maritbet girişmaritbet
Mardin Bilge Köyü sakinleri geride bıraktıkları arsalarının peşine düştü!

Mardin Bilge Köyü sakinleri geride bıraktıkları arsalarının peşine düştü!

Mardin’in Mazıdağı’na bağlı Bilge Köyü’nde yaklaşık 2.5 yıl önce yaşanan katliamdan sonra Kırklareli’nde özel bir güvenlik çemberi içinde inşa edilen konutlara taşınan Bilge Köylüler, geride bıraktıkları arazilerinin peşine düştü

 

Mardin'in Mazıdağı'na bağlı Bilge Köyü'nde yaklaşık 2.5 yıl önce yaşanan katliamdan sonra Kırklareli'nde özel bir güvenlik çemberi içinde inşa edilen konutlara taşınan Bilge Köylüler, geride bıraktıkları arazilerinin peşine düştü.

Çok mağdur durumdayız

7'si çocuk 44 kişinin öldüğü katliamdan sonra devletin korumasında Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı köylerine veda eden 100 kişilik 16 hane bunun için hükümetin kapısını çaldı. Bilge Köylüler, artık köylerine dönemediklerini ve mağdur olduklarını belirterek arazilerinin bedellerinin ödenmesi için Kırklareli Valiliği ve AK Parti Kırklareli İl Başkanlığı vasıtasıyla Maliye Bakanlığı'na dilekçe verdi.

Mardin'den gelen köylüler can güvenliği nedeniyle Kırklareli'nde devlet tarafından yaptırılan 2 blok ve 32 daireden oluşan apartmanlara yerleştirilmişti. Kırklareli, Mardin'e en uzak noktada bulunan il olduğu için seçilmişti. Geçen yıl Başbakan Erdoğan 'a mektup yazarak toprak isteyen Bilge Köylülerden Abdülkadir Çelebi, Velo Çelebi oğlu Ali Çelebi ve Şükrü Çelebi Maliye Bakanlığı'na iletilmesi için bir dilekçe yazarak köylerinde kalan arazilerinin bedellerinin ödenmesini talep etti. 16 haneyi temsilen hazırlanan dilekçede şöyle denildi: “Bilge Köyü hudutları dahilinde adımıza kayıtlı olan, babalarımızdan, dedelerimizden kalan vergili, tapulu ev ve arazilerimizin Bilge Köyü'nden 16 hane ve 100 kişi olarak gelemediğimizden dolayı devlet tarafından satın alınmasını istiyoruz. Yine Mazıdağı Engin Köyü'ndeki ninem Fatma'nın 150 dönüm arazisi de bizlerin tarla başında olmayışımızdan başkaları adına yazılmıştır. Burada çok mağdur olmaktayız. Bedellerinin tarafımıza ödenmesi bakımından makamınıza dilekçe ile müracaatta bulunmak zorunda kaldık.”

Tek parça yer arandı

AK Parti Kırklareli İl Başkanı Hüsmen Terkin, köylülerin geride kalan arazisinin 2 bin dönüm olduğunu söylüyor. Terkin, “Köylülerin isteği üzerine Kırklareli civarında tek parça 2 bin dönümlük bir yer arandı. Ancak bu nitelikte bir arazi bulunamadı. Şimdi arazilerinin karşılığını nakdi olarak talep eden bir dilekçe ile valiliğe başvurdular. Türkiye 'nin herhangi bir yerinden toprak alıp yerleşmek istiyorlar. ‘Kendi imkânlarımızla yaşayıp devlete yük olmak istemiyoruz' diyorlar” dedi.

Kamulaştıracak kurum aranıyor

Köylülerin arsalarının kamulaştırılması mevzuata takıldı. Köyde yaşayanlara ait arsaların kamulaştırılması için önce Maliye Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na bir yazı yazdı. İçişleri Bakanlığı ‘Mevzuata uygunsa kamulaştırılsın' dedi. Ancak kamulaştırma için öncelikle genel bütçeli bir kamu kurumunun talepte bulunması gerektiği anlaşıldı. Şu anda yazışmalar devam ediyor. Son seçenekse köylülerin arsa ve arazilerini kendilerinin satması. Mevzuata uygunluk için Bilge Köyü'ndeki arsa ve arazilere genel bütçeli yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi bir kurumun talepte bulunması gerekiyor.

Radikal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor
  • 21.04.2022 14:55

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor

Mardin'in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması için betonarme binaların yıkımı de ...

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak
  • 10.07.2021 17:32

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Mardin'in 6 ...

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılıyor
  • 11.08.2021 16:33

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılıyor

Tarihi silueti bozan ve görüntü kirliliğine neden olan ve Mardin'in gerçek mimar ...

''Vatandaşımızın istemediği, el birliği çıkmadığı hiçbir işleme izin vermeyiz''
  • 01.10.2018 16:24

''Vatandaşımızın istemediği, el birliği çıkmadığı hiçbir işleme izin vermeyiz''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mardin Yeşilli Belediye Başkanlığı önünd ...

Aziz Sancar'ın müzeye dönüştürülecek evindeki restorasyonda sona gelindi
  • 25.03.2021 12:11

Aziz Sancar'ın müzeye dönüştürülecek evindeki restorasyonda sona gelindi

Mardin'in Savur ilçesinde Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı ...

"İstanbul Havalimanı'na garanti ödemesi yapılmamıştır"
  • 30.04.2021 09:12

"İstanbul Havalimanı'na garanti ödemesi yapılmamıştır"

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’na garanti ücret ödendiğine dair iddia ...