maritbet girişmaritbet
'Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ülkenin yüz akıdır'

'Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ülkenin yüz akıdır'

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımını üstlenen IC Holding’in patronu İbrahim Çeçen, önemli açıklamalarda bulundu.

47 yıllık meslek hayatında birçok inşaata imza atan IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen, Sabah Gazetesi'nin köşe yazarı Dilek Güngör'e Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

İşte o açıklamalar: 

Mühendislik ve mimarlık harikasıdır 

Bu projenin ismi Kuzey Marmara Çevreyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'dür. Mühendislik ve mimarlık harikasıdır. Çünkü, dünyada 4 karayolu gidiş, 4 geliş ortadan da demiryolu hattının geçtiği benzer bir köprü yok. 322 metre kule yüksekliği, 59 metre genişliği, 1.408 metre açıklığıyla dünyada bir ilktir. İhalede 5-6 grup yarıştı. Hepsi iki katlı yapmak istiyordu. O zaman Boğaz'da 15 metrelik bir kutu ortaya çıkacak ve kaba görünecekti. Biz fark sağlamak istedik. Tek satıhta çözdük. Boğaz'a mimari açıdan estetik getirdik. 21. yüzyılın teknolojisine ve mimarlığına yakışan bir köprü oldu. Hem köprüyü hem de otoyolu Yap-İşlet-Devret modeliyle 3 yıl 3 ayda tamamladık. Bu rekordur. Köprü, Gezi olayları ve 17-25 Aralık'ta hedefti. Bu zorluklara ve engellere rağmen bitiş süresi aksamadı. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Ulaştırma bakanlarımız devamlı önümüzü aştılar.

FETÖ'CÜLERE TAKILDIK

Ne tür sıkıntılar yaşadınız?

Destek olanlar kadar köstek olanlar da vardı. Onları da belki ileride afişe ederiz. Fren yaptırıp, ayağımıza çelme takan kuruluşlarla mücadele ettik. Bürokrasiden de köstek olanlar oldu. Bu proje devletin projesiydi. Başarılı olacak diye korkanlar engellemek için çok uğraştı. Hükümeti hedef alanlar burayı engellemeye çalıştı.

6 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Finansman konusunda bir sorun oldu mu?

Mesela finansman anlaşmasına 6 bankayla başladık. Ön anlaşma yaptık. Büyük bir özel sektör bankamız son anda Gezi olayları sırasında 'Ben yokum' dedi. Para hassastır, telde duran kuş gibidir, taş atsan hepsi uçar. Böyle olunca diğerleri de 'Ne oluyor?' diye düşündü. Onları tekrar dolaşıp ikna ettik. Zaman kaybettik.

Kaç kişiye istihdam sağladınız?

İstihdam ettiğimiz kişi sayısı 6 bine kadar çıktı. 1.000'e yakın iş makinesi vardı. Gecegündüz 7/24 çalışıldı.

BU KÖPRÜ KARİYERİMİ YÜKSELTTİ

Birinci köprünün yapımına 6 firma başvurdu, hiçbir Türk firması yoktu. İkincide de 5 grup arasında Türk firması bulunmuyordu. Ama burada 13-14 firmadan 4'ü Türk'tü. Bu da Türk mühendisliğinin 30 yılda nereden nereye geldiğini gösteriyor. Projede bir okul gibi 200 genç mühendis yetiştirdik. Bunlar başka yerlerde de görev alacaktır. Dünya inşaat sektöründe, fakültelerde ve sivil toplum kuruluşlarında da proje takip ediliyor. Hemen hemen her ülkeden 300 ayrı grup yapım metodolojisini görmeye geldi. Bu büyük bir iftihardır. 47 yıllık meslek hayatımda birçok inşaat yaptım. Ama bu, yaptığımız işler içinde kariyerimi yükselten bir eserdir. Böyle bir eseri yapmak büyük bir şanstır, imkândır. Devletimize teşekkür ediyorum. Bu kıtaları birbirine bağlayan eserdir. Türkiye'ye son dönemde sırtını dönmeye çalışan Batı'nın gözü de açılacaktır. Bu ülkemizin gurur kaynağıdır. Ülkenin de firmamızın da yüz akıdır.

TEKLİFLER GELİYOR

Size de dünyadan teklifler geliyor mu? 

Bu köprüyü yapmak bizim için büyük bir referans oldu. Bu referanslarla Rusya'da projeler yaptık. St. Petersburg'da 2.2 milyar euroluk otoyol ve köprü projesini bu ay sonunda bitireceğiz. Havalimanı yaptık teslim ettik. Moskova-St. Petersburg arasında otoyol yapıyoruz, 2018'e yetiştireceğiz. Bu projeyi bitirdikten sonra dünyanın her yerinden teklif geliyor.

