maritbet girişmaritbet
Isı yalıtımını evimizde uygulama yolları nelerdir?

Isı yalıtımını evimizde uygulama yolları nelerdir?

Doğru türde pencereler kullanarak var olan enerjinin yüzde 15 ile 20 arasında daha az miktarlarda tasarruf sağlamak mümkün.

Eğer termostatik radyatör vanaları tercih edersek, radyatör sıcaklığını oda sıcaklığına göre ayarlama imkanı da bulabiliriz. Bu da demek oluyor ki radyatörlerin üstünü ve önünü örtmeyerek, arkasına yansıtıcı paneller koyarak önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.

Evimizdeki kombileri sürekli açıp kapatarak değil de, minimum seviyede sürekli çalıştırmak da enerji tasarrufu sağlar. Ayıca apartmanlarda tüm daire sakinlerinin kombilerini sürekli çalıştırması, genel anlamda ekonomik ısınma elde edilmesini sağlar.

20 derece sıcaklık bizim için yeterli bir ısı verisi olabilir. 20 derecenin üstüne her çıkılacak 1'er derecelik artışlar yakıt tüketimini yüzde 6 gibi bir oranda arttırır.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TMOBB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı ve Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, Türkiye'de var olan enerji çeşitlerinde en büyük payın konutları ısıtmak ve soğutmak için kullanılan enerji için harcandığını vurguladı.
Ayrıca Müfit Gülgeç gerek yaşadığımız evleri, gerekse günümüzün önemli bir bölümünü geçirdiğimiz çalıştığımız ortamları ısıtmak veya bazen de soğutmak için harcanan enerjiden tasarruf edebilmek için iç ortam ısısını koruyacak önlemler alınması gerektiğinin önemle altını çizdi. 

Tasarruf oranı %50'lere çıkabilir

Yalıtım hakkında da bilgiler veren Müfit Gülgeç, ‘'Binaların yalıtılmasıyla yüzde 25'ten yüzde 50'ye varan oranlarda yakıt tasarrufu ve daha iyi ve sağlıklı bir ısınma sağlandığı için de konfor seviyemiz artacaktır” dedi.
Ayrıca Prof Dr. Gülgeç, ısı tasarrufu için yapılabileceklere ilişkin şu bilgileri de verdi:

  • ”12 mm aralıklı çift cam yaptırılması durumunda pencere camlarından kaynaklı oluşacak ısı kayıpları yarı yarıya azalmaktadır.
  • Bununla beraber pencerelerdeki hava sızıntılarını en aza indirgenmeli ve pencere kanatlarının doğramayla birleştikleri yerleri yalıtım süngeri ile kapatılmalı.
  • Eğer pencere ve kapı doğramaları ile duvar arasında bir sızıntı varsa, mutlaka dolgu malzemeleri (alçı, sıva, macun, silikon) ile kapatılmalı.
  • Pencerelerinize panjur ve kepenk yoksa çift cam da yaptıramıyorsanız, şeffaf naylon tabaka ile içten veya dıştan koruyucu bir örtü oluşturun.
  • Kullanmadığınız mekanları boşu boşuna ısıtıp soğutmayın.
  • Apartmana giriş ve çıkış yaptığınız kapılarını kapatın. Çift kapı veya otomatik kapama sistemi uygulamaları ısının korunması için en kullanışlı yöntemlerdir.
  • Konutlarda fazla kullanılmayan yerlerde sadece gerektiği zaman ve kısa süre ile ısı alışverişi açık tutulmalı.
  • Var olan sıcaklık çok fazla ise; pencereleri açmak yerine ısıtıcının ayarlarını düşürün.
  • Nemlendirme yaparak ortam havası aşırı kuru ise havayı yüzde 50–55 oranına çekip kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Özellikle kış aylarında, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan camlar daha iyi ışık alacak şekilde temizlenmeli. Güney, doğu, güneydoğu, güneybatıya bakan pencerelerin perdeler ise açık tutulmalı. Kuzeye bakan pencerelerin perdeleri de kapalı olacak şekilde ev düzenlenmeli. Yaz aylarında ise doğrudan güneş alan pencereler dışarıdan gölgelendirilirse güneş ışınının iç ortamı ısıtmasını engellenebilir.
  • Termostatik radyatör vanaları, ilk yatırım maliyetleri pahalı olmasına karşın, daha sonraki dönemlerde önemli oranda (yılda yüzde 15–20 civarında) enerji tasarrufu sağlar. Bu yüzden klasik radyatör vanaları yerine, termostatik özellikli vanaları tercih edilmeli.
  • Radyatörlerin üstü ve önü kesinlikle örtülmemeli. Çünkü dekoratif örtüler, radyatör üstünde çamaşır kurutmak, möbleli muhafazalar ortamın ısınmasına engel olurlar.
  • Isıtıcıların arkasına yansıtıcı paneller koymayı ihmal etmeyin. Böylece radyatörün arkasındaki dış duvardan ısının kaçışını engelleyip odaya yansımasını sağlanır.

