maritbet girişmaritbet
ÇATIDER’e göre her lodosta 300 çatı uçuyor!

ÇATIDER’e göre her lodosta 300 çatı uçuyor!

Muğla’nın Bodrum ilçesinde şiddetli lodos sırasında bir ilköğretim okulunun çatısından uçan 14 kilogram ağırlığındaki boş su deposu iki öğrencinin yaralanmasına neden oldu

 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde şiddetli lodos sırasında bir ilköğretim okulunun çatısından uçan 14 kilogram ağırlığındaki boş su deposu iki öğrencinin yaralanmasına neden oldu.  Ve maalesef beyin ameliyatına alınan öğrencilerden biri henüz hayati tehlikeyi atlamadı. Bu olay gözleri bir kez, daha başıboş bırakılan, yanlış inşa edilen, hesapsızca su deposu gibi ağırlıklar yüklenen hatalı ve eski çatılara çevirdi. Çatılarla ilgili her konuda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), hatalı çatıların ciddi can ve mal kayıplarına davetiye çıkardığını vurgulayarak konuyu değerlendirdi.

Gerekli hesaplar yapılmadan çatıya konulan su depoları saatli birer bomba!

Çatıların uçak kanadına benzediğini söyleyen ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye'de yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle alttan giren rüzgarın çatıları havalandırdığını söyledi. “Florida'da hortum olduğunda bina uçuyor, çatı yine de uçmuyor. Singapur tayfun bölgesi, orada da çatılar uçmuyor. Türkiye'de ise her şiddetli lodosta ortalama 300 çatı uçuyor.” diyen Yavuz, gerekli hesaplar yapılmadan çatılara konulan su depolarının da saatli birer bomba olduğunu belirtti.

Bodrum'daki ilköğretim okulunun bahçesinde yaşanan üzücü olaya dikkat çeken Yavuz, “Günümüzde çatılar binayı bir kabuk olarak korumanın yanında ek işlevler üstleniyor. Sıcak su sağlamak için kullanılan güneş enerjisi ısıtıcılarının, bunların çatı üstündeki veya çatı aralarındaki su depolarının, elektrik elde etmek için kullanılan fotovoltaik panellerin, televizyonlar için çanak antenlerin, hatta bazen baz istasyonlarının bile çatıya konduğunu görüyoruz. Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanıyor, usulüne uygun olarak yapılıyor ve yapımları denetleniyorsa sorun yaşanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sıkça gördüğümüz üzere rastgele, izinsiz, hesapsız ve bilgisizce yapılan bu ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi durumlarda üzerinde bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi tehlike yaratıyor. Bu hesapsız ağırlıklar nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye için çok büyük bir risk. ” dedi.

Çatıların ek sistemleri taşıma kapasitesi çok iyi incelenmeli

Yavuz, “Çatıların projelendirme, yapım veya bakım süreçlerinde bazı önemli safhalar isteyerek veya istemeyerek göz ardı edildiğinde; örneğin çatı projesi yapılmadığında, yapım tekniklerine uyulmadığında, standart dışı malzeme kullanıldığında veya yapım işleri bilgisiz, yetersiz, belgesiz kişilere bırakıldığında ciddi problemlerle karşılaşıyoruz. Sonra da bu çatı nasıl uçtu, çatı üzerindeki su deposu çatıya veya çevreye nasıl zarar verdi diye hayrete düşüyoruz. Tüm bunlar bilginin, standartların, yapım usul ve tekniklerinin, işçiliğin önemsenmemesinden kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Bu tür malzemelerin çatı üzerine konmadan önce mevcut çatının bu sistemleri taşıyıp taşıyamayacağının incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Yavuz, gerekiyorsa takviyeler ve ek taşıma yapıları oluşturulması gerektiğini söyledi. Çatının böyle sistemleri taşımadığı görüldüğünde tedbir alınmadan çatı üzerine ilave yükler konulmaması gerektiğinin altını çizen Yavuz, çatıların üzerine veya içine sonradan konacak her türlü ilave ekipman veya sistemin konusunda uzman ve bilgili personel tarafından, çatı uzmanı kişi veya kuruluşlara danışılarak yapılması gerektiğini açıkladı.

Fırtına ve depremde uçan çatılara karşı çatının binaya iyi bağlanması gerekiyor

Çatıların rüzgar ve deprem bağlantılarının hayati önem taşıdığını kaydeden Yavuz, şiddetli rüzgarlı havalarda olduğu gibi depremlerde de sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için özellikle çatının binaya doğru bağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sorunsuz çatılar için tek uzman danışma mercii ÇATIDER'e başvurun!

Çatının ve yapının sağlığı, enerji verimliliği ve çevre güvenliği için eski çatıların biran önce elden geçirilmesi, gerekli yenilemelerin ve yalıtımların yaptırılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, tüketicilerin, mimar, mühendis ve müteahhitlerin çatılarla ilgili her türlü konuda bu alandaki tek başvuru mercii olan ÇATIDER'e başvurabileceklerini ifade etti. ÇATIDER'e www.catider.org.tr web sitesinden ve 0216 416 55 13 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...