maritbet girişmaritbet
Mehmet Şimşek ‘Bu yıl özelleştirmede hedef yakalanacak’

Mehmet Şimşek ‘Bu yıl özelleştirmede hedef yakalanacak’

Bakan Şimşek, "Yaklaşık 7 milyar dolar olan özelleştirme geliri hedefinin yakalanacağına, hatta bu tutarın üzerine çıkılacağına inancımız tam" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm dünyanın ekonomik sıkıntı içinde olduğu 2013 yılında, hedeflerinin çok üzerine çıkarak, özelleştirmelerden 12,5 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini belirterek, "Bu yıl da yaklaşık 7 milyar dolar olan özelleştirme geliri hedefinin yakalanacağına, hatta bu tutarın üzerine çıkılacağına inancımız tam" dedi.

Bakan Şimşek, Körfez fonlarıyla ve uluslararası yatırımcılarla görüşmeler yapmak üzere Katar'a gitmeden önce, özelleştirme uygulamalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin en işi şekilde tanıtılması için gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında yatırımcılarla her zaman önemli toplantılar yaptıklarını belirten Şimşek, ekonomik ve siyasi istikrarın, güçlü Türkiye'yi her geçen gün biraz daha öne çıkardığını söyledi. Büyük yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin muazzam olduğunu aktaran Şimşek, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapacağı görüşmelerin  özelleştirmeye ilgiyi de artırabileceğini belirtti.

AK Parti hükümetleri döneminde çok başarılı özelleştirmelere imza atıldığını belirten Şimşek, buradaki amaçlarının her zaman milletin hakkını koruyarak, hem kamunun hem de özel sektörün kazanacağı özelleştirmeler yapmak olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda da yapılacak özelleştirmelerin gerek zamanına gerekse de fiyatına çok dikkat ettiklerini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Gösterilen bu özen sayesinde, tüm dünyanın ekonomik sıkıntı içinde olduğu 2013 yılında, hedefimizin çok üzerine çıkarak, 12,5 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması yaptık. Bu yıl da yaklaşık 7 milyar TL olan özelleştirme geliri hedefinin yakalanacağına, hatta bu tutarın üzerine çıkılacağına inancımız tam. Yaptığımız görüşmeler neticesinde gerek yerli gerekse de yabancı ilgisinin çok yüksek düzeyde olduğunu açıkça söyleyebilirim. Sonuç olarak, önümüzdeki dönemde her zamanki gibi rekabetçi ve şeffaf ihalelerle, 2014 yılının da özelleştirme açısından başarılı bir yıl olacağını düşünüyorum."

"Özelleştirmelerden Hazine'ye aktarılan kaynak 40,7 milyar dolara ulaştı"

Özelleştirmelerden bugüne kadar elde edilen toplam tutarın 58,3 milyar dolara, Hazine'ye ve ilgili kuruluşlara aktarılan kaynaklar toplamının ise 40,7 milyar dolara ulaştığını belirten Şimşek, bu özelleştirmelerin sadece gelir odaklı olmadığının altını çizdi.

Söz konusu özelleştirmelerin, başta enerji sektörü olmak üzere önümüzdeki dönemde sektörlerin yapısal sorunlarına nasıl çözüm olduğunu herkesin göreceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Örneğin, elektrik dağıtım sektörüne bakarsak, yapılan özelleştirmeler sonucu kamunun sektörde payı kalmadı. Dağıtım şirketleri kamu mülkiyetinde olduğu dönemlerde etkin ve verimli bir şekilde işletilemiyordu. Tahsilat oranlarının düşük, kayıp kaçak oranının çok yüksek olması nedeniyle kamu dağıtım şirketleri, TETAŞ'tan aldıkları enerji bedelinin tamamını ödeyemediklerinden borç yükünün artmasına ve enerji KİT'leri arasında nakit akışı sorununa sebep oluyorlardı. Bu sürdürülemez bir yapıydı.

Yapılan özelleştirmeler sonucunda ise özel dağıtım şirketlerinin aldıkları enerji bedellerini ödemeleri sayesinde sektörde nakit akışında ciddi bir iyileşme gerçekleşti ve böylece kamuya önemli kaynak sağlandı. Buradan hem millet hem devlet hem de özel sektör kazançlı çıktı. Bunun yanı sıra, özel dağıtım şirketlerinin tahsilat oranlarında da önemli artış meydana geldi. Buna ek olarak, müşterilere sağlanan ödeme kolaylıkları, düzenli faturalama sonucunda ödemelerin düzene girmesi, tahsilat servislerinin sayısının artırılması, faturasını ödemeyen müşterilerin yakından takibi gibi unsurlar sayesinde özel dağıtım şirketlerinin tahsilat oranları yüzde 99 seviyesine yükseldi. Bu sayede kayıp kaçak oranlarının azalmasında da ciddi bir mesafe alındı. Özelleştirmesi yapılan diğer sektörlerde de benzer iyi sonuçları görebiliyoruz."

"Başarılı özelleştirme uygulamalarına aynı kararlılıkla devam edeceğiz"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu olumlu gelişmeler nedeniyle başarılı özelleştirme uygulamalarına aynı kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, yakın zamanda yapılması düşünülen özelleştirme uygulamaları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Özelleştirmelerde gösterilen istikrar, profesyonel yaklaşım, doğru zaman, doğru fiyat, şeffaflık ve açık rekabet ortamı, talebi ve dolayısıyla bedel artışını da beraberinde getirmiştir. Özelleştirme portföyümüzde bulunan şirket, varlık ve imtiyazların yanı sıra özelleştirmeye hazırlık için mevzuat çalışmaları devam eden spor-toto, at yarışları gibi yeni özelleştirme projeleri üzerinde de çalışıyoruz. Kamunun elinde kalan tek gaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın özelleştirilmesi de önümüzdeki dönemde gündeme gelebilecek. Haydarpaşa Gar ve Liman Dönüşüm Projesi de imar çalışmalarının tamamlanmasından sonra özelleştirme programına alınacak ve ilgi çekici özelleştirme projeleri arasına girecektir."

Yatırım toplantılarında rota Körfez sermayesi

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'ye daha fazla yatırım çekebilmek için Körfez fonlarıyla ve uluslararası yatırımcılarla görüşmeler yapmak üzere 5 günlük bir program kapsamında Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliklerine gidecek.
Bu ziyaretlerinde ilk olarak Katar'a gidecek ve Körfez'in "en güçlü" fon temsilcileri ile görüşecek Şimşek, kurulan temasların özelleştirme uygulamalarına ilgiyi de artıracağını söyledi. Şimşek, "Bölge petrol ve doğalgaz ihraç ettiği gibi sermaye de ihraç etmek zorunda. Dış fazlalarının tamamını kendi aralarında kullanmaları mümkün değil. Bu nedenle onlar için Türkiye önemli" dedi.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÖİB'den 11 taşınmazın satışına onay!
  • 01.12.2018 10:56

ÖİB'den 11 taşınmazın satışına onay!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB), 11 taşınmazın satışına onay verildi. ...

Adana ve Muğla'daki taşınmazlar özelleştirilecek!
  • 29.11.2018 10:52

Adana ve Muğla'daki taşınmazlar özelleştirilecek!

Adana'nın Karataş ile Muğla'nın Bodrum ilçelerindeki taşınmazların özelleştirmes ...

Özelleştirmeden 10 milyar TL gelir
  • 29.10.2018 10:16

Özelleştirmeden 10 milyar TL gelir

2019 yılı programına göre gelecek yıl özelleştirmeden 10 milyar liralık gelir el ...

ÖİB'den İstanbul'da taşınmaz satışı
  • 28.07.2018 10:13

ÖİB'den İstanbul'da taşınmaz satışı

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan İstanbul'daki 5 taşınmaz "satış" yönt ...

'Yenilenebilir enerjiye daha fazla teşvik gerek'
  • 12.04.2018 09:36

'Yenilenebilir enerjiye daha fazla teşvik gerek'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yenilenebilir enerjiye daha çok teşvik verilm ...

'Her yıl asgari 800 bin konuta ihtiyaç var'
  • 23.03.2018 15:59

'Her yıl asgari 800 bin konuta ihtiyaç var'

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek önemli açıkl ...