maritbet girişmaritbet
Cizre, Yüksekova ve Sur ayağa kaldırılıyor

Cizre, Yüksekova ve Sur ayağa kaldırılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bin konutu hak sahiplerine teslim etmeye hazırlanıyor.

Terör örgütü PKK'nın Güneydoğu'da zarar verdiği Cizre, Yüksekova ve Sur ayağa kaldırılıyor.  Cizre ve Yüksekova'da, TOKİ'nin tahsis edeceği evler ile vatandaşların evleri arasında fiyat farklarının yüksek olmaması için çalışma yürütülüyor.

SUR'DA BİN KONUT

Sur'da yıl sonuna kadar TOKİ'nin inşa ettiği bin konut hak sahiplerine teslim edilecek. Suriçi'nde ise önümüzdeki ay temel atma törenini gerçekleştirmeyi planlayan hükümet, bölgeye Diyarbakır mimarisine özgü evler yapacak. Yeni yapılan evlerde avlu, geniş ve açık çatı, işlemeli sokak kapıları, cumba ve kemer gibi yapılara sahip olması sağlanacak. Ayrıca Suriçi'nde bulunan tarihi eserlerin yeniden restorasyonu gerçekleştirilecek. Tarihi dokunun yeniden inşasıyla birlikte Suriçi'nin UNESCO dünya miras listesinde kalmasını sağlayacak.

UYGUN ÖDEME İMKÂNI

Terörün yakıp yıktığı ilçelerden Cizre ve Yüksekova'da evi az hasar gören vatandaşların zararları hükümet tarafından karşılanıyor. TOKİ vatandaşlar için Sur'da olduğu gibi yeni evler yapacak. Bakanlık bu konudaki çalışmalarına hız verdi ve rezerv alanı ilanında son aşamaya geldi. Yıkılan evin bedeli ile TOKİ'nin tahsis edeceği evin bedeli arasındaki fark uygun ödeme imkânları ile temin edilecek. Fiyat farkının yüksek olmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özel çalışma yapıyor. Öte yandan her iki şehre de ticaret merkezleri kurularak ekonomik hayatın da canlandırılması sağlanacak. Ayrıca polis merkezlerinin inşasına da dikkat edecek. Karakollar, şehirlerin stratejik noktalarına kurarak olası bir hendek girişiminin de önüne geçilecek.

'KADIN MERKEZİ' PROJESİ

Bölgede hayata geçirilecek en önemli projelerden birisi ise kadın merkezleri olacak. Güneydoğu'daki tüm projelerde yer almasına özen gösterilen merkezlerde bölge kadınları çeşitli konularda kurslara katılacak. Kadınların çocuklarını da yanlarında getirebilmesi için özel alanlar oluşturulacak. Böylelikle hem çocukların hem de kadınların sosyal hayata entegre olması hedefleniyor. Öte yandan bölgede kurulacak olan gençlik merkezleri ile de bölge gençlerinin sosyalleşmesi sağlanacak. Gençler sosyalleşmeye teşvik edelerek terör örgütünün tuzağına düşmesinin önüne geçilmeye çalışılacak.

Yorum Yaz