maritbet girişmaritbet
İETT'nin nostaljik otobüsleri sefere başladı!

İETT'nin nostaljik otobüsleri sefere başladı!

İETT'nin 1927'den 1992'ye kadar kullanılan otobüslerinden Renault Scemia, Bussing ve Leyland sefere başladı.

İETT Topkapı Garajı'nda açıklama yapan Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Aydın Karadağ, nostaljik araçların bugünden itibaren tarihi yarımada denilen Topkapı, Fatih, Eminönü, Beyazıt bölgelerinde hizmet vermeye başlayacağını söyledi.

Otobüslerin dönüşümlü olarak da Kadıköy ve Üsküdar'da çalışacağını belirten Karadağ, İETT'nin tarihiyle ilgili bilgi verdi. Karadağ, 1927 yılından 1992 yılına kadar toplu taşıma hizmetinde kullanılan araçlarla ilgili kitap hazırladıklarını hatırlatarak, kitap neticesinde ellerinde çok sayıda doküman oluştuğunu anlattı.

Nostaljik araçları, toplu taşımada yeniden kullanma fikrinin öncelikle bir müze projesinden ortaya çıktığını söyleyen Karadağ, ilk olarak İETT personelinin 1968'de yaptığı, Türkiye'de üretilen ilk elektrikli troleybüs "tosun"u ürettiklerini kaydetti. Tosun'un trafikte olmasının vatandaşların beğenisini topladığını dile getiren Karadağ, bundan sonra seferde olacak nostaljik araçlarla ilgili bilgi verdi. Nostaljik araçlar için arşiv araştırması yapıldığını, belgelerin toplandığını daha sonra da bilgisayara yüklendiğini ifade eden Karadağ, bunların bilgisayarda 3 boyutlu analizlerinin yapıldığını aktardı.