maritbet girişmaritbet
Esenler Havaalanı Mahallesi'ne dönüşüm piyangosu!

Esenler Havaalanı Mahallesi'ne dönüşüm piyangosu!

Kentsel dönüşümün İstanbul’daki ilk adreslerinden Esenler’de Havaalanı Mahallesi sakinleri yeni evlerine dönüş öncesi heyecan içinde.

Mayıs'ta anahtarlarını teslim alacak vatandaşlar, “100 bin TL'lik dairede oturanlar 500 bin TL'lik konuta sahip oldu” diyor.

Türkiye'nin kentsel dönüşüm sürecinde ilk dozer darbesinin vurulduğu İstanbul esenler'deki Havaalanı Mahallesi büyük bir dönüşüme uğradı. Yaklaşık 4 yıl önce iç içe, sıvayla kaplı, boyasız ve çürük binaları boşaltan semt sakinleri, şimdi güvenliği, otoparkı, yeşil alanları barındıran lüks siteye dönmeye hazırlanıyor.

Yüzde 90'ı tamamlandı

Çarpık kentleşmenin yoğun olarak yaşandığı Esenler'de kentsel dönüşüm bundan yaklaşık 3.5 sene önce başladı. İnşaatında deniz kumu kullanılan, 1999 senesinde yaşanan depremde ağır hasar gören sıvasız, eski ve çökme tehlikesi bulunan onlarca bina yıkılarak yerini kentsel dönüşümle birlikte modern yapılara bıraktı. Otoparkı, güvenliği, basketbol sahaları, yeşil, sosyal ve çocuklar için tasarlanmış Oyun alanları bulunan kentsel dönüşüm konutlarında ayrıca yük asansörü, sığınak ve acil çıkış noktaları da yer alıyor. Mahallenin çehresini değiştirerek bambaşka bir görünüme kavuşturan kentsel dönüşüm konutlarıyla birlikte insanların daha güvende yaşayacakları yeni evlerinin yüzde 90'ı tamamlandı. 

Havaalanı Mahallesi

Esenler Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü ve inşaatını emlak Konut GYO ile ESKON İnşaat'ın üstlendiği Havaalanı Kentsel Dönüşüm Konutları mayıs ayında açılacak. 

4 bin kişi çalışıyor

56 bin metrekarelik alana 760 milyon TL'lik bir yatırımla yeniden inşa edilen Havaalanı Mahallesine 2 bin 373 konut ve 55 işyeri yapıldı. 5 Ekim 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temelleri atılan kentsel dönüşüm konutlarının gelecek ay sahiplerine teslim edilebilmesi için 4 bin personel gece gündüz çalışıyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan 2 bin 373 konut ve 55 işyerinden bin 403 daire ve 32 işyeri hak sahiplerine dağıtılırken Emlak Konut GYO'ya ait 970 konutun satışına ise devam ediliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında 20'si 1+1, bin 132'si 2+1, 251'i de 3+1'den oluşan dairelerin yeni sahipleri de kura ile belirlendi. 

Yeni yapılan dairesini ilk kez gören hak sahibi Ümmet Küçük oldukça heyecanlı. Küçük eve dönüşüyle ilgili, “Yaklaşık 30 senedir Esenler'de yaşıyorum. Burada bir berber dükkanım var. Kentsel dönüşüm proje aşamasındayken kafamızda soru işaretleri vardı. Ama proje ilerleyip katlar yükselmeye başlayınca aklımızdaki tüm soru işaretleri gitti. Şu anki durum beni ve ailemi oldukça memnun ediyor. Kentsel dönüşümü gören arkadaşlarımız da kendi sokak ve mahallelerinin de kentsel dönüşüme girmesini istiyor. Kentsel dönüşümden önce eski, bakımsız bir evde oturuyorduk. Biz kentsel dönüşümden çok kârlı çıktık. Bu projeyle 100 bin TL'lik bir dairede oturan insanlar 500 bin TL'lik bir konuta sahip oldu. Evlerimizi boşaltıp kiraya çıktığımız andan itibaren devlet bizlere 680 TL kira yardımı yaptı. Çocuklarımın güvenlikli ve güzel bir sitede oturacak olması beni en çok mutlu eden konu. Önceki evlerimiz doğal afetlere dayanıklı değildi, yıkılma tehlikeleri vardı. Şimdi ise sağlam ve sosyal alanları olan bir site de oturacağım. Evimizdeki her şey çok güzel. Odalar geniş ve ferah. Evdeki kapı, fayans, parke ve dolaplar son derece kaliteli” dedi. 

Havaalanı Mahallesi
4 yıl önce çürük binaları boşaltan semt sakinleri, şimdi güvenli evlerine dönmeye hazırlanıyor.

‘Daireleri çocuklarıma dağıttım'

Depremde hasar gören apartmanından yeni evine kavuşacak olan Salih Dertli (66), ise kentsel dönüşüm projesine ilk imzayı kendisinin attığını ifade ediyor. “Biz burada çok büyük bir deprem yaşadık. Depremde binalarımız hasar gördü. Ben kendi imkanlarımla bir tadilat gerçekleştirdim ama yeterince sağlam olmadı” diyen Dertli, “Bu da bizde büyük bir korku yaratıyordu. Bu yüzden kentsel dönüşüm projesi bizi oldukça mutlu etti. Kentsel dönüşüme girmeden önce 4 daireli apartmanım vardı. Benim arsam büyük olduğu için 5 daire verildi. Dairelerden birinde kendim oturacağım kalan 4 daireyi ise çocuklara verdim. Yeni daireme taşınacağım için çok heyecanlıyım. Burası güvenlikli ve korunaklı bir yer oldu. Şimdi çocuklarımız güvenle sokakta, parkta oynayabilecek. Daireleri çok beğendik. . Kentsel dönüşüm yaşandığı için son derece mutluyum. Artık daha güzel bir evimiz oldu” diye konuştu.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...