Kombilerde verimlilik arttırma yöntemleri

Evinize kombi alırken detaylı bir piyasa araştırması yapılması gerektiğini öneren Prof. Dr. Gülgeç, ”Kombi alırken verimliliği, eşanjör yapısı (bitermik/monotermik), bacalı veya hermetik oluşu, satıcı firmanın güvenirliliği, yeterli ve yaygın servis teşkilatına sahip olup olmadığı, yedek parça bulunurluğu gibi hususlar dikkate alınarak satın alınmalı, alınan cihaz konutun ısı ihtiyacına ve baca yapısına uygun olarak seçilmelidir” diye konuştu.
2 ana sınıfta gruplayabileceğimiz kombiler, konvansiyonel ve yoğuşmalı tip olarak karşımıza çıkar. Konvansiyonel tip kombilerin yaklaşık yüzde 90-93 aralığında ısıl verime sahip olduğunu söyleyen Gülgeç, yoğuşmalı tip premix yakıcılı kombilerde verimin yüzde 107-109 aralığında olduğunu ifade etti.

Kombilerin bazı koşullara göre değişkenlik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Gülgeç ‘'Yakıt tüketiminin cihazın verimliliğine, konutun ısı yalıtımına, komşu dairelerin ısıtılma durumuna ve işletme koşulları bu konuda göz önünde bulundurulmalı'' dedi.

Her ne tipte olursa olsun bir konutun kombi cihazlarıyla istenilen konfor şartlarında maksimum verimlilikte ve olabilecek en düşük yakıt tüketimiyle ısıtılabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgiler veren Gülgeç şunları kaydetti.

  • Düşük sıcaklıkta sürekli çalıştırılmalar olmalıdır.
  • Isı kontrol cihazlarından yararlanılmalıdır.
  • Kombinin monte edildiği ortam yeterince havalandırılan bir yer olmalıdır. 
  • Havalandırma menfezi hiç bir şekilde kapatılmamalıdır.
  • Yıllık baca temizliği mutlaka yaptırılmalıdır.
  • Gerekli yanma ayarlarının bakımı ve kontrolü her yıl düzenli olarak yaptırılmalıdır.
  • 20 dereceye tekabül eden konutlarda gereken yer sıcaklığı sabit tutulmalıdır.
  • Emniyetli olsun düşüncesiyle gereğinden büyük ısıtma kapasiteli kombi seçilmemelidir.
  • Kombi tesisatı ikiye bölünerek kısa pompa çevrimli hatlar uygulanmalıdır.
  • Boru çapları olması gerekenden daha küçük seçilmemelidir.
  • Radyatörlerin girişlerinde termostatik radyatör vanası, dönüşlerde ise reglaj vanası kullanılmalıdır.
  • Kullanılmayan odaların sıcaklık değeri minimum 15 derecenin altına düşmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"
  • 18.10.2022 14:51

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ...

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak
  • 13.07.2022 09:04

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak

Zonguldak ile Filyos arasında yapımı süren tünellerle zaman ve akaryakıttan yıld ...

Termal konfor ve sağlığı koruyan ısı yalıtımı ile enerjiden %60 tasarruf edilebilir
  • 04.07.2022 10:52

Termal konfor ve sağlığı koruyan ısı yalıtımı ile enerjiden %60 tasarruf edilebilir

Isı yalıtım sektörünün lider markası Dalmaçyalı; Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Pr ...

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

İzocam, ısı yalıtımında doğru bilinen 15 yanlışı açıkladı!
  • 15.03.2022 09:27

İzocam, ısı yalıtımında doğru bilinen 15 yanlışı açıkladı!

Türkiye’yi 57 yıl önce yalıtımla tanıştıran lider marka İzocam, yalıtımda yanlış ...

Türkiye'nin enerjisinin yüzde 40'ı evleri ısıtmaya harcanıyor
  • 03.02.2022 11:28

Türkiye'nin enerjisinin yüzde 40'ı evleri ısıtmaya harcanıyor

Dünyada hızla artan enerji maliyetleri sonrasında binalarda enerji tasarrufu içi ...