maritbet girişmaritbet
Sıla Grup'tan İran'a 700 bin dolarlık 2 hastane yatırımı

Sıla Grup'tan İran'a 700 bin dolarlık 2 hastane yatırımı

Sıla Grup, İran'da toplam bin 750 yataklı ve yaklaşık 700 milyon dolar yatırım bedeli olan 2 hastanenin ihalesini kazandı.

Sıla Grup Yöneti·m Kurulu Başkanı Dr. İhsan Şahi·n, ambargonun kaldırılmasının ardından İran'daki iş olanaklarını yakından izlediklerini belirterek, "İran'da kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilecek 13 bin yataklı 13 dev hastane ihalesinde, toplam bin 750 yataklı ve yaklaşık 700 milyon dolar yatırım bedeli olan 2 hastanenin ihalesini kazandık." dedi. 

Ambargo sonrası İran'daki iş olanakları ve bölgeye yönelik girişimleri konusunda AA muhabirine bilgi veren Şahin, İran Sağlık Bakanlığı ev sahipliğinde, 14-15 Mayıs'ta Tahran'da bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Şahin, toplantıda İran'da gerçekleştirilmesi planlanan sağlık ve ekonomik reform süreçlerinin tartışıldığını ve bu süreçlerin ilk adımı olarak kamu-özel sektör işbirliği modeliyle hayata geçirilecek 13 dev hastanenin yüklenici firmalarının belirlendiğini bildirdi. Güney Kore firmaları Samsung ve Daewoo başta olmak üzere 4 Koreli firmanın, 6 hastane projesini paylaştığını belirten Şahin, İtalyan Herrison, CMC firmalarının da 4 proje aldığını kaydetti. Türkiye'den ise Sıla Grup'un 2 projeyi üstlendiğini anlatan Şahin, "Ambargonun kaldırılmasının ardından İran'daki iş olanaklarını yakından izledik ve bunun sonucunda, İran'da kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilecek 13 bin yataklı 13 dev hastane ihalesinde, toplam bin 750 yataklı ve yaklaşık 700 milyon dolar yatırım bedeli olan 2 hastanenin ihalesini kazandık." diye konuştu.

"350 bin metrekarelik alana inşa edilecek"

Tahran'da bin, Kerman'da 750 yataklı üniversite hastanesi projesinin hizmete sunulması için İran Sağlık Bakanlığıyla mutabakat zaptı imzaladıklarını anlatan Şahin, "İhaleye ilişkin ana sözleşme ise 4 ay sonra imzalanacak. İnşası 6 ay içinde başlaması planlanan tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi olacak tesislerin yapımı, 3 yıl içinde tamamlanacak. Toplam 350 bin metrekarelik alanda yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek hastanelerin, işletme süresi ise 25 yıl olacak. Bu hastaneler, özellikle Tahran'daki İran'da yapılan ve yapılmakta olan en büyük projelerinden biri olacak." ifadesini kullandı.

Şahin, projeyle birlikte Türk mühendis, işletmeci, medikal alanda know-how sahibi yöneticilerin, İran'da önemli pozisyonlarda pozisyon alabileceğine dikkati çekerek, "Bu iki hastanenin operasyon büyüklüğü 5,5 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıyor. Projenin işletme döneminde, İran Sağlık Bakanlığı ve bizim çalıştıracağımız personel sayısının da 5 bin 500 olması planlanıyor. Bu sayının hastanelerde yer alacak biyomedikal malzemeci, eczane, çiçekçi, restoran ve market gibi unsurlarla 8-9 bine ulaşması öngörülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk banklarını arkamızda görmek istiyoruz"

İran Sağlık Bakanlığının hastanelerdeki yatak sayısını, mevcudun en az 2 katına çıkarmayı amaçladığına işaret eden Şahin, böylece gelecek 5 yılda en az 100 bin hastane yatağının daha potansiyele ekleneceğinin altını çizdi. Bunun kendileri için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Şahin, şu anda bin 750 yatak için sözleşme yaptıklarını, gelecekte ise bu sayıyı 15 bine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Şahin, projelerin finasmanına ilişkin sürdürdükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bu noktada Türk finans sektörünün, yatırımcılarını daha çok desteklemesi gerektiğini söyleyen Şahin, şunları kaydetti:

"İran'da bu pazara girmenin en önemli şartlarından ve avantajlarından bir tanesi, ülkenizin ekonomik kaynaklarının ve bankacılık sisteminin sizinle beraber olması yani yatırımcısını desteklemesi. Kore Eximbank'ının kendi firmalarına sağladığı destekler gibi, biz de Türkiye'de hangi destekleri alabiliriz ve bu pazara ülkemizin gücünü alarak nasıl girebiliriz diye araştırıyoruz. Türkiye Eximbank'ının da bizim ve bizim gibi yatırımcılara, İran ve yurt dışındaki diğer ülkelerde topa çok daha hızlı ve sağlam girip, çok erken pozisyon almamızı sağlayacak destekleri olacak diye ümit ediyoruz. Tüm yatırımcılar gibi Eximbank, Halkbank, Ziraat Bankası gibi kamu bankaları başta olmak üzere, Türk banklarını arkamızda görmek istiyoruz. Yurt dışında finans projelerine girerken, yanımızda eğer kendi bankalarımızı görürsek, o zaman herkesle mücadele edebiliriz."

Sıla Grup

Grup, sağlık alanında faaliyet gösteren 7 şirketin birleşmesiyle oluştu. Türkiye'de ve yurt dışında çok sayıda kamu, üniversite ve özel hastane ile sağlık merkezi inşa eden grubun, tamamlanmış 25 projesi bulunuyor. Sağlık sektöründe 11 ülkede yapım, işletme ve danışma hizmetleri sunan grup, ağını daha da genişletmeyi hedefliyor. 

Türkiye-İran

İran ile 2012 yılında 22 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi, 2015 sonu itibarıyla 10 milyar dolara kadar geriledi. 16 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başkanlık ettiği Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nden sonra (YDİK) yayımlanan bildiride, iki ülke ticaret hacminin orta vadede 30 milyar dolara çıkarılması hedefine yer verildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sıla Grup, İran'da yeni hastaneler yapacak
  • 14.09.2016 11:21

Sıla Grup, İran'da yeni hastaneler yapacak

Sıla Grup Yöneti·m Kurulu Başkanı Dr. Şahin, "İran'da kamu özel işbirliğiyle ger ...

Sıla Grup'tan İran'a 700 bin dolarlık 2 hastane yatırımı
  • 29.05.2016 11:50

Sıla Grup'tan İran'a 700 bin dolarlık 2 hastane yatırımı

Sıla Grup, İran'da toplam bin 750 yataklı ve yaklaşık 700 milyon dolar yatırım b ...

Rönesans Holding, Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temelini 20 Ağustos'ta atacak!
  • 18.08.2013 14:13

Rönesans Holding, Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin temelini 20 Ağustos'ta atacak!

Rönesans Holding, Yozgat'ın bugüne kadar yapılmış en büyük yatırımı gerçekleştir ...

Rönesans Holding, Sıla Grup ve Şam Yapı Ortaklığı Yozgat'a hastane yapıyor!
  • 17.08.2013 15:18

Rönesans Holding, Sıla Grup ve Şam Yapı Ortaklığı Yozgat'a hastane yapıyor!

Rönesans Holding, Sıla Grup ve Şam Yapı Ortaklığı tarafından Yozgat'ta yapılacak ...