maritbet girişmaritbet
Süleyman Şah Türbesi’nin Türkiye açısından önemi ne?

Süleyman Şah Türbesi’nin Türkiye açısından önemi ne?

Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah'ın mezarı, Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprağı olma özelliğine sahip

Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak olan ve üzerinde Süleyman Şah Türbesi bulunan alan Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip. 10 bin 96 metrekarelik alan üzerinde, 1973 yılında inşa edilmiş olan türbe Türk askerleri tarafından korunuyor. Türbe içerisinde Süleyman Şah'ın naaşı bulunuyor.

Süleyman Şah Türbesi nerede?

Suriye'nin Halep ilçesi Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan türbe Türkiye Cumhuriyeti'nin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması kapsamında sınırlarımız içerisinde kaldı. Türbenin hemen yanında ise 1938 yılında Jandarma Karakolu inşa edildi. Suriye Hükümeti'nin Tabka Barajı'nın bitirileceği ve türbenin Esed Baraj Gölü'nün sular altında kalacağını bildirmesinin ardından Süleyman Şah'ın türbesi ve karakol Halep'teki yeni yerine taşındı.

Türbenin tarihçesi

Yapımı ilk olarak 1144 yılında Halep Emiri Zengi Atabek tarafından başlatılan ve oğlu Nureddin tarafından tamamlanan Süleyman Şah Türbesi, Selahaddin Eyyubi tarafından koruma altına alındı. Moğollar'ın 1260 yılında yıktığı türbe yaklaşık 250 yıl boyunca bakım görmedi. Ancak Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim bölgeyi fethettikten sonra Süleyman Şah Türbesi'ni restore ettirdi. Türbe bugün, Caber Kalesi'nde değil daha sonra taşındığı Karakozak bölgesinde yer almakta.

Süleyman Şah Kimdir?

1227 yılında vefat eden Süleyman Şah; Kaya Alp'in (Kutalmış) oğlu, Ertuğrul Gazi'nin babası, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesidir. Oğuzlarız Kayı boyundan olan Şah, Moğolların Orta Asya'yı istila etmesi üzerine 13. YY'da Türkistan'dan batıya doğru göç etmeye karar verdi. Süleyman Şah, 1214 yılında Erzincan ve Ahlat etrafına yerleşti. Fırat Nehri'nde boğularak ölen ve Caber Kalesi'ndeki kümbete gömülen Şah'ın mezarı, yeri değişimine rağmen halen Türk topraklarında bulunuyor.

 

Yorum Yaz