maritbet girişmaritbet
Van depreminde emsal olacak ilk tazminat 900 bin lira

Van depreminde emsal olacak ilk tazminat 900 bin lira

İki yıl önce Van'daki 7.2'lik depremde hayatını yitirenlerin yakınlarının açtığı ilk tazminat davası sonuçlandı.Mahkeme Safa apartmanının sahibi Nezir Baş'ın hayatını kaybeden 3 kişiye yasal faiziyle 900 bin lira ödemesine karar verdi

23 Ekim 2011 günü meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki Van depreminde yıkılan Kazım Karabekir Caddesi'ndeki Safa apartmanının sahibi Nezir Baş hakkında, binanın enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Emel ve Özgür Subaşıay ile Hanım Yavaş'ın yakınları tarafından açılan maddi ve manevi tazminat davası sonuçlandı. Van 1. ve 3. Asliye Hukuk mahkemeleri Safa apartmanının sahibi Nezir Baş'ın, ölen üç kişi için yasal faizi hariç 684 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Emsal bir karar olacak

Bugün'ün haberine göre; Müşteki avukatlarından Mustafa Aladağ, mahkemenin verdiği kararın, depremin ardından tazminat hukuku bağlamındaki ilk karar olduğuna dikkati çekti. Aladağ, bu kararın, depremde yaşamını yitiren ve sakat kalan kişilerin açtıkları başka davalar için de emsal oluşturacağını söyledi. Safa apartmanının enkazında 20 kişinin hayatını kaybettiğini  anımsatan Aladağ şöyle konuştu:

"Apartman sahibi Nezir Baş, depremde hayatını yitiren 3 kişinin yakınlarına yasal faiz ve avukatlık ücreti  hesaplan-dığında yaklaşık 900 bin lira tazminat ödeyecek. Mahkeme, deprem sırasında binanın sahibi olan Nezir Baş'ın, kusursuz bir şekilde sorumlu olduğuna, kusurlu olsun ya da olmasın binanın yıkılması dolayısıyla da ölen kişinin yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetti."

'Bina sahipleri sorumlu'

Mahkemenin depremlerin, kişilerin sorumluluğunu ortadan kaldıracak bir durum olmadığı şeklinde karar tesis ettiğini vurgulayan Aladağ, bina sahiplerinin kusurları bulunmasa dahi yeni borçlar kanununun 69. maddesi uyarınca sorumlu olduklarına hükmedildiğini belirtti.

'Ölüm şart değil'

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sami Çaprak: Ev sahibi depreme dayanıklı ev yapmadığı ve yıkıldığı için kusurludur. Bu nedenle tazminat ödemeye mahkûmdur. Buna 'haksız fiil tazminatı' denir. Burada sadece ölüm olması gerekmez. Ev içi kazalar için de aynı durum geçerli. Kiracı da dava açabilir. Mağdur kişilerin her iki tazminatı 3 yıl içinde açma hakkı var.

'Yargıtay'dan geçmesi lazım'

Avukat Halil Doğan: Kararın emsal olması için Yargıtay'dan geçmesi gerekiyor. Ama diğer kararları psikolojik olarak etkileyebilir. Ayrıca burada mal sahiplerinin diğer sorumlulara (müteahhit, mühendis, kontrolör) rücu hakkı da var. Yani işten anlamayan bir arsa sahibi müteaahhide işi veriyorsa, ödemek zorunda kaldığı tazminatı o kişilerden ister.

Haber7.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

"Van yeniden inşa edildi"
  • 14.10.2018 14:20

"Van yeniden inşa edildi"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar TOKİ ile yaklaşık 3 milyar ...

Akşan Yapı’dan çelik kullanımı
  • 01.02.2012 16:42

Akşan Yapı’dan çelik kullanımı

Çelik üreticisi ve çelik yapı sistemleriyle konut üreticisi olan Akşan Yapı Kent ...