maritbet girişmaritbet
Osmanlı hanı turizme hizmet ediyor

Osmanlı hanı turizme hizmet ediyor

Osmanlı döneminde önemli ticaret şehirlerinden İzmir'in tarihi Kızlarağası Hanı, turistlerin uğrak yeri oldu

Osmanlı döneminde Doğu Akdeniz'in en önemli ticaret şehirlerinden olan İzmir'in han ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan Kızlarağası Hanı, bugün turizme hizmet ediyor.

İzmir'de tarihi dokusu en iyi dokunmuş hanlar arasında yer alan Kemeraltı Çarşısı içindeki Kızlarağası, Osmanlı mimarisinin kentteki en önemli eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Dört kapılı han, her gün yerli ve yabancı yüzlerce turisti ağırlıyor. İki katlı bedestenleri ve avlusu ile kentin konuklarının mutlaka ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Kızlarağası, tarihi bir yapıda alışveriş yapma ya da çay kahve sohbetleri yapma imkanı sunuyor.

Kızlarağası Hanı

Handaki dükkanlarda bulunan İzmirli ustaların yaptığı el sanatları ürünleri, alıcısı için İzmir'i hatırlatan bir anı olarak değer taşıyor. Halı, kilim, gümüş takı, deri kıyafetler ve hediyelik eşyalar, "İzmir'den bir hatıra kalsın" diyenlerden ilgi görüyor. Sahaflar, doğaltaş atölyeleri, antikacılar da meraklılarına alternatif ürünler sunuyor.

Otantik ortam, hanın rağbet görmesinde etkili

Hanın ilgi görmesinde alışveriş dışında başka bir etken de var. Çay sohbetlerini otantik bir ortamda yapmak ve fincanda pişen Türk kahvesini tatmak isteyenler de Kızlarağası'nın sürekli ziyaretçileri arasında yer alıyor. 

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kemeraltı'nın dünyanın en büyük açık alışveriş merkezlerinden olduğuna dikkati çekerek, geniş ürün yelpazesinin yanı sıra içinde barındırdığı tarihi eserlerle de önemli bir çekim merkezi olduğunu vurguladı. 

Kızlarağası Hanı

Hanın da Kemeraltı'nın markalaşmış yerlerinden biri olduğunu ifade eden Kaya, "Kızlarağası, Kemeraltı'nın yerli ve yabancı turist çekmesinde önemli merkezlerinden biri. Turistlere sunduğu özgün ürünlerin yanı sıra, İzmir'e gelen her turist, Türk kahvesi için buraya götürülüyor.  Kemeraltı için çalışmalarımız var. Kemeraltı'na daha fazla turist çekmeye yönelik çabalarımız var. Bu, elbette hanı da kapsayacak."

Kızlarağası Hanı

Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut'un Darüssaade (Osmanlı'da haremden sorumlu olan yüksek düzeydeki görevliye verilen isim) ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından İzmir'deki han ihtiyacı doğrultusunda 1744 yılında yaptırılan Kızlarağası, Osmanlı han mimarisine uygun olarak inşa edildi.

Kızlarağası Hanı

Yaklaşık 270 yıllık handa diğer Osmanlı hanlarında olduğu gibi çarşı ve avlu bulunuyor. Ticaretin en hareketli olduğu kentlerden İzmir'de uzun yıllar konuklarını ağırlayan han, doğudan kente gelen kervanların taşıdığı malların depolaması, pazarlaması ve tüccarlar ile kervanları barındırmak için kullanıldı.

Uzun mesafe hanı olduğu için iki katlı olarak tasarlanan yapının alt katı bir zamanlar develer, yükler, tacirler ve komisyoncuların buluşma noktasıydı. Üst kat ise geceyi İzmir'de geçirecekler için konaklama yeriydi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı 128 kamerayla izlenecek
  • 12.10.2016 12:37

İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı 128 kamerayla izlenecek

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, 176 hektarlık alanda kurulu Ta ...

Osmanlı hanı turizme hizmet ediyor
  • 16.05.2016 11:56

Osmanlı hanı turizme hizmet ediyor

Osmanlı döneminde önemli ticaret şehirlerinden İzmir'in tarihi Kızlarağası Hanı, ...