maritbet girişmaritbet
Zeytinburnu Kuran Sitesi'ne 7 yıl önce göçer raporu verilmiş!

Zeytinburnu Kuran Sitesi'ne 7 yıl önce göçer raporu verilmiş!

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm nedeniyle iki yıl önce boşaltılan ve geçtiğimiz günlerde çöken Kuran Sitesi'de 7 yıl önce olumsuz rapor verilmiş.

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Semih Tezcan'ın, Zeytinburnu'nda iki kişiye mezar olan Kuran Sitesi'yle ilgili 2009 yılında “göçer” raporu verdiği ortaya çıktı.

Zeytinburnu'nda bir anda yerle bir olarak iki kişinin ölmesine 17 kişinin de yaralanmasına neden olan Kuran Sitesi'ne 2009 yılında ‘Göçer' raporu verilmiş. 25 Kasım 2009 tarihinde bina sakinlerinin isteği üzerine yerinde incelemeler yapan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Semih Tezcan, şu raporu yazdı:

“Kuran Sitesi'ndeki 3 Bodrum, 1 zemin kat, 7 normal kat ve 1 çatı katından oluşan binanız, P25 Metodu ile değerlendirilmeye tabi tutulmuş ve yapılan hesaplar sonucu binanız ‘göçer' nitelikte bulunmuştur. Can güvenliği açısından binanızın usulünce ya güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden inşa edilmesi tavsiye edilir.”

‘Ara duvarlar yıkılmış'

Milliyet'e konuşan Prof. Dr. Semih Tezcan, binanın bu zamana kadar yine de iyi dayandığını belirterek, “Zeytinburnu'nda birçok binada aynı sıkıntı var. Çünkü o bölgede zemin çok yumuşak ama bina sağlam bir şekilde yapılsaydı bu tabloyla karşılaşmazdık. Öncelikle bina yapılırken malzemeden çalınmış. Binadaki kolon kalınlıkları olması gerekenden daha ince. Binanın zemin katında yer alan işyerinin inşaatı için ara duvarlar yıkılmış. Bu da binanın dayanıklılığını azaltmış.Binadaki beton kalitesi oldukça düşük” dedi.

‘Taşıyıcı sistem zayıf'

Raporu yazarken küçük bir depremde binanın yıkılacağını saptadıklarını ifade eden Prof. Dr. Semih Tezcan, binanın taşıyıcı sisteminin zayıf olduğunu ifade etti. “Zemininin kötü olması ve inşaat sırasında yapılan hatalar neticesinde binada zamanla zemin oturması yaşanmış ve bu da yapının gerginliğini artırmış olabilir” diyen Prof. Dr. Semih Tezcan, “Yağışlar etkisini gösterince, zemin yumuşamış ve bina bir anda çökmüş olabilir. Bu tarz yapıların ya güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Raporu 7 sene önce yazmamıza rağmen hiçbir işlem yapılmamış” diye konuştu.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu Kuran Sitesi'ne 7 yıl önce göçer raporu verilmiş!
  • 18.01.2017 09:39

Zeytinburnu Kuran Sitesi'ne 7 yıl önce göçer raporu verilmiş!

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm nedeniyle iki yıl önce boşaltılan ve geçtiğimiz ...

'Zeytinburnu'nda çöken binada neden yıkım yapılmadı?'
  • 17.01.2017 08:24

'Zeytinburnu'nda çöken binada neden yıkım yapılmadı?'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, Zeytinburnu'nda çöken Kuran Sit ...