maritbet girişmaritbet
Van'da yatırım yapacak 100 firma başvurularını yaptı

Van'da yatırım yapacak 100 firma başvurularını yaptı

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazi·be Merkezleri· Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi·" kapsamında 100 firma Van için başvuruda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, 23 ilin kalkınmasına yönelik "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazi·be Merkezleri· Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi·" çerçevesinde Van'a ilgi büyük oldu.

Girişimciler için büyük fırsatlar sunan programdan yararlanmak isteyen yatırımcılar, bölgedeki ajanslar aracılığıyla başvurularını Kalkınma Bankasına iletti.

Çok kapsamlı bir teşvik paketi olan program kapsamında Van'da yatırım yapmak isteyen 100 firma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) kesin başvurularını yaptı.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cazibe Merkezleri Programı için başlatılan ön başvuru döneminin sona erdiğini, kesin başvuru döneminin başladığını söyledi.

Yatırımcıların Kalkınma Bankası ve DAKA'ya direkt başvuru yapabildiğini belirten Demirci, "Ajansımıza 100 proje için başvuru aldık. Bunun yanında Kalkınma Bankası aracılığıyla da başvuru yapanlar var. Bunların da 30'a yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Ajansımıza yapılan kesin başvurularla yatırım tutarı 1 milyar liraya ulaştı. Kalkınma Bankasına yapılan başvurularla bu rakam 1 milyar 600 milyona çıkacak." dedi.

"Yabancı yatırımcının gelmesini bekliyoruz"

Başvurularda sektörel bir sınırlamanın olmadığını, birçok alanda başvuru aldıklarını dile getiren Demirci, şöyle devam etti:

"Makarna ve parke taşı için de iş makinesi, mobilya üretimi ve savunma sanayisinde zırh üretimi için de başvuranlar var. Cazibe Merkezleri Programı ile verilecek teşvikler çok daha yüksek kazanç sağlayacak. Bugüne kadar sadece ajansımıza yapılan başvurularda Almanya merkezli bir firmanın iş makineleri üretimiyle ilgili bir yatırım talebi var. Yine İranlı bir yatırımcının Türk ortaklığıyla yaptığı bir başvuru var. Bu sayının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Daha fazla yabancı yatırımcının buraya gelmesini bekliyoruz."

"12 bin kişi istihdam edilecek"

Demirci, nitelikli, katma değeri yüksek ve istihdam açısından verimli olacağı değerlendirilen projelerin destekleneceğine işaret etti.

Bu yıl içinde ikinci bir çağrının olabileceğini, olmazsa da 2018'de bir çağrı döneminin başlayabileceğini anlatan Demirci, şunları kaydetti:

"10 yıl boyunca devam edecek bu program, bölgede tarih boyunca yapılan en büyük teşvik programıdır. İstihdamı da çok etkileyecek. İlimizde kayıtlı işsiz sayısı 40 bin civarında. Yapılan başvuruların yatırıma dönüşmesi halinde 12 bin kişi istihdam edilecek. Bir yıl içinde işsiz saysını yüzde 20 azaltmak çok önemli bir durum. Bunu önümüzdeki beş yıl için de düşündüğümüzde Van'ın olumlu anlamda tanınmayacak hale geleceğini göreceksiniz."

"Yüzyılın en önemli projelerinden biri"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler de yapılacak yatırımları çok önemsediklerini ve proje kapsamında 5 üyelerinin yatırım için başvuru yaptığını söyledi.

Üyelerinin 30 milyon liralık yatırım kararı aldıklarını, bunun sevindirici olduğunu dile getiren Güler, şöyle konuştu:

"Üyelerimizin, inşaat, sağlık, tarım ve kozmetik sektörlerinde yatırım yapması söz konusu. Üyelerimizin bu yatırımıyla yaklaşık 450 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Bu yatırımların devamının da geleceğini düşünüyoruz. Bölgenin kalkınması, büyümesi ve kültürel değişimin gerçekleşmesi için ekonomik olarak kalkınmak gerekiyor. Bölge olarak ekonomik anlamda geri kalmışlık var. Programın bu anlamda büyük katkısı olacak. Bu program, yüzyılın en önemli projelerinden biridir. İnsanları bölgeye yatırım yapmaya çağırıyoruz. Bu imkanlar büyük avantaj. Zaten bölgemizde büyük bir pazar var. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor."

Van'da yatırım kararı alan Muşlu iş adamı Yavuz Yıldız da 17 yıldır bölgede kapı ve pencere üretimine yönelik çalıştıklarını anlattı.

Yıldız, "İnşaat sektöründe daha önce burada olmayan bir sektör üzerinde çalışmamız var. Yeni yatırımımızın gerçekleşmesiyle yaklaşık 40 kişiye istihdam sağlayacağız. İlerleyen yıllarda bu rakamı 400'e çıkarmayı planlıyoruz. Bu programla inşaat ürünlerini ihraç etmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrik faturasının yüzde 30’u devletten
  • 26.01.2018 09:47

Elektrik faturasının yüzde 30’u devletten

Hükümet, gelir dağılımında eşitlik sağlamak, az gelişmiş bölgelerde istihdam, ür ...

Cazibe Merkezleri Programı, Doğu'yu kalkındıracak!
  • 11.03.2017 15:55

Cazibe Merkezleri Programı, Doğu'yu kalkındıracak!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Cazibe Merkezleri Programı'na bekledik ...

'Daha fazla istihdam, çarkların daha fazla dönmesi demek'
  • 07.03.2017 13:15

'Daha fazla istihdam, çarkların daha fazla dönmesi demek'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Cazib ...

Van'da yatırım yapacak 100 firma başvurularını yaptı
  • 03.03.2017 10:17

Van'da yatırım yapacak 100 firma başvurularını yaptı

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazi·be Merkezleri· Programı ve Yatırım ve D ...

Cazibe Merkezleri Programı'na rekor başvuru!
  • 24.02.2017 10:45

Cazibe Merkezleri Programı'na rekor başvuru!

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'na 23 milyar lira tutarı ...

Cazibe Merkezleri Programı ile 10 bin kişiye istihdam
  • 11.02.2017 10:46

Cazibe Merkezleri Programı ile 10 bin kişiye istihdam

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, MÜSİAD ve TÜSİAD'da Cazibe Merkezleri Programı ile ...