maritbet girişmaritbet
Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli hizmete açıldı

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli hizmete açıldı

Ilgaz Dağı'na inşa edilen "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli", Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Kış aylarında sürücülerin zor anlar yaşamasına neden olan Ilgaz Dağı'na inşa edilen "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli" hizmete açıldı.

Erdoğan video konferansla katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tünelin açılışına video konferansla katıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferansla katıldığı Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Size bir müjde veriyorum; OECD, Türkiye'nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı." dedi.

Türkiye'nin, güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, "Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır." diye konuştu.

"2023 hedeflerimiz doğrultusunda adım adım ilerliyoruz"

Yapılan yatırımlar ile 55 havalimanına sahip olunduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"29 yeni havalimanı ile 81 vilayeti bulunan ülkemizde 55 havalimanına sahip olduk. İstanbul'da halen inşası süren yeni havalimanımız dünyanın en büyüğü olacaktır. Eğitimden sağlığa, enerjiden toplu konuta kadar diğer hizmet alanlarında da benzer başarılara imza attık. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda adım adım ilerliyoruz." 

139 yıllık bir hayal gerçek oldu 

Başbakan Binali Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, temelini 9 Kasım 2012'de karlı bir günde attıkları tünelin açılışını da yine bolluk ve bereket dolu bir günde yaptıklarını söyledi.

Yıldırım, sadece Çankırı ve Kastamonu için değil tüm Türkiye için de çok büyük öneme sahip bir eseri ülkeye kazandırdıklarını, 139 yıllık bir hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Güçlü siyasi irade ve tek başına iktidar olmayınca işlerin geriye gittiğini, kazanımların kaybedildiğini vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunların içinde darbe hükümetleri de var. Darbeler bizim kazanımlarımızı hep geri götürdü. AK Parti iktidarında 3 darbe girişimi oldu. Eğer koalisyon olsaydı biz de şapkamızı alır giderdik ama darbeciler milletin karşısına şapka çıkardılar. Darbecilere darbeyi yaptınız 15 Temmuz'da. İşte bu tünel 15 Temmuz şehitlerimizin hatırasını yaşatacaktır. 15 Temmuz gecesinin en büyük şahidi Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'dir. Bu tüneli açmaktan büyük bahtiyarlık duyuyoruz."

"346 bin saat tasarruf sağlayacağız"

Proje ile Çankırı-Kastamonu arasının bir saatin altına düşeceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Başı dumanlı Ilgaz Dağı'nın sizlere yaşattığı zorluklar bugün itibarıyla artık tarihe karışıyor. 17 kilometrelik dağ yolundan 40 dakikayı bulan mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. İki tane tünel var. Biri gidiş, biri geliş. Toplam 11 kilometre uzunluğa sahip bu tüneller ile Kastamonu-Çankırı arasındaki mesafe de kısalıyor, zaman da kısalıyor. Projenin giriş çıkıştaki yolları da dahil ettiğimizde 20 kilometrelik bir uzunluğu var. Projenin hayata geçmesi ile birlikte 8 milyon litre yakıttan tasarruf, 346 bin saat zamandan tasarruf sağlayacağız. Böylece memleketin ekonomisine yılda 40 milyon katkı sağlayacağız."

Konuşmaların ardından, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışı gerçekleştirildi.

Ulaşım daha hızlı ve güvenli olacak

İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayacak tünel için 2012'de vurulan ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol katederek bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı'nı adeta dize getirdi.

Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" şeklinde projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'yle geçiş 34 dakika!
  • 11.04.2017 13:11

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'yle geçiş 34 dakika!

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli projesiyle birlikte dağ geçişi 34 dakika sürecek ...

Ilgaz Tüneli'nde çalışmalar sona yaklaştı!
  • 23.11.2016 10:07

Ilgaz Tüneli'nde çalışmalar sona yaklaştı!

Çankırı'da hayata geçirilen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin tamamlanması içi ...

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ile ulaşım sorunu bitti
  • 10.01.2017 15:57

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ile ulaşım sorunu bitti

Ilgaz Dağı'ndan geçişi 35 dakikadan 8 dakikaya indirecek 'Ilgaz 15 Temmuz İstikl ...

'Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseldi'
  • 26.12.2016 15:43

'Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseldi'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telekonferansla bağlandığı Ilgaz 15 Temmuz İ ...

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli hizmete açıldı
  • 26.12.2016 14:03

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli hizmete açıldı

Ilgaz Dağı'na inşa edilen "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli", Başbakan Binali Yıl ...

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ulaşımı kolaylaştıracak
  • 23.11.2016 09:59

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ulaşımı kolaylaştıracak

Çankırı'da giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" şeklinde projelendirilen Ilgaz ...