maritbet girişmaritbet
Karadeniz ve Akdeniz birbirlerine bağlanıyor!

Karadeniz ve Akdeniz birbirlerine bağlanıyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığından ve Kop tüneli ile Ovit tünelinden bahsetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ülkenin kuzeyi ile güneyini  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu üzerinden 18 ulaşım koridoruyla birbirine bağlayacaklarını belirterek, "Karadeniz'i Akdeniz'e, ülkemizin en doğusundan kesintisiz şekilde, tünel gerektiğinde tünel, viyadük gerektiğinde viyadük ve köprü yaparak bölünmüş yollarla bağlamış olacağız." dedi.

Bakan Arslan, yaptığı açıklamada, son yıllarda önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Biz ülkeyi boydan boya özellikle bölünmüş yollarla bölerken doğu - batı koridorlarının çok önemli olduğunu söyledik ve bu konuda çok mesafe kat ettik. Ancak eğer bu güzergahlar kuzey - güney koridorlarıyla birbirini tamamlamazsa doğrusu başarılı olmamış oluruz. Bu başarıyı elde etmek adına ve ulaştırma koridorlarının birbirini tamamlaması, ülkemizin gelişmesi, büyümesi, ticaretinin artması adına hep beraber yapılması lazım." ifadesini kullandı.

Ülkenin kuzeyi ile güneyinin 18 ulaşım koridoru ile birbirine bağlanacağına işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, Karadeniz'i Akdeniz'e ve Doğu Anadolu üzerinden Güneydoğu Anadolu bölgesine bağlamak için 18 koridor belirlendi. Bu 18 koridorun son 3 tanesi Karadeniz'i Doğu Anadolu'dan Akdeniz'e ve güneye bağlamak adına yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Ovit Tüneli, çok önemli bir tünel. 14 bin 200 metrelik bir güzergah ve devamında da Kop Tüneli ile gelip Erzincan'a, Erzurum'un İspir ilçesi üzerindeki tünellerden Erzurum'a, Gümüşhane üzerinden Trabzon'a, Erzincan'a bağlanması, bütün bunlar birbirinin tamamlayıcısı."

Ovit Tüneli, gelecek yıl hizmete giriyor

Arslan, Rize'nin İkizdere ilçesinin 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı devam eden Ovit Tüneli'nin çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Dünyanın en uzun tünelleri arasında yer alan Ovit Tüneli'nin 2018 yılında hizmete sunulacağının müjdesini veren Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ovit Tüneli'nde ışık gördüyü de yaptık, önümüzdeki yıl hizmete sunmuş olacağız. Böylece Rize'yi İspir üzerinden Erzurum'a, oradan da ülkemizin güneyine bağlayacak önemi bir koridoru yapmış oluyoruz. Zigana Tüneli de Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Erzincan ve Bayburt'a oradan da Erzurum'a bağlayacak, devamındaki Kop Tüneli çok önemli bir tünel, böylece ikinci bir güzergahı, ikinci bir koridoru tamamlamış olacağız. İnşallah sadece bunlarla yetinmeyeceğiz, ülkemizin diğer alanlarında da birçok tüneli yine yapacağız ki bahsettiğimiz koridorları tamamlamış olalım."

Ülkenin kuzeyi ile güneyi arasındaki söz konusu 18 koridorun önemli bir bölümünün tamamlandığına ya da tamamlanma aşamasına geldiğine değinen Arslan, "Ülkemizi bir boydan bir boya, özellikle ana koridorları birleştiriyoruz derken tüneller önemli. Sahara Tüneli ise son koridor. Sahara'da çalışmaların tamamlanmasının ardından ana koridorlar birleşmiş olacak." dedi.

Bakan Arslan, Karadeniz kıyısındaki Artvin'in Hopa ilçesi üzerinden başlayıp, Cankurtaran Tüneli'ni kullanıp Artvin'e gelen bir ulaşım koridoru olduğunu belirterek, bu koridorun da Artvin'den Ardahan'a ulaşarak hem yol mesafesini kısaltacağını hem de kolay ulaşım sağlayacağını vurguladı.

Artvin - Ardahan Karayolu'nda yapılması planlanan Sahara Tüneli'nin de söz konusu koridorda olduğuna dikkati çeken Arslan, "Sahara Tüneli'nin şu an proje çalışmaları devam ediyor. O da yaklaşık 13 kilometrelik bir tüneldir ki bu tünel boyları hep dünya çapında büyüklükteler. Sahara Tüneli'ni yaparak inşallah Karadeniz'i Artvin üzerinden Ardahan'a, oradan Kars'a, Iğdır'a ve Iğdır ile Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi üzerinden ülkemizin güneyine, yani Van'a inecek bir koridordan bahsediyoruz." ifadesini kullandı.

"Karadeniz - Akdeniz arasındaki ulaşım kesintisiz olacak"

Arslan, Doğubayazıt ilçesi ile Van arasındaki  Tendürek Dağları üzerindeki Tendürek Geçidi'nin de kış şartlarında geçişe izin vermediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"O geçit vermeyen Tendürek Dağlarını da çok daha rahat aşabilmemiz, geçebilmemiz için Tendürek'te bir tünel planlaması yaptık, şu an proje çalışması yapılıyor. İnşallah onu da yaptığımızda Karadeniz'i Akdeniz'e, ülkemizin en doğusundan kesintisiz şekilde, tünel gerektiğinde tünel, viyadük gerektiğinde viyadük ve köprü yaparak bölünmüş yollarla bağlamış olacağız."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Karaelmas Ekspresi, tanıtım turunu tamamladı
  • 12.03.2024 15:20

Karaelmas Ekspresi, tanıtım turunu tamamladı

Türkiye'nin yeni turistik treni Karaelmas Ekspresi, 12 Nisan'da başlay ...

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Karadeniz doğalgazını taşıyacak boru hattı karaya ulaştı!
  • 07.04.2023 15:14

Karadeniz doğalgazını taşıyacak boru hattı karaya ulaştı!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz gazını karaya taşıyacak bo ...

Öğrencilerin tasarladığı dronla yüksek katlı binalar boyanabilecek
  • 05.09.2022 10:54

Öğrencilerin tasarladığı dronla yüksek katlı binalar boyanabilecek

TEKNOFEST KARADENİZ'e katılan, 8 öğrenciden oluşan İTÜ'nün "Vefa" takımı projele ...

D Maris Bay, bu yaz onuncu yılını kutluyor
  • 02.05.2022 00:38

D Maris Bay, bu yaz onuncu yılını kutluyor

Ege Denizi ve Akdeniz’in buluştuğu büyüleyici Datça Yarımadası’nın en güzel koyl ...