maritbet girişmaritbet
Üsküdar Valide-i Atik Camisi koruma altına alınacak

Üsküdar Valide-i Atik Camisi koruma altına alınacak

Mimar Sinan'ın son eseri olarak bilinen Üsküdar Valide-i Atik Camisi'nin korunarak restorasyonunun yapılmasına ilişkin rapor kabul edildi.

İBB Meclisi'nin eylül ayı toplantısının ikinci birleşimi, Saraçhane'deki belediye binasında gerçekleştirildi.

Meclis'te gündeme gelen "1/5000 ölçekli Üsküdar Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı" hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu, oylamaya sunuldu. Rapor, oy birliğiyle kabul edildi. 

Müze dışında kullanımına izin verilmeyecek 

Rapora göre, Valide-i Atik Cami ve Külliyesi alanının inşa edildiği dönemdeki özgün yapısının korunması ve asli fonksiyonlarına uygun olarak kullanılması sağlanacak. Yaklaşık 100 bin metrekare olduğu belirtilen alandaki uygulama, ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak avan projesine göre yapılacak. Hamam yapısının özgün haline getirilmesi için de gerekli çalışmalar gerçekleştirilecek. Bölgenin esas fonksiyonu veya bu fonksiyona uygun olarak düzenlenecek müze dışında kullanımına izin verilmeyecek.

Proje çerçevesinde, İstanbul'un ikinci büyük klasik devir külliyelerinden olduğu belirtilen Valide-i Atik Külliyesi'ne yeniden kültür odağı olması için işlev kazandırılması amaçlanıyor. 

CHP'li İBB Meclis Üyesi mimar Esin Hacıalioğlu, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. 

Rapora CHP grubunun "evet" dediğini belirten Hacıalioğlu, "Şu anda koruma planında burası tamamen özgün haliyle korunacak. Cami, hamam özellikle kendi özgün yapısına uygun yapılacak. Özellikle hamam kısmı için müze olarak söylüyorlar. Biz diyoruz ki burası olduğu gibi korunsun, tarihi çevredir, İstanbul'un tarihi kültürel mirasıdır. Bütün bunlara dikkat edilsin" diye konuştu.

Hacıalioğlu, Mimar Sinan'ın oradaki hamam yapısının önemli olduğuna dikkati çekerek, "Neden çok önemli? Normal şartlarda inşaatlarda duş alma konusunda sıkıntılar yaşarız. Mimar Sinan sırf işçiler için yapmış o hamamı. Çift kubbelidir o hamam. O hamam için farklı teklifler getirdiler, biz 'hayır' demiştik o zaman. Ben imar komisyonundaydım o dönem. 'Hayır' demiştik ve çok da güzel bir karar almıştık. 'Hepsi korunacak' diye karar almıştık" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üsküdar Valide-i Atik Camisi koruma altına alınacak
  • 17.09.2015 09:31

Üsküdar Valide-i Atik Camisi koruma altına alınacak

Mimar Sinan'ın son eseri olarak bilinen Üsküdar Valide-i Atik Camisi'nin korunar ...