maritbet girişmaritbet
İnşaatçılar kentsel dönüşümde lüks semtlere yönelecek!

İnşaatçılar kentsel dönüşümde lüks semtlere yönelecek!

Mevcut konutları eski KDV oranıyla satacak olan inşaat şirketleri, daha sonra da düşük KDV'li olacağı için kentsel dönüşüm gereken lüks semtlerde proje için kolları sıvayacak

 

Konutta KDV artışı markalı konut üreticilerini önce mutlu edecek sonra sıkıntıya sokacak. Üreticiler, 1 Ocak 2013'ten önce ruhsatını aldıkları konutları bu yılın ilk aylarında zorlanmadan satmayı beklerken, stoklar tükendikten sonra yeni projeler için sıkıntılı bir sürece hazırlanıyor. Özellikle markalı konut üreticilerinin konut ürettiği bölgelerde KDV oranlarının yüzde 8 ile 18 arasında değişmesinden daha az etkilenmenin planlarını yapmaya çalışıyor. İnşaatçılar bir taraftan yüzde 18 KDV artışını kaldırabilecek semtlerde yoğunlaşırken, kimisi de KDV oranları yüzde 1'de tutulan kentsel dönüşüm projelerini hedefliyor. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2013 yılından önce alınmış ruhsatların uygulamanın dışında tutlmasının en azından ilk aylar için sektör için olumlu olacağını ifade etti ve "KDV değişikliğinin ardından vatandaşlar satış bürolarımızı arayarak bilgi almaya başladı. Önümüzdeki aylarda eldeki stoklar için talep yoğunluğu bekliyorum" diye konuştu. 
 
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, şu anda 800 bin yapı stoku bulunduğunu belirterek, "Bunun 200 bini markalı konut. Yeni uygulamayla özellikle büyükşehirlerde yüzde 8-18 arasında yeni bir maliyet oluşacak. Sektör bu yıl ellerindeki yapımı devam eden konutların satışı dolayısıyla bir sıkıntı yaşamayabilir" dedi. Gökkaya, esas sıkıntının önümüzdeki yıllardan itibaren yaşanabileceğini vurgularken "Özellikle faizlerinde düşmesi stokların bulunması bu yol için sıkıntı oluşturmayabilir ama önümüzdeki yıllardan itibaren arzlarda bir düşüş yaşanabilecektir. Sektör bunun için değişik açılımlar yapması beklenebilir. Bunun başında kentsel dönüşüm alanları geliyor. Bu alanların yüzde 1 KDV oranında tutulması yeni projeleri buraya yönlendirebilir. Sektör ayrıca düşük KDV oranlı alanlarda yeni projeler geliştirebilir" diye konuştu. 
 
RUHSATLI PROJELERE TALEP ARTIYOR 
Sıfır konut alımlarında KDV'nin yüzde 18'e kadar yükselmesi, ruhsatları daha önce alınmış olan projelerin fiyatlarında herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak. Bu yıl markalı konut üretenlerin ellerindeki stokların gelen bu taleple tükenmesi bekleniyor. Faizlerdeki düşük oranlar da talebin artmasına sebep olacak. 
 
"Lüks semtlere gidebiliriz" 
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, stoklar bittiği zaman yeni arzlar konusunda bir daralma yaşanacağına dikkat çekti. Çetinsaya "İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde yüzde 1'lik KDV oranıyla satışı yapılabilecek arsa bulmak neredeyse imkânsız . Bunun için projeleri daha çok nitelikli bölgelerde yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Şişli, Mecidiyeköy, Ataşehir gibi yüzde 18 oranındaki KDV'yi kaldırabilecek bölgelerde yeni projeler yoğunlaşabilir" diye konuştu. 
 
Odanın biri devlete gitti 
Konutta KDV oranının değişmesinin sektörü menfi etkileyeceğini bildiren İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Bu uygulama orta sınıftaki konutları daha çok vuracak. Bu?artışın? konutlara yansımaması mümkün değil. Bu oranlar olduğu sürece vatandaş yeni dönemde 3+1 alacağı yerde 2+1 konutla yetinmek zorunda. Yani bir oda eksik alacak. O bir oda da KDV'ye gitmiş olacak" dedi. İnan, şirketlerin bundan böyle kentsel dönüşüme daha fazla yönelebileceğini ifade etti. 
 
Konut almanın tam zamanı 
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ali Dumankaya da, şirketlerin ellerindeki stokların hem eski fiyat, hem eski KDV oranıyla satışta olduğunu, tüketicilerin bunu değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Dumankaya, "Ruhsatı önceden alınmış projelerdeki konutlar önümüzdeki döneme göre oldukça ucuz durumda. Faizler de düşük seviyede ve konut almanın tam zamanı" dedi. KDV oranlarının değişmesinin önümüzdeki sene daha fazla etkisini göstereceğini belirterek, "Yeni arzlarda sıkıntı olabilir. Sektör bunu aşmak için KDV oranı yüzde 1'de tutulan, afet riski altındaki binaları hedefleyebilir" dedi.
 
Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...