maritbet girişmaritbet
Ihlamur Parkı imara kapatıldı

Ihlamur Parkı imara kapatıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliği ile Ihlamur Parkı'nın arazisi yeşil alan ilan edilerek imara kapatıldı.

Beşiktaş'ta Ihlamur Yıldız Yokuşu'nda İstanbul'un güzel parklarından biri olarak İstanbullulara hizmet eden Ihlamur Parkı için uzun zamandır tartışmalı bir süreç devam ediyordu. Kültür varlığı olarak tescil edilen Ihlamur Parkı'nda bulunan 330 ada 20 parselin etrafı Haziran 2016'da konut yapılması için mülk sahibi tarafından demir paravanlarla kapatılmıştı. Bunun üzerine Ihlamur Parkı'nın imara açılmasını istemeyen semt sakinleri tarafından Parkı korumak için ‘Ihlamur Parkı Dayanışması' adlı bir platform kuruldu. Platform aracılığıyla Beşiktaş Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz yapıldı. 

‘KAMU YARARI GÖZETİLDİ'

Yapılan itirazları değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1/5 bin ölçekli koruma amaçlı nazım imar planında değişiklik yaptı. 6 Eylül 2016 tarihinde yapılan değişikle daha önce konut alanı olarak belirlenen Ihlamur Parkı'ndaki arazi yeşil alan olarak ilan edilerek imara kapatıldı. 28 Eylül'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan plan değişikliği ilgili konuşan İstanbul Şehir Plancılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nurdan Çolak, “Ihlamur Parkı'nın tamamının park olarak kalması için daha önce gerekli girişimler yapılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kamu yararını gözeterek Ihlamur Parkı'nda kalan özel mülkü yeşil alan ilan etmesi önemli. Alınan kararla Ihlamur Parkı'ndaki yeşil alan genişlemiş oldu” dedi. 

‘ÇABALAR SONUÇ VERDİ' 

İmar tartışması sırasındaki yoğun çabanın sonuç verdiğini belirten Ihlamur Parkı Dayanışması, karara ilişkin bir açıklama yaparak şu ifadelere yer verdi: “Tarihi ve doğal mirasımız olan eski adıyla Ihlamur Mesiresi, bugünkü adıyla Ihlamur Parkı'nın çevresi 21 Haziran 2016 tarihinde yüksek panellerle çevrilmiş, parkımız inşaata hazırlık amacıyla kapatılmıştı. Bu tarihten bu yana tüm resmi kurumlar ve Beşiktaş Belediyesi nezdinde verdiğimiz yoğun çaba sonuç verdi. Daha önce konut olarak planlanan yerler bu yeni planda yeşil alan olarak tanımlandı.”

MÜLK SAHİPLERİ: İTİRAZ EDECEĞİZ

Ihlamur Parkı'nda bulunan özel mülklerinin yeşil alan ilan edilmesine itiraz edeceklerini belirten mülk sahiplerinden Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeci şunları söyledi: “Ihlamur Parkı'nda bulunan özel mülkümüzle ile ilgili eskiden beri imar hakkımız vardı. Ortaklarım burayı 1960 yılında satın almış. Süreç içerisinde mülkiyetimiz olan arsada oduncu, otopark ve gecekondu yapılmış, mülkümüz işgal edilmişti. Ben onları mağdur olmayacak şekilde çıkarttım. Bize ait olan 12 dönümlük arazinin sadece üç dönümünde konut yapmayı düşünüyorduk. Geriye kalan 9 dönüm yine yeşil alan olarak kalacaktı. Konut yapmak istediğimiz bölgede gecekondular vardı. Biz Ihlamur Parkı'nda konut yapmakta ısrarcı değiliz. Özel mülkümüzün kamulaştırma fikrine açığız. Arsa takası önerisine de açığız. Ancak mülk sahiplerinin çıkarı gözetilmeden bölgenin direkt yeşil alan ilan edilmesi doğru değil.  Plan değişikliğine itiraz edeceğiz.” 

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...