüm hizmetler bu mağara otellerde de olacak. Bölgede ilk olacak. Eko turizm Türkiye'de yeni yeni gelişen bir alan. Birkaç örneği Türkiye'de var. Örnek köyleri ziyaret ettik. Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki köylerde oluşturulmuş. Türkiye'deki örneklerine baktığımızda yeni ve çok da profesyonel olmadığını gördük" diyen Ayca, projelerinin tamamlanmasıyla Üçyol köyünün Türkiye'de ilk olacağını vurguladı.

Projeyi yaklaşık 2 yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlandıklarını dile getiren Ayca, konuşmasını şöyle tamamladı: "Köyde 300 kişi yaşıyor. Köylülerle toplantı yaptık ve çok olumlu tepkiler aldık. Köylülerde çok büyük bir beklenti oluştu. O beklentileri karşılamak için elimizden geleni bütün çabayı gösteriyoruz. Köylülere zaman içerisinde hijyen ve halkla ilişkiler gibi konularda çeşitli eğitimler verilecek. Zaten çok güzel bir köy, proje ile daha da güzelleşecek. Sadece bölgenin değil, Türkiye'nin örnek köyü olabilir. Hedefimiz o şekilde. Kolay bir proje değil. Eko turizm Türkiye'de çok yeni ve ülke olarak daha buna hazır değiliz. Yapabilirsek Türkiye'nin örnek projesi olacak ve bölgede olması da ayrıca bir anlam katacak."

 Köylülerde büyük bir heyecan var

Projenin uygulanacağı ve Hasankeyf Midyat karayolu üzerindeki Üçyol köyünde ise büyük bir heyecan hakim. Köylüler, biran önce projenin hayata geçirilmesini ve köylerinin turizme kazandırılmasın istiyor. Köylülerden Mehmet Mehdi Yavuz, köyde 55 ailenin yaşadığını, Kaymakam Ayca ile proje konusunda görüştüklerini söyledi.

Köyde herkesin isteği üzerine projenin hayata geçirileceğini belirten Yavuz, "Köyümüz çok merkezi bir yerde. Köyde çok sayıda mağara var. Tarihi bir köy. Köylülerde büyük bir heyecan var. Projenin biran önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu sayede köyümüz daha da güzelleşecek" dedi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hasankeyf'teki "Mağara Evler" örnek köy oluşturacak
  • 15.11.2014 10:59

Hasankeyf'teki "Mağara Evler" örnek köy oluşturacak

Batman'da "Mağara Otel ve Ekolojik Köy Projesi" ile Türkiye'nin örnek köyünün ol ...