GİDİŞ-GELİŞ 3 DOLAR ARTI KDV OLACAK

7 yıl 8 ay 20 gün işleteceksiniz. Harcadığınız parayı çıkarır mı? 

Para kazanmayı ikinci planda tutuyoruz. Bizim için en önemli şey bu şerefe nail olmaktır. Türk mühendisine bu gururu yaşatmaktır. Biz parayı başka işlerden de kazanırız. Hesap kitap elbette yapıyoruz ama 'çok para kazanalım' diye bu işe girmedik, fark sağladık.

Günlük araç geçişi nedir? 

O araç sayısı tutturulamazsa Hazine garantisi var değil mi? 135 bin günlük araç geçecek. Hazine garantisi var ama ben köprünün boş kalacağını düşünmüyorum. Birkaç ayda belki günlük geçiş sayısı tutmayabilir fakat sonra oturur. Köprü, kendi kendini amorti edecektir. Öncelikle büyük araçları buraya kaydıracaklar.

Fiyat gidiş-geliş mi? 

Evet. Gidiş-geliş 3 dolar+KDV olacak. Her yıl başında yeni kura göre belirlenecek. Fiyat Avrupa'daki otoyollara ve köprülere göre ucuz.

YABAN HAYVANLARINA KÖPRÜ YAPTI

Ne kadar ağaç kestiniz? 

Bu imaj çok işlendi. 381 bin adet ağaç kesildi. Bunun yerine 2.8 milyon adet yol çevresine diktik. Eylül ayında daha da hızlanacağız. Günde 7 bin ağaç dikiyoruz. 2.3 milyon ağaç daha dikeceğiz. 5 milyon 100 bin ağaç dikmiş olacağız. Orman Bakanlığı ile protokol yaptık. Kestiğimizin 15 katından fazla ağaç dikeceğiz. Yaban hayvanları için de otoyol üzerine iki adet ekolojik köprü yaptık. Buradan geçecekler.

İKİ TÜNELE EROL OLÇOK VE OĞLUNUN ADI...

Otoyol uzunluğu nedir? 

Bu proje sadece köprü değil, 215 kilometre 4 gidiş, 4 geliş otoyolu da kapsıyor. Bu da Türkiye'de şu anda yapılmış otoyolların en büyüğüdür. Otoyolda 35 adet 13.5 kilometrelik viyadük var. 2 tane de 3 kilometre tünel var. Birisine Erol Olçok diğerine de oğlu Abdullah'ın adını vermeyi düşünüyoruz. Açılışı onunla yapacaktık, büyük kaybımız. Allah rahmet eylesin. Onun ekibiyle açılışı yapacağız.

ÜNİVERSİTEDE 14 BİN ÖĞRENCİ

Ağrı'da yaptırdığı devlete bağışlanan İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin 14 bin öğrenciye ulaştığını anlatan Çeçen, "Ağrı'nın 110-120 bin nüfusu var. Bunu yüzde 10 artırdı. Öğrencilerden 850'sine burs veriyoruz. Şimdiye kadar burs verip mezun ettiğimiz öğrenci sayısı 11 bin kişiyi buldu" dedi. IC Holding'in turizm yatırımlarından bahseden Çeçen, "Antalya da 3 bin yataklı 3 otelimiz var. Hilton Bomonti'nin yatak kapasitesi ise 1.800. Rusya'da yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir düşüş var. Önemli olan 2017'yi kaybetmemek. Enerjide de 1.5 milyar kwh'lik 7 adet hidroelektrik santral, 7 milyar kwh'lik termik santrallerimiz var. Trakya dağıtım işini yapıyoruz. Havalimanı, limanlar ve yeme-içme sektöründe de varız. Enerjide hedeflerimiz şaştı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 6 yaşında!
  • 26.08.2022 16:49

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 6 yaşında!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, mega projelerden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ...

İstanbul’un köprüleri Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için aydınlatıldı
  • 02.07.2022 11:17

İstanbul’un köprüleri Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için aydınlatıldı

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, Denizcilik ve K ...

İstanbul’un köprüleri skolyoz hastalığına dikkati çekti
  • 18.06.2022 09:41

İstanbul’un köprüleri skolyoz hastalığına dikkati çekti

İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, skolyoz hastalı ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Münih Teknik Üniversitesi öğrencilerini ağırladı
  • 18.05.2022 11:23

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Münih Teknik Üniversitesi öğrencilerini ağırladı

Münih Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri Yavuz Sultan Selim Köp ...

FSM ve YSS köprüleri "Polis Haftası" için kırmızı ve maviyle ışıklandırıldı
  • 05.04.2022 10:34

FSM ve YSS köprüleri "Polis Haftası" için kırmızı ve maviyle ışıklandırıldı

İstanbul'un simge noktalarından Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Yavuz Sultan Selim ...