maritbet girişmaritbet
İşte Süleyman Demirel'in anıtmezarı!

İşte Süleyman Demirel'in anıtmezarı!

Gece 02.05'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Süleyman Demirel Isparta'da 65 yıllık hayat arkadaşının yanına defnedilecek.

Süleyman Demirel için hazırlanan yer Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı.

13 Mayıs'ta hastaneye kaldırılan Süleyman Demirel'in durumunun bu geceyarısından sonra ağırlaştığı ve saat 02.05'te yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği belirtildi. Demirel'in doktoru da kameralar karşısına geçerek gözyaşları içinde Demirel'in son dakikalarını anlattı.

süleyman demirel anıt mezarı
Süleyman Demirel'in mezarı Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı.

Devlet töreni

9. Cumhurbşkanı Süleyman Demirel için, Cumhurbaşkanlarına özgü devlet töreni düzenlenecek. Törene yurtdışından da çok sayıda devlet başkanı ve siyasetçinin katılım göstermesi bekleniyor.

Süleyman Demirel mezar yerini onayladı

Süleyman Demirel'in İslamköy'de defnedileceği alan önceden belirlenmişti. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin de bulunduğu İslamköy'ü yukarıdan gören Çalca Tepe'de, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı. Anıt mezarın yanında Demirel'in elinde fötr şapkasının olduğu heykeli de bulunuyor.

süleyman demirel

Anıt mezarın bulunduğu 650 dekar alanda çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı 9 gölet bulunuyor. Anıt mezarın bulunduğu alanın bekçiliğini yapan Sait Fidan, 9'uncu Cumhurbaşkanı'nın defnedileceği alanın 2003 yılında belirlendiğini ve 2004 yılında hazırlandığını; Demirel'in, defnedileceği alanı kendisinin belirlediğini söyledi. Süleyman Demirel ile kardeşi Şevket Demirel'in Çalca Tepe'ye gelerek anıt mezar yeri için inceleme yaptıklarını belirten Fidan, Süleyman Demirel'in ikinci gelişinde kazılan mezar yerini görüp onayladığını, ardından da toprakla kapatılmasını istediğini söyledi. O tarihlerde çevresi taşla örülü mezarın içerisine toprak doldurduklarını anlatan Sait Fidan, ölüm haberiyle yıkıldığını söyledi.

Demirel'in önce İslamköy Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanlığındaki eşi Nazmiye Demirel'in mezarının yanına, sonra anıt mezar yapılacak alana mı defnedileceği,  yoksa doğrudan Çalca Tepe'de hazırlanan yere mi defnedileceği henüz netlik kazanmadı. Demirel'in cenazesi devlet töreninin ardından cuma günü İslamköy'de toprağa verilecek. Süleyman Demirel, en son Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin 26 Ekim 2014 tarihindeki açılış töreni için doğum yeri İslamköy'e gelmişti.

Anıtkabir'den sonra en büyük alan

anıtkabir

Süleyman Demirel için doğduğu topraklar İslamköy'de yapılan anıt mezarın inşası devam ediyor. 2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe'ye çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine yapılan, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Süleyman Demirel anısına yaptırılan anıt mezar kasımda açılacak
  • 10.09.2018 10:11

Süleyman Demirel anısına yaptırılan anıt mezar kasımda açılacak

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in doğduğu Isparta İslamköy'de yapılan anıt me ...

Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlandı
  • 20.06.2015 15:59

Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlandı

Süleyman Demirel'in naaşı Şehriban Hatun Camisi'ndeki cenaze töreninin ardından ...

Süleyman Demirel için ilk tören evinin önünde düzenlendi!
  • 19.06.2015 10:41

Süleyman Demirel için ilk tören evinin önünde düzenlendi!

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Dem ...

Süleyman Demirel'in Güniz Sokak'taki evi ne olacak?
  • 18.06.2015 16:21

Süleyman Demirel'in Güniz Sokak'taki evi ne olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Güniz S ...

İşte Süleyman Demirel'in anıtmezarı!
  • 17.06.2015 11:17

İşte Süleyman Demirel'in anıtmezarı!

Gece 02.05'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Süleyman Demirel Ispart ...

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti!
  • 17.06.2015 09:32

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti!

Süleyman Demirel, 13 Mayıs 2015'ten itibaren akut solunum yolları enfeksiyonu ne ...