maritbet girişmaritbet
ÇATIDER’e göre 16 milyon binanın yalıtımı yok!

ÇATIDER’e göre 16 milyon binanın yalıtımı yok!

Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen ve 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan çatı kaplamaları sektörünün sivil toplum örgütü Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), 10. yılını kutladı

 

Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen ve 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan çatı kaplamaları sektörünün sivil toplum örgütü Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), 10. yılını kutladı. Moda Deniz Kulübü'nde gerçekleşen “Aynı Çatı Altında 10 Yıl” temalı etkinliğe, ÇATIDER üyesi firmalar, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler katıldı. Gecede, çatı sektörünün duayenleri hem yeni yıla sayılı günler kala birlikte eğlenme fırsatı yakaladıhem de sektörü değerlendirdi. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses,çatılarla ilgili önemli sorunlara da dikkat çekti.

Çatı kaplamaları sektörü 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaştı

Gecenin açış konuşmasını yapanÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses, inşaat sektörünün önemli kollarından biri olan çatı sektörünün her geçen gün biraz daha büyüdüğünü söyledi. Gürses,2011 yılında 123 milyon 700 bin metrekare olandüz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün,2012 yılında daha da artarak 130 milyon metrekareye yaklaştığını açıkladı. Türkiye'nin çatı kaplama sektöründe dünya pazarından yaklaşık yüzde 1,3'lük pay aldığını ifade eden Gürses, bu payı artırarak Türk çatı sektörünü gelecekte dünya pazarlarında söz sahibi yapmayı hedeflediklerini vurguladı. 

16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok!

Konuşmasında sektörün sorunlarına da değinen ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, ülkemizdeki konutların 12 milyona yakınının gecekondu ve kayıtsız konutlar olduğunu belirterek niteliksiz yapılara ve çatılara dikkat çekti. Konut stoğunun yüzde 60'ını 20 yaşın üzerindeki binaların oluşturduğunu ifade eden Gürses, yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığınıvurguladı.Gürses, bu 16 milyon çatının, bugünkü çatıların kalitesini sağlamaktan çok uzakta, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış eski usul çatılar olduğunun da altını çizdi.

Çatı eğimleri yüzde 45'e çıkarılmalı ve çatı altları bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmalı

Gürses,Türkiye'deki binaların en büyük sorunlarından biri olan çatı katlarına da değindi. Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaçatı aralarının ortak alan olarak kabul edilmesine rağmenkat malikleri böyle düşünmediği için sorunlar yaşandığını hatırlatan Gürses, bu nedenle çatı katlarının terk edilmiş, atıl mekanlar olmaya mahkum edildiğini söyledi. Gürses, bu alanların sağlayacağı katma değerden yararlanabilmek için çatı eğimlerinin en az yüzde 45'e çıkarılması ve çatı altlarının bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti.

“ÇATIDER çatısı altında sektörün gelişimi için çalışmalıyız”…

Kentsel dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi gibi çatı sektörü için olumlu gelişmelere dikkat çeken Gürses,Türk çatı sektörünün gelişme potansiyeli olan, önü açık bir sektör olduğunu vurguladı. Gürses, sektördeki sorunların çözümünün ve sektörün sağlıklı büyümesinin, ÇATIDER çatısı altında hareket etmekle mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Çatı araları atıl kalmamalı…

Etkinlikte, Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan değerli yapılara imza atmış ünlü mimarCengiz Bektaşise çatılardan yararlanmak, çatılarla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri, kentlere yeni olanaklar sağlamak gibi konuları içeren bir konuşma gerçekleştirdi.Bektaş, özellikle çatı aralarının kullanılmaması ve iyi değerlendirilmesi sorununa dikkat çekerek, çatı aralarının atıl kalmaması gerektiğini belirtti. Çatı boşluğunun iyi havalandırılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Bektaş, çatılarda yalıtımın önemine de değindi. Bektaş, “ÇATIDER'in yapmış olduğu ve bundan sonra yapacağı yol gösterici çalışmalarla artık kendi konusunda başvurulacak ve onayı alınacak yegane merci olacağına gönülden inanıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

İnşaat sektörünün önemli yasaları 2013 ve devamında etkisini hissettirecek

ÇATIDER'in 10. yıl kutlamasında konuşma yapan önemli isimlerden biri de Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir oldu. Türkiye ekonomisini değerlendiren Özdemir, ekonominin lokomotifi olaninşaat ve emlak sektörünün güncel durumu hakkında da bilgi verdi.2012'de inşaat sektörüne 2B, Mütekabiliyet ve Afet Yasası'nın damga vurduğunu belirten Özdemir, bu yasaların sektöre etkilerinin ise 2013 yılı ve devamında çok büyük oranda hissedileceğini vurguladı. Özdemir, iyi değerlendirildiği takdirde Türkiye'de inşaat sektörünün potansiyelinin yüksek olduğunu ifade etti. Özdemir, çatı sektöründen ve KOBİ'lerden de bahsetti. Dünyanın en büyük 225 müteahhit şirketinden 31'inin Türk olduğunu ve Türklerin bu bakımdan Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Özdemir, Türkiye'de girişimciliğin öneminin altını çizerek yapmış olduğu röportajlar ve yazılarından alıntılarla ilginç başarı öykülerine değindi.

Gecede, ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses ve ÇATIDER Genel Sekreteri Mehmet Öztürk tarafından ÇATIDER'de 10. yılını dolduran 23 üye firmaya teşekkür plaketleri takdim edildi. Plaket alan firmalar; Ahmed Karaer İnşaat, Akgün İnşaat, Arımeks, Atermit, Atersan, Avrasya İnşaat, Balcıoğlu, Canpa İzolasyon, Çatı Market, Çatıcılar Çatı İzolasyon, Dupont Türkiye, Engin İzolasyon, Güvendik Çatı Sanayii, İlkay Yapı, Mardav, Braas Çatı Sistemleri, Ni-Me İnşaat, Onduline Avrasya, Sedefoğlu Yapı Malzemeleri, Skyline, Timaş, Ünar Yapı ve Yazlar Pazarlama oldu. Plaket takdiminin ardından kapanışta gerçekleşen parfe şov ile keyifli dakikalar yaşandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...