maritbet girişmaritbet
Sınır ötesine konteyner kent yapılıyor!

Sınır ötesine konteyner kent yapılıyor!

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Suriye'nin Türkiye sınırına yakınına konteyner kent yapılıyor

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Suriye'nin Türkiye sınırına yakınına konteyner kent yapılıyor. Halep'in Azez ilçesine bağlı Siccu köyünde kurulacak bin konteynerden oluşan kampta 10 bin Suriyeli barınacak. Yaklaşık 95 dönüm alana kurulacak konteyner kentte yemekhane, sağlık ocağı, cami ve sosyal tesisler de yer alacak.

İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Koordinatörü Erhan Yemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep ve çevresindeki çatışmalardan kaçan Suriyelileri, Esselame dışındaki yeni kurdukları kamplara yönlendirdiklerini belirtti.

Suriye'deki en büyük proje

Bu kapsamda Siccu ve Şemmarin bölgelerine kurdukları kamplara çatışmadan kaçanları aldıklarını ifade eden Yemelek, ''İHH olarak sürecin başından itibaren Suriye içerisinde faaliyet gösteriyoruz. Halen Suriye'de çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl bir ilki gerçekleştirerek 700 konteynerden oluşan kampı Şemmarin bölgesine kurmuştuk. Şimdi bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Bin konteynerden oluşacak dev projemiz var. Şu anda Suriye'nin en büyük projesini yapıyoruz" dedi.

Yemelek, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Türkiye'de kurduğu kampların benzerini, Suriye tarafına biraz daha düşük standartlarda oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Çalışma kapsamında 300 konteynerin yerleştirildiğini vurgulayan Yemelek, çalışmaların bir ay sonra tamamlanacağını anımsattı. Suriyelilerin sorunlarını en aza indirmeye gayret ettiklerini ifade eden Yemelek, Esselame bölgesindeki kamplara 3 yıldır hizmet verdiklerini söyledi.

Düzensiz çadır yapılanmasından dolayı konteyner kent yapma kararı aldıklarını hatırlatan Yemelek, "Hava şartlarının uygun olmadığı dönemlerde büyük sıkıntı oluyor. Çadırdaki insanları konteynerlere aktardığımız taktirde Esselame bölgesini daha düzenli ve tertipli hale getireceğiz. İnşallah bundan sonra sınır ötesinde yaşam daha güzel olacak'' şeklinde konuştu. Yemelek, Esselame bölgesindeki sığınmacı sayısının ise 40 bini aştığını sözlerine ekledi. 

Buldukları boş binalara sığınıyorlar

Halep ve Azez ilçesinde savaşın etkisiyle evleri kullanılamaz hale gelen aileler, sınıra yakın bölgelerde buldukları boş binalara sığınıyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Halep ve Azez'de rejim güçlerince gerçekleştirilen bombardıman nedeniyle ev ve iş yerleri yıkılan aileler, daha güvenli yerlere göç ediyor. Bu kapsamda Türkiye sınırına yakın bölgelere gelen Suriyeliler, özellikle Azez dışında buldukları boş binalara sığınarak, yaşama tutunmaya çalışıyor. 

İHH ekipleri, Azez çıkışında terk edilmiş sebze haline sığınan Suriyeli ailelere acil yardım malzemeleri ulaştırmaya başladı. Ekipler, ayrıca acil ihtiyaçların yanı sıra ailelerin sığındıkları sebze halinde kapı, pencere gibi eksiklikleri gidermek için çalışma başlattı. 

Yaz okulunda eğitimler sürüyor

Öte yandan Azez'deki çoğunlukla yetim çocukların barındığı Şemmarin konteyner kentinde eğitimler sürüyor.
Çocuklara yaz okulu kapsamında Kur'an-ı Kerim ve yabancı dil eğitimi veriliyor. Çocuklar ise okulun yazın da açık olmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, her türlü ihtiyaçlarını karşılayan İHH Kilis ofisi ekibi ve Türk halkına teşekkür etti.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

414 konteyner kentte 691 bin depremzede yaşıyor
  • 12.02.2024 13:52

414 konteyner kentte 691 bin depremzede yaşıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya X hesabından konteyner kentlerle ...

Adıyaman'daki "Sakarya Kardeşlik Kent"te yaşam başladı
  • 07.04.2023 13:57

Adıyaman'daki "Sakarya Kardeşlik Kent"te yaşam başladı

Adıyaman'da altyapı ve sosyal donatıları Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafında ...

Malatya'daki en büyük konteyner kente 8 bin depremzede yerleştirildi
  • 23.03.2023 11:55

Malatya'daki en büyük konteyner kente 8 bin depremzede yerleştirildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin büyük yıkıma neden o ...

Afşin'deki konteyner kentler depremzedelere yuva olacak
  • 15.03.2023 17:37

Afşin'deki konteyner kentler depremzedelere yuva olacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Afşin ilç ...

Adıyaman Gölbaşı'nda 1000 ailenin kalacağı konteyner kent oluşturuluyor
  • 13.03.2023 14:12

Adıyaman Gölbaşı'nda 1000 ailenin kalacağı konteyner kent oluşturuluyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adıyaman' ...

Adıyaman'da tam donanımlı 500 konteynerlik kent kuruldu
  • 08.03.2023 15:34

Adıyaman'da tam donanımlı 500 konteynerlik kent kuruldu

Depremzedelerin kalmaya başladığı ve kurulumun devam ettiği konteyner kentte, 50 ...