maritbet girişmaritbet
Tarihi Su Yolu Şehirleri projesi görücüye çıktı

Tarihi Su Yolu Şehirleri projesi görücüye çıktı

Türkiye’de bir ilk olan “Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesinin lansmanı gerçekleştirildi.

Medeniyet tarihinin, suyun tarihi ve hikâyesiyle bir olduğu gerçeğinden hareketle Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nce hayata geçirilen “Uluslar Arası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesinin basın lansmanı yapıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki Otağ-ı Hümayun'da gerçekleştirilen programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı ve basın mensupları katıldı.

SU KASİDESİ'Nİ SU SANATIYLA ANLATTIK

Fuzuli'nin Su Kasidesi'nin her bir dizesini 33 ebru eseri ile “Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projesi için buluşturan Hikmet Barutçigil, “Âb-Rû'larda Su Kasidesi" ismiyle açılacak sergide yer alacak eserlerin tanıtıldığı katalog üzerinden çalışmasını anlattı. Barutçugil, "Su kasidesini su sanatıyla anlatmak bizi duygulandırdı ve heyecanlandırdı. Su Kasidesi, Nur-u Muhammedi'yi anlatıyor. Bir yıl süren çalışmanın sonucu 32 beyitten oluşan Su Kasidesi'ni, bir de kapak ilave ederek, 33 eserle yani tespih sayısına eşitleyerek ebruyla buluşturduk" diye konuştu.

HEYECAN VERİCİ BİR ÇALIŞMA

“Âb-Rû'larda Su Kasidesi" çalışmasının çok heyecan verici olduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Su Kasidesi, hepimizde anlamlı bir yeri olan ve Hz. Muhammed'e bir övgüde bulunacağımız zaman okuyacağımız beyitlerden oluşuyor. Bu eserin suya yansımasını görmek hepimiz açısından heyecan verici bir olay" dedi.

TARİHİ YARIMADAYA ESENLER'DEN SULAR TAŞINDI 

Türkiye'de ilk kez  “Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” adlı bir zirve gerçekleştirildiğinin altını çizen Göksu, "Balkanlar'dan Amasya'ya uzanan bir yolculuk olacak bu. Yaklaşık 9 ülkeden, su ile anılan 9 şehrin katılacağı, suyun kültüre nasıl yansıdığı 22 Mart Dünya Su Günü'nde görülecek. Yerel yönetim olarak bizim buradaki rolümüz, bir sanat eseri ortaya çıkarmak ve katkı sağlamak. Bunun yanı sıra Esenler, çok önemli bir su şehri. Tarihi yarımadanın bütün su akışkanlıklarının ayarlandığı, tarihi yarımadaya giden tüm su yollarının geçtiği yer Esenler ve  Esenler'de çok önemli tarihi su terazilerinin, su kemerlerinin olduğu bir ilçe. Bu açıdan şehrin bu yönünü de ortaya çıkarmak, şehrin bu yönden de tanıtılmasına katkı sağlamak ve tarihi su terazilerinin, su kemerlerinin buradaki varlığını hatırlatmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Projemizin startını Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak'ın katılımlarıyla gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

DÜNYA SU GÜNÜ'NDE BİR İLK GERÇEKLEŞECEK

21-23 Mart tarihleri arasında; Filibe (Bulgaristan), Niş (Sırbistan), Köstence (Romanya), Travnik (Bosna Hersek), Bar (Karadağ), Prizren (Kosova), Berat (Arnavutluk), Ohri (Makedonya) ve Kavala (Yunanistan) şehirleri yani 9 Balkan ülkesinden 9 şehir ilk olarak Esenler'de "Su yolu birlikteliği" kuracak. 22 Mart Dünya Su Günü'nde gerçekleştirilecek "Su Yolu Şehirleri Buluşması", Balkan ülkelerinden gelen Belediye Başkanları ve sanatçıların da katılımıyla Esenler'de gerçekleşecek.

SERGİ VE KONSERLER RENK KATACAK

Fuzuli'nin Su Kasidesi'nin her bir dizesini 33 ebru eseri ile anlatan Hikmet Barutçigil'in “Âb-Rû'larda Su Kasidesi" isimli serginin açılışının da gerçekleştirileceği programda, Tuluyhan Uğurlu "Su Resitali" konseri verecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi Su Yolu Şehirleri projesi görücüye çıktı
  • 18.03.2017 14:57

Tarihi Su Yolu Şehirleri projesi görücüye çıktı

Türkiye’de bir ilk olan “Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması” projes